tisdag 14 juni 2022

Barnradions bokpris 2022

Jag har skrivit mycket om mellanåldersböcker under våren och det är för att jag i princip bara läst böcker för den målgruppen på senaste tiden. Jag har fått den stora äran att vara med i urvalsgruppen för Barnradions bokpris. Det är ett pris som ges till den bästa boken för barn 9-12 år och för att välja ut de fem nominerade böckerna har vi läst en stor del av det senaste årets svenska utgivning för den målgruppen. Priset anordnas av Barnradion och de fem nominerade böckerna läses av en barnjury under sommaren och tillsammans med programledaren Manuel Cubas diskuterar de böckerna i fem radioavsnitt som sänds på läslovet vecka 44. Till slut får de rösta fram en vinnande bok. Årets barnjury kommer från Bagarmossens skola och består av femteklassarna Sonja El-khoury, Tage Kihlbaum Rosell, Jurre Van Noor, Lova Thunberg och Linn Barrazza Bondesson. 


Och nu till de nominerade böckerna. Urvalsgruppen som i år har bestått av mig, Anne-Marie Körling, Elisabeth Niskikari och Peter Johansson har läst och läst och läst och diskuterat. Nu har vi valt fem nominerade böcker och de är:

En äkta ljugis av Ingrid Olsson, Rabén & Sjögren:
"Att vara skilsmässobarn kan vara svårt. Elias tycker mycket om mammas nya kille. Elias pappa tycker inte om att mamma har en ny kille. Lösningen på problemet är att ljuga om allt. Då blir väl alla glada. En bok som ljuger och berör."
Det här är en socialrealistisk skildring om hur det kan vara att ha skildra föräldrar. Det handlar om lögner som växer sig allt fler. Som läsare känner man för Elias och vill hela tiden veta hur det ska gå för honom.

Älgkungen av Maria Hellbom, Bonnier Carlsen:
"Vem är hon? Kockens flickvän som kan stoppa tiden. Klara följer de runlika tecknen som plötsligt blir synliga för henne här och var. Och hon behöver hjälp av sin bästa vän – Älgkungen. Ett spännande deckaräventyr i de norrländska skogarna."
Älgkungen är en otroligt spännande berättelse om natur och miljö, ofrivillig syskonlöshet och magi. Det är en bok som till en början är ganska suggestiv men som drar in läsaren bit för bit tills det är omöjligt att släppa boken,

Ingen kommer levande härifrån av Gustav Boman, Rabén & Sjögren:
"Hur skulle du reagera om det föll ut ett svartnat finger ur din rektors ficka? Rysningar och skratt blandas på Bödelhögens högstadium där Krampus vandrar genom korridorerna med trä-Hitler vid sin sida. En bok där svärta blandas med humor."
Det här är en en riktigt annorlunda bok där oväntade saker händer. Skräck och humor blandas på ett bra sätt med vardagliga problem.

Veras krig av Katarina Kuick, Alfabeta:
"Vera är alltid hungrig, hon fryser och har ont i magen. Mamma får bara med sig en brödskiva om dagen från jobbet. Tyskarna har omringat Veras hemstad, Leningrad. Ska kriget aldrig ta slut? En rak och träffande beskrivning av ett krig sett ur en tioårings perspektiv."
En realistisk skildring av belägringen av Leningrad ur en tioårings synvinkel. En riktigt välskriven bok som får en att känna mycket.

Alba och landet bortom av Mårten Gisby och Henrik Johansson, Bonnier Carlsen:
"En hustomte leder Alba från vår vanliga värld till vanernas rike, där hennes pappa är en ifrågasatt kung. Alba bär på en stor hemlighet. Finns det någon i riket hon kan lita på? En trollbindande berättelse där läsaren dras in i en värld där verklighet möter nordisk mytologi."
Det här första delen i serien om Alba. Riktigt spännande fantasy där nordisk mytologi får ta stor plats.

Det har varit otroligt roligt att få vara med i urvalsgruppen för Barnradions bokpris och tillsammans med de andra vaska fram de här fem pärlorna till böcker som nominerade. Jag rekommenderar er verkligen att läsa böckerna. Sedan ser jag fram emot hösten då vi får höra barnjuryns samtal och se vilken bok som vinner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar