torsdag 30 mars 2017

Min text om Sagasagor i Hemmaliv

Jag skriver ju för tidningen Hemmaliv nu i vår. I marsnumret skriver jag om vikten av högläsning och tipsar om boken Sagasagor, av Josefine Sundström och Emma Göthner. Eftersom att jag blev väldigt nöjdmed min text och vill ha chansen att nå ut till fler med mitt budskap tänkte jag publicera texten här också. Tidningen ges ut i Eskilstuna och Strängnäs och därför vill jag att ni andra också ska få ta del av min text, så här kommer den:

"När du läser högt för ett barn skänker du trygghet, omtanke och underhållning, men du slår också upp dörrarna till böckernas magiska värld och det är bland det finaste man kan göra.

Om du ger ett barn chansen att ta del av en text, för det med sig mycket lärdom. Genom att bli en god läsare får man förståelse för andra människor, ett utvecklat tankesätt och en möjlighet att klara sig i livet. Forskning visar att man behöver ha ett ordförråd på 70 000 ord för att förstå en vanlig dagstidning och det får man enklast genom litteraturen. Men läsning är så oerhört viktigt också för att kunna ta ställning, välja rätt i livet och vara källkritisk. Allt detta börjar med högläsning. Innan barnet själv lär sig läsa är högläsningen den enda vägen till litteraturen, men för all del, sluta inte läsa för barnen när de blivit äldre. Att ligga och lyssna till en vuxen som läser högt ur en bok kan vara bland det bästa som finns. Och jag lovar dig, har man introducerat ett barn till böckernas värld i tidig ålder kommer litteraturen vara mycket mer intressant även senare i livet.

Mitt bästa tips på högläsning för barn mellan 3-7 år, är boken Sagasagor: studsmatta, simskola och en borttappat tigertass, skriven av Josefine Sundström och illustrerad av Emma Göthner. Den gavs ut 2016 av Bonnier Carlsen. Boken handlar om femåriga Saga som bor i ett gult “gladhus” tillsammans med en mamma som är allergisk mot pälsdjur och en småstressad pappa. Vi får följa med i Sagas vardag genom fem fristående berättelser, med illustrationer på varje uppslag. Det handlar om att önska sig en hund trots att mamman är allergisk. Om att hoppa studsmatta och råka göra illa sin kompis. Hur det är att sova över hos morfar där man får äta geléhallon i sängen. Om att skynda sig till simskolan och glömma baddräkten.

Sagasagor beskrivs som en kapitelbok för de yngre barnen och lämpar sig väldigt bra för högläsning. Jag gillar att berättelserna är vardagsnära samtidigt som det händer något spännande i varje kapitel. Saga är en karaktär som många barn nog kan relatera till, hon önskar sig ett husdjur, gillar att hoppa studsmatta och längtar efter att tappa sin första tand. Emma Göthners fantastiska bilder tillför mycket till texten. De är färgglada och otroligt fina, vilket jag tror att många barn uppskattar.

Kom ihåg att högläsning skänker otroligt mycket, livet ut! Att ge ett barn en möjlighet att klara sig bra i livet, samtidigt som man får underhållning, kan vara något av det mest betydelsefulla. Läs för ett barn, kanske redan ikväll?"

tisdag 28 mars 2017

Jag vann tävlingen!

Jag vann kvinnodagstävlingen hos Anna skriver under jag berättade om tidigare! I vinstpotten låg tre böcker, Anna Ahlunds Du, bara, Ordbrodösen av Anna Arvidsson och Anna Jakobsson Lunds Tredje principen. Förra veckan ramlade det in tre paket i min brevlåda och ni kan ju gissa om jag blev glad! Dessutom var böckerna otroligt fint inslagna och signerade till mig! De två förstnämnda har jag redan läst, men det är ju kul att äga dem och dessutom signerade! Tredje principen ska bli spännande att läsa! Idag tänkte jag visa er de fina paketen!
Paketet som innehöll Du, bara var superfint inslaget, med en liten papperstrana och ett omslagspapper som matchade bokomslaget. Dessutom fick jag också ett litet muminblock med en liten lapp på "Till små idéer som kan bli något stort" stod det. Så fint! Världens finaste signering till mig i boken också! Tack snälla Anna!


Även Ordbrodösen var superfint inslagen och signerad!


Tredje principen hade ett blått presentssnöre runt sig och jag fick också med några bokmärken.

Återigen, tack så mycket Anna, Anna och Anna! Jag blev jätteglad för de här fina paketen.

söndag 26 mars 2017

Dagens namn - Emanuel

Idag har Emanuel namnsdag och därför tänkte jag skriva om Åsa Asptjärns böcker om Emanuel Kent Sjögren. Det finns tre böcker i serien, Konsten att ha sjukt låga förväntningar, Manifest för hopplösa och Rimligt lyckade ögonblick. Jag kommer i det här inlägget att fokusera mest på den sistnämnda. De här böckerna är som sagt skrivna av Åsa Asptjärn och utgivna av Bonnier Carlsen. De hittas på Adlibris eller Bokus.

Vi får följa Emanuel Kent som är en ganska klumpig tonåring. I Rimligt lyckade ögonblick börjar Emanuel gymnasiet, en ny klass, en ny skola med nya människor och nya möjligheter. Här vet ingen vem han är och han kan börja från början. För första gången måste Emanuel klara sig utan Tore. Klassen delas upp i basgrupper och Emanuel hamnar med Frank, Iggs och Kaisa. Frank som har en pappa med ett fint jobb och verkar sälja något skumt. Iggs som föddes som tjej, men nu identifierar sig som kille. Kaisa som får Emanuels hjärta att slå lite snabbare. Tore har alltid varit Emanuels enda vän och han verkar lite avundsjuk. Saker förändras och snart är Emanuel indragen i en demonstration för ett könsneutralt omklädningsrum på skolan. Och det ska han tillsammans med Frank demonstrera för genom att klä av sig mitt på skolgården.

De två första böckerna i den här serien har jag tyckt varit okej, inte jättebra, men helt klart läsvärda. Därför hade jag inte så höga förväntningar på del tre. Men boken överraskade mig helt! Jag tyckte verkligen att den var superbra och otroligt rolig! Dessutom faller den rätt bra för mig i tiden då man får följa med Emanuel när han börjar gymnasiet vilket jag också gör snart.

Rimligt lyckade ögonblick är verkligen genuint rolig att läsa. Jag skrattade högt flera gånger och hade ett leende på läpparna boken igenom! Egentligen är Emanuel väldigt negativ, men på något sätt blir det roligt. Han råkar ut för en hel del pinsamma saker och det gör ju att det blir väldigt roligt, men språket är också en viktig faktor. Det är lättsamt, enkelt och perfekt för den här boken! Läsningen flyter fram och boken är aldrig tråkig. Det är också hyfsat korta kapitel som gör att man kommer framåt i läsningen!

Omslaget på den här boken är fint och passande till boken. Jag gillar också att handlingen känns så verklig, som om det skulle kunna hända på riktigt. Karaktärerna är väldigt roliga och lite annorlunda. Jag gillar i synnerhet relationen mellan Emanuel och hans syster Vanja. Boken innehåller många olika typer av människor och den bryter också normer vilket är bra!

Jag tror att den här serien skulle passa väldigt många mellan 12-16 år ungefär. Speciellt de som ska eller har börjat gymnasiet. Eftersom att boken är lättläst tilltalar den även den ovana läsaren. Att läsa om Emanuel är humor när den är som bäst!

torsdag 23 mars 2017

När orden blir stulna

Hjältehunden Hedvig och de stulna orden, är en bilderbok skriven och illustrerad av Susanne Schneider och Kerstin Elias Costa. Boken är utgiven av Vombat förlag och hittas på Adlibris eller Bokus

Något konstigt har hänt. Ord börjar försvinna. På skyltarna i staden saknas många ord och människor kan inte säga vissa ord. Hjältehunden Hedvig rycker ut efter de stulna orden. Kan det vara Skuggan som är i farten? Jag gillade idén om att boken handlade om ord som var stulna. Det känns lite nytänkande och dessutom gillar jag ord väldigt mycket! Bilderna i den här boken var jättefina och jag tror verkligen att den skulle uppskattas av många barn. Dock tycker jag att historien känns lite för platt. Den går direkt in på ett spår som sedan är det rätta. Berättelsen känns inte alls invecklad och enkel för att det ska bli riktigt spännande. Boken är ju skriven för barn och behöver därför vara enkel att förstå, men enligt mitt tycke är den lite för enkel. Det finns inte direkt något som fångar den vuxna läsaren, vilket jag tycker att det ska finnas i en bilderbok. Den typen av bok är ju tänkt för högläsning och ska då passa olika åldrar. Men jag tror absolut att många barn skulle gilla den här boken ändå! Det är roligt att läsa ur hundens perspektiv. 

Jag ger Hjältehunden Hedvig och de stulna orden 2 av 5 ugglor. 

tisdag 21 mars 2017

I väntan på Vitormen

Härom veckan fick jag ett meddelande från en som ville ha tips på böcker att läsa om man gillar PAX och vill läsa fler liknande böcker. Jag svarade såklart med en massa boktips! Eftersom att vi nyligen fått veta att släppet av nästa PAX-bok skjutits upp till i juni (!!!) så tänkte jag att det säkert är fler som behöver boktips. PAX är ju svårt att slå, men det finns ju andra böcker att läsa i väntan på Vitormen, den åttonde delen i världens mest spännande serie! Här följer ett boktipsinlägg med böcker tänkta för mellanåldern och som är riktigt spännande!


Viveca Sten är en mycket omtyckt deckarförfattare när det gäller vuxenlitteratur. Nu har hon tillsammans med sin dotter Camilla kommit ut med första delen i en serie för barn, Djupgraven. Den utspelar sig i skärgården och man får följa tolvåriga Tuva som alltid känt sig annorlunda. Boken tycker jag hade lite samma känsla som PAX-böckerna med ett utsatt barn som huvudkaraktär som stöter på olika väsen att kriga mot. En bra blandning av övernaturliga inslag och vardagliga problem.

Den som är nyfiken på monstren som dyker upp i PAX-böckerna borde läsa boken Nordiska väsen av Johan Egerkrans. Där har han samlat fakta om ett stort antal olika väsen från nordisk mytologi och jag tycker att det är jättespännande att läsa. Boken innehåller lagom långa texter och väldigt fina illustrationer.

Emma Askling har skrivit två riktigt spännande böcker för 9-12 år, Det övergivna huset och Dolda tecken. Riktiga bladvändare som är svåra at lägga ifrån sig!

En serie jag gillade väldigt mycket för några år sedan är Sub Rosa-detektiverna av Veronika von Schenk. De handlar om syskonen Milo och Vendela och är deckare blandat med lite historiska inslag. Väldigt bra skrivna, spännande och man lär sig mycket av att läsa dem! Jag tyckte jättemycket om dem när jag var runt 12 år och är sugen på att läsa om någon av dem!

Om man gillar att läsa om hundar och spänning tycker jag absolut att man ska kika in Jeanette Bergenstavs böcker Vargskräck och Kod 513. I de böckerna möter vi Flingan och hennes hundvänner som löser brott. Väldigt spännande!

Det var alla tips jag hade att bjuda på idag! Hoppas du hittade något intressant!

söndag 19 mars 2017

Övernaturligt och vardag i en salig blandning

Spionen på spökskolan är första delen i en fantasyserien skriven av Jesper Lundqvist. Boken är tänkt för barn mellan 9-12 år och gav ut av Olika förlag 2017. Den hittas på Adlibris eller Bokus.

"Om det inte varit för getingen hade Silas inte märkt att handen blivit osynlig. Han hade inte heller fått reda på att skolans vaktmästare inte bara var en vaktmästare. Eller att det fanns urgamla gångar som bredde ut sig under skolgården. Och han hade absolut inte upptäckt den märkliga dimman som väller in när klockan slår midnatt. Om Silas hade fått välja skulle allt vara som vanligt. Men det får han inte. Istället dras han in i en helt ny värld, där faror lurar bakom varje hörn." (Handling från Bokus)Hade av någon anledning svårt att beskriva vad den här boken handlar om utan att spoila för mycket, så jag lånade handlingen från Bokus. Men i den här boken får vi följa Silas som ofrivilligt blir osynlig, vi får även träffa hans två mammor, den knäppa vaktmästaren Vingela och en lång rad skrämmande spöken och gastar.

Jag gillade att den här boken kom igång direkt. Redan i första kapitlet blev man inkastad i handlingen och det var inte alls långdraget. Vissa böcker kan ta ett tag att komma in i, men den här boken gick det snabbt att komma in i handlingen. Jag gillade att boken var väldigt spännande och innehöll en hel del cliffhangers. Ibland gick historian väldigt fort fram och då kunde vissa saker kännas lite otydligt beskrivna.

Den här boken var både vardaglig och övernaturlig. Den hade en bra blandning av spöken och vardagliga tankar. Huvudkaraktären Silas var lätt att känns igen sig i och jag gillade verkligen hans två mammor. Dels för att de verkade så himla schysta och förstående, men också för att jag gillar att läsa om normbrytande ämnen. Olika förlag som den här boken ges ut av arbetar mycket med att bryta normer och stereotyper, det tycker jag är bra!

Det jag uppskattade mest med boken vara att den var annorlunda från andra böcker jag läst! Handlingen kändes ny och fräsch, samtidigt som den skulle kunna vara lite inspirerad av Harry Potter. Men i det stora hela, en helt okej bok, absolut läsvärd. Jag tror att många i mellanåldern skulle gilla den. Jag ger Spionen på spökskolan 3 av 5 ugglor.

torsdag 16 mars 2017

Länkar och annat skoj

Hej, hallå! Hade lite lagom inspiration för ett blogginlägg idag, men tänker att jag svänger ihop en lista med länkar jag sparat på sistone, saker jag har tänkt på och saker jag skrivit ned. Hoppas ni gillar´t!

1. Jag såg en video på Facebook i samband med internationella kvinnodagen där det var en mamma och en dotter som hade en bokhylla full med barnböcker framför sig. De tog ut böcker först med inga manliga karaktärer, det var bara tre stycken. Sedan fortsatte de med böckerna som inte hade några kvinnliga karaktärer - plötsligt var 76 böcker borttagna. De tog bort böcker där kvinnliga karaktärer inte pratar, 141 böcker borta. Sedan fortsatte de så och tog bort böcker där de kvinnliga karaktärerna bara väntar på en prins till exempel och är prinsessor. Till slut var bara ett fåtal böcker kvar. Jag tyckte att den här videon var väldigt intressant. Den visar att tjejer och kvinnor inte får ta så mycket plats varken i det verkliga livet eller i litteraturen. Det är synd. I slutet av videon berättar Elena Favilli och Francesca Cavallo om sin bok Good Night Stories For Rebel Girls. Det är en bok med 100 berättelser om kvinnor som har gjort otroliga saker. Hur bra verkar inte den boken?! Jag vill läsa! Här kan du se videon.

2. När jag blir stor och får egna barn ska jag samla på mig en samling bilderböcker och inreda ett gulligt barnrum med en bilderboksvägg precis som Lisa Bjärbo. Jag såg på hennes blogg och instagram att hon hade byggt en bilderboksvägg i sina barns rum och det var bland det finaste jag har sett! Längtar tills jag kan ha det så fint! Måste slå ett slag för Lisa Bjärbos instagram (@onekligen) och blogg (Onekligen), hon skriver så roligt om vardagslivet och tar otroligt fina bilder, in och följ!


Visst är det här typ det finaste ni har sett?! (Hjärtögonsemoji)
3. På senaste tiden har mobilens anteckningsfunktion använts flitigt hos mig. Jag får ibland som snilleblixtar om att jag måste skriva listor, skriva ned citat, favoritord eller små dikter och då är mobilen ofta nära till hands. Älskar att få skrivinspiration och direkt skriva ned det! Här kommer några smakprov på vad man kan tänkas hitta bland mina mobilanteckningar:4. Läste ett reportage på SvD:s hemsida där Ingela Korsell, Jessica Schiefauer och David Lagercrantz blev intervjuade! De berättade om deras tips och trix hur man får barn och unga intresserad av läsning! Mycket intressant! Här kan du läsa reportaget.

Och det var allt jag hade att bjuda på den här gången! Hoppas att inlägget var uppskattat!

tisdag 14 mars 2017

När annorlunda blir en styrka

Mörkt vatten är första delen i Jonne Berggrens fantasyserie Isporten för mellanåldern. Boken är utgiven av Olika förlag och hittas på Adlibris eller Bokus.

Milo och hans mamma har flyttat från Köpenhamn till Frillesås där han börjar i en ny skola. Till en början känner han sig ensam, men sedan lär han känna Jamina. Hon har alltid känt sig annorlunda, hon fryser aldrig och kan hålla andan hur länge som helst. Både Milo och Jamina upptäcker att de har speciella förmågor och snart kommer också Ismail under fund med det. Han är klassmorfar på skolan där de går och dessutom väktare för Isporten. En port som leder in till en magisk värld. Och Ismail behöver hjälp av Milo och Jamina för att världen inte ska gå förlorad.

Det första jag möttes av var den här bokens fina omslag, svart med vita detaljer och grön text. Dessutom har boken färgade sidor, vilket jag tycker är jättefint! När jag började läsa boken tog det lite lång tid för mig att komma in i den. Men eftersom att det här är den första boken i en serie, tror jag att den var som en liten introduktion. Själva äventyret börjar nog i de kommande böckerna. Hur som helst gillade jag ändå bokens fina blandning mellan både vardag och fantasy. Man kan relatera till känslor och problem samtidigt som boken innehåller fantsyinslag. Jag uppskattar verkligen hur man får läsa om deras känslor av att vara annorlunda och skildringen att det som är annorlunda i den här boken blir en styrka. Karaktärerna hängs inte ut, utan de blir hjältar istället.

Milo och Jamina är olika men ändå lika och jag tror att många kan känna igen sig mycket i dem. Man får läsa från bådas perspektiv och på så sätt lär man känna de båda. Boken var väldigt spännande och jag är säker på att de kommande böckerna kommer vara ännu mer spännande eftersom att det är då själva äventyret började. Många kapitel avslutas med cliffhangers och efter att ha läst den här boken blir jag sugen på nästa bok.

Men trots detta lyckades den här boken inte fånga mig helt. Den kändes lite långdragen och skulle jag fått ändra på något skulle jag komma in på själva äventyret lite snabbare. Men jag tror nog att många i mellanåldern skulle uppskatta den här boken och den var absolut läsvärd!

Jag ger Mörkt vatten av Jonna Berggren 3 av 5 ugglor.

lördag 11 mars 2017

Bokrea och recensionsexemplar - Nytt i bokhyllan #11

Bokrean har pågått ett tag nu och jag har faktiskt shoppat mer än vanligt! Tidigare år har det blivit en eller två böcker, men det här året har det blivit 5 böcker. Jag har verkligen kollat igenom utbudet i år och hittade några gobitar. Läshögen växer dock en hel del, men jag har många spännande böcker framför mig. Dessutom har jag fått några recensionsexemplar på senaste tiden som jag också hade tänkt att berätta om. Men vi börjar med bokrean!

På sportlovet var jag med en kompis på stan för att kolla in rean. Vi hittade ingenting på Akademibokhandeln, men bok Åhléns fanns Jag är Malala för 59 kr. Den slog jag till på eftersom jag  länge velat läsa den!Jag tyckte att Adlibris hade bäst reautbud och priser när det gäller ungdomsböcker, så jag beställde några böcker därifrån. Det blev Som jag vill vara, av Katarina von Bredow och Johanna Lindbäcks Som om jag frågat för 29 kr styck! Jag kunde inte heller låta bli att köpa hem Om jag var din tjej av Meredith Russo som jag länge velat läsa. Alla dessa böcker hade väldigt liknande titlar kom jag på i efterhand, haha!Samma dag som jag fick hem mitt paket från Adlibris kom pappa hem med en bok från bokrean till mig. Han hade köpt Försoningen av Hannah Widell och Amanda Schulman. Det ska vara första delen i en romantrilogi och jag vet att många lyssnar på Hannah och Amandas podcast. Ska bli kul att läsa, tack pappa!Då går vi över till recensionsexemplaren. Jag har fått två 9-12 fantasy från Oliks förlag. Första delen i två serier om jag har förstått det rätt. Mörkt vatten, av Jonna Berggren som är första delen i Isporten och Spionen på Spökskolan, av Jesper Lundqvist som är del ett i serien Spökskolan. Jag läste båda böckerna under sportlovet, så recensioner kommer inom kort!Vombat förlag skickade mig sin ny bilderbok Hjältehunden Hedvig och de stulna orden, av Susanne Schneider och Kerstin Elias Costa. Den ser fin ut och jag gillar att den verkar handla om stulna ord. Även denna kommer att recenseras snart!På sportlovet var jag på skrivