torsdag 23 juni 2022

Andra terminen som litteraturvetenskapsstudent

För ett tag sedan skrev jag ett inlägg om min första termin som litteraturvetenskapsstudent. Nu är jag färdig med den andra terminen och tänkte berätta lite om den. Innan jag började läsa litteraturvetenskap var jag väldigt nyfiken på hur det var att läsa litteraturvetenskap och googlade runt lite men hittade inte så mycket. Därför tänkte jag beskriva min upplevelse av att läsa litteraturvetenskap. Jag läser ett program på Mälardalens Universitet som heter Språk- och kommunikationsprogrammet. Första året läser man olika kurser i svenska och kommunikation men andra året får man välja ett profilämne. Antingen engelska, svenska som andraspråk eller litteraturvetenskap. Jag valde litteraturvetenskap och har nu läst det i ett år. Läs gärna mitt första inlägg innan om ni vill veta mer om första terminen. 

Den andra terminen läser man Litteraturvetenskap 2 som är uppdelad i de fyra delkurserna Lyrik och drama, Roman och novell, Litteratur och samtid och Uppsats. Jag tror att de från och med nästa år ska ändra så alla kurser är fristående 7,5 hp-kurser och inte en del av den stora kursen på 30 hp. 

Den första delkursen Lyrik och drama handlar som namnet säger om just lyrik och draman. Man riktar in sig på dikter och draman från ungefär 1800-talet och framåt och det är ett stort fokus på modernismen. Dikter och draman är de litteraturformer som jag läser minst vilket gjorde att jag inte kände att jag hade så stort koll på det innan jag började läsa kursen. Men jag tyckte det var roligt att få läsa många kända dramer och dikter och gå in och analysera dem. Lektionstillfällena bestod av både föreläsningar av läraren och diskussioner oss studenter emellan. Det som är skönt med just dramatik och lyrik är att texterna ofta är kortare än romaner men de kan vara kniviga att ta tag i de också. Vi hade också några litteraturteori seminarium där vi fick läsa teoretiska texter och diskutera dem. Kursen examinerades med en stor hemtenta där vi fick koppla dikter till begreppen modernitet och modernism, gå in djupare på dramerna utifrån en teoretisk text och diskutera en teori. Det jag ofta tycker är svårast med hemtentorna är att frågorna är så stora och komplexa men att man får så lite utrymme att skriva på. 

Nästa delkurs Roman och novell passade mig bättre då jag är väldigt intresserad av romaner och noveller. Även här var det fokus på texter från 1800-talet och framåt och vi fick läsa många intressanta texter. Vi fick lära oss om romanens utveckling från 1800-talet fram till idag och också läsa teoretiska texter om genrerna. Även här bestod lektionerna av både föreläsningar och diskussioner. Även den här kursen avslutades med en stor hemtenta där vi fick jämföra böckers berättarteknik, beskriva romanens utveckling och resonera kring teoretiska texter. Jag föredrar hemtentor framför salstentor när det kommer till litteraturvetenskap eftersom man då har tillgång till böckerna och kan resonera mer på ett annat sätt. 

Den tredje delkursen är min favoritkurs jag läst. Den heter Litteratur och samtid och handlar om litteraturen i samhället och litteraturmarknad. Vi pratade om ljudböcker, ungdomsböcker, förlag, bokhandel, litteratursamhället och litteraturkritik bland annat. Det är precis det jag är intresserad av och vill jobba med så det var en perfekt kurs för mig. Jag lärde mig mycket genom de teoretiska texter vi läste och vi fick också koppla det teoretiska till skönlitterära verk. I kursen fick vi skriva en fältstudieuppgift där vi fick gå på ett litteraturevenemang och analysera det. Jag valde att skriva om en bokfrukost jag var på hos ett förlag och intervjuade en kommunikationsansvarig på förlaget och en författare som deltog. Sedan hade vi också en muntlig redovisning där vi fick veta vilket ämne vi fick precis när vi skulle hålla framställningen. Så det var en ganska svår uppgift som jag inte riktigt gillade men innehållet i kursen var väldigt intressant.

Till sist avslutade jag terminen men att skriva min B-uppsats. Det var väldigt fritt och vi fick skriva om i stort sätt vad vi ville kopplat till litteratur. Jag valde att skriva om hur barnböckerna Bröderna Lejonhjärta och Dörren använder sig av fantasivärldar för att beskriva döden. Det var väldigt intressant att skriva om och nyttigt att lära sig att skriva en uppsats inför kandidatuppsatsen jag ska skriva nästa vår. Om det är någon som vill läsa min uppsats är det bara att mejla mig på agneslindholm01@gmail.com så skickar jag den.

Det var alltså min vårtermin. Jag har älskat att läsa litteraturvetenskap även om det stundvis varit svårt och mycket att läsa. Men det känns verkligen som mitt ämne och jag är till och med sugen på att kanske läsa en master någon gång. Men först ska jag fokusera på min kandidatexamen som jag tar om ett år. Jag fortsätter på språk- och kommunikationsprogrammet till hösten och har valt litteraturvetenskap som huvudämne vilket innebär att jag nästa år kommer fortsätta läsa litteraturvetenskap tillsammans med andra kurser i mitt program. Jag kommer också skriva min kandidatuppsats i litteraturvetenskap och på så sätt få en kandidatexamen i litteraturvetenskap. Jag rekommenderar verkligen språk- och kommunikationsprogrammet för den som är intresserad av språk och kommunikation. Det är också ett väldigt anpassningsbart program där man kan välja att läsa många olika typer av kurser. Men nu tycker jag det räcker med skolprat för den här gången, det är ju ändå sommarlov! 

tisdag 14 juni 2022

Barnradions bokpris 2022

Jag har skrivit mycket om mellanåldersböcker under våren och det är för att jag i princip bara läst böcker för den målgruppen på senaste tiden. Jag har fått den stora äran att vara med i urvalsgruppen för Barnradions bokpris. Det är ett pris som ges till den bästa boken för barn 9-12 år och för att välja ut de fem nominerade böckerna har vi läst en stor del av det senaste årets svenska utgivning för den målgruppen. Priset anordnas av Barnradion och de fem nominerade böckerna läses av en barnjury under sommaren och tillsammans med programledaren Manuel Cubas diskuterar de böckerna i fem radioavsnitt som sänds på läslovet vecka 44. Till slut får de rösta fram en vinnande bok. Årets barnjury kommer från Bagarmossens skola och består av femteklassarna Sonja El-khoury, Tage Kihlbaum Rosell, Jurre Van Noor, Lova Thunberg och Linn Barrazza Bondesson. 


Och nu till de nominerade böckerna. Urvalsgruppen som i år har bestått av mig, Anne-Marie Körling, Elisabeth Niskikari och Peter Johansson har läst och läst och läst och diskuterat. Nu har vi valt fem nominerade böcker och de är:

En äkta ljugis av Ingrid Olsson, Rabén & Sjögren:
"Att vara skilsmässobarn kan vara svårt. Elias tycker mycket om mammas nya kille. Elias pappa tycker inte om att mamma har en ny kille. Lösningen på problemet är att ljuga om allt. Då blir väl alla glada. En bok som ljuger och berör."
Det här är en socialrealistisk skildring om hur det kan vara att ha skildra föräldrar. Det handlar om lögner som växer sig allt fler. Som läsare känner man för Elias och vill hela tiden veta hur det ska gå för honom.

Älgkungen av Maria Hellbom, Bonnier Carlsen:
"Vem är hon? Kockens flickvän som kan stoppa tiden. Klara följer de runlika tecknen som plötsligt blir synliga för henne här och var. Och hon behöver hjälp av sin bästa vän – Älgkungen. Ett spännande deckaräventyr i de norrländska skogarna."
Älgkungen är en otroligt spännande berättelse om natur och miljö, ofrivillig syskonlöshet och magi. Det är en bok som till en början är ganska suggestiv men som drar in läsaren bit för bit tills det är omöjligt att släppa boken,

Ingen kommer levande härifrån av Gustav Boman, Rabén & Sjögren:
"Hur skulle du reagera om det föll ut ett svartnat finger ur din rektors ficka? Rysningar och skratt blandas på Bödelhögens högstadium där Krampus vandrar genom korridorerna med trä-Hitler vid sin sida. En bok där svärta blandas med humor."
Det här är en en riktigt annorlunda bok där oväntade saker händer. Skräck och humor blandas på ett bra sätt med vardagliga problem.

Veras krig av Katarina Kuick, Alfabeta:
"Vera är alltid hungrig, hon fryser och har ont i magen. Mamma får bara med sig en brödskiva om dagen från jobbet. Tyskarna har omringat Veras hemstad, Leningrad. Ska kriget aldrig ta slut? En rak och träffande beskrivning av ett krig sett ur en tioårings perspektiv."
En realistisk skildring av belägringen av Leningrad ur en tioårings synvinkel. En riktigt välskriven bok som får en att känna mycket.

Alba och landet bortom av Mårten Gisby och Henrik Johansson, Bonnier Carlsen:
"En hustomte leder Alba från vår vanliga värld till vanernas rike, där hennes pappa är en ifrågasatt kung. Alba bär på en stor hemlighet. Finns det någon i riket hon kan lita på? En trollbindande berättelse där läsaren dras in i en värld där verklighet möter nordisk mytologi."
Det här första delen i serien om Alba. Riktigt spännande fantasy där nordisk mytologi får ta stor plats.

Det har varit otroligt roligt att få vara med i urvalsgruppen för Barnradions bokpris och tillsammans med de andra vaska fram de här fem pärlorna till böcker som nominerade. Jag rekommenderar er verkligen att läsa böckerna. Sedan ser jag fram emot hösten då vi får höra barnjuryns samtal och se vilken bok som vinner.

tisdag 7 juni 2022

Ljudboktips till sommaren - Ljudböcker jag inte kunnat sluta lyssna på

Likväl som jag alltid har en bok på nattygsbordet har jag alltid en ljudbok igång som jag lyssnar på när jag städar, tar mig någonstans, är på promenad eller tränar. Jag tycker att ljudböcker är ett bra komplement till läsningen som gör att jag får ta del av berättelser även när jag gör andra saker. Ofta lyssnar jag på feelgood. Jag tycker att det är en genre som fungerar bra som ljudbok och gillar verkligen mysiga feelgoodberättelser. Det bästa är när att hitta en ljudbok som man verkligen sugs in i och inte kan sluta lyssna på. Nu tänkte jag berätta om några sådana ljudböcker jag lyssnat på på sista tiden. 

Den första ljudboken jag vill berätta om är Vända blad av Johanna Schreiber. Det är den andra delen i serien om Schantz förlag. Den första boken i serien heter Mellan raderna. Ljudboken är inläst av Viktoria Flodström. Jag läste den första boken som vanlig bok men jag tycker böckerna gör sig bra i båda formaten. I den första boken fick vi möta Emily som jobbar med kommunikation på Schantz förlag men i Vända blad är förläggaren Clara huvudkaraktär. Hon älskar romantiska berättelser men har aldrig upplevt kärlek på samma sätt som i böckerna. Clara har sitt drömjobb på Schantz förlag men familjen verkar inte tycka hennes jobb är något speciellt. När förlagschefen hotar med att Clara kommer behöva börja jobba med spänningslitteratur eller sluta på förlaget om hon inte hittar något bra manus att ge ut sätts allt på spel. Men som tur är dimper ett fantastiskt manus ner i manushögen och Clara är övertygad om att det kommer göra succé. Jag gillar verkligen att läsa böcker som utspelar sig i bokbranschen. Johanna Schreiber skriver otroligt bra och trovärdigt och det känns verkligen som om Schantz förlag är ett existerande förlag. Men det som fångar mig mest i Vända blad är personskildringen av karaktärerna. Clara är en intressant karaktär att följa och det är spännande att få ta del av hennes relationer. Manuset hon vill anta visar sig vara skrivet av en man och inte en kvinna som hon först trott och det är något speciellt med honom. Det är en kärleksskildring där kärleken och jobbet krockar. Under lyssningen fick jag känna många känslor och det är något jag verkligen ser som ett tecken på en riktigt bra bok. Schreiber är en mästare på feelgood och jag längtar redan till nästa bok om Schantz förlag.

Jag vill också slå ett slag för serien Ellens val som hittills finns i fem delar. Fem återstår. De två första böckerna är skrivna av Helena Dahlgren och de tre uppföljande delarna av Moa Eriksson Sandberg. I sommar kommer också del sex som är skriven av Elvira Berg. Jag har lyssnat på alla böcker i serien som ljudböcker och då är de inlästa av Ella Schartner. Nu senast lyssnade jag på del fem, Möten i skymningen. Den var lika bra som hela serien. Den första boken utspelar sig 1916 och handlar om handlar om Ellen som kommer till universitetsstaden Ljugsala för att hitta sin syster som inte hört av sig på länge. Där startar hon ett nytt liv med vänner, kärlek och studier på universitetet. Genom böckerna får vi följa fler av de unga kvinnor Ellen stöter på i Ljungsala. Det är otroligt fin bokserie som är så uppslukande. Det handlar om vardag, om att vara rösträttskvinna, om att studera på universitetet som kvinna under den här tiden, om den stora kärleken och om litteratur. Det är härliga berättelser som också innehåller mycket svärta. Jag älskar verkligen böckerna om Ellen och det är böcker jag kommer läsa om flera gånger. Speciellt bra fungerar de som ljudböcker då det är så härligt att få ta del av Ellens liv och berättelse samtidigt som man lever sitt egna liv.

En ny serie jag upptäckt är Ängsmark-serien av Sofia Fritzson som ges ut av Lavender Lit. Jag lyssnade på den första delen Där drömmar möts alldeles nyligen och håller nu på med den andra delen Bara en dejt. Böckerna är inlästa av Callin Öhrvall Delmar. I Där drömmar möts får vi möta Cornelia som lämnat sin hemstad Ängsmark när allt gick fel. Nu är hon tillbaka i den lilla staden där alla känner alla för att hjälpa sin mamma som skadat sig. Boken är också skriven ut Lukas perspektiv. Han är snickare och har bott i Ängsmark hela sitt liv. Nu har han precis byggt klart huset på tomten han och Cornelia köpte tillsammans en gång i tiden. När Cornelia och Lukas möts igen visar det sig att känslor finns kvar mellan dem men kan det verkligen blir något mellan dem nu när de byggt upp helt olika liv långt ifrån varandra? Det här är en otroligt fin feelgoodroman som är mysig att läsa. När jag väl hade lärt känna karaktärerna i Ängsmark var det som att jag själv var en del av den lilla staden. Sofia Fritzson skriver otroligt bra och berättelsen drivs av spänningen att få veta vad som faktiskt hände mellan Cornelia och Lukas som gjorde att Cornelia flyttade från Ängsmark. Där drömmar möts är feelgood när den är som bäst och jag kastade mig på uppföljaren Bara en dejt direkt. Den håller jag på att lyssna på nu och i den boken får vi följa två andra karaktärer i Ängsmark. Det är Lukas bästa kompis Adrian som jobbar på radion i den lilla staden och en nyfunnen vän till Cornelia, Diana som bor granne med Adrian med sin 10-åriga son. Jag ser fram emot att få befinna mig i Ängsmark en stund till. Det ska även komma en tredje del i serien och den kommer jag att ta mig an så fort den finns ute. 

Här har vi perfekt läsning eller lyssning för sommaren! Serierna om Schantz förlag, Ellen och Ängsmark är några av de bästa feelgoodböckerna jag läst och jag hoppas att du också blev sugen på att läsa dem.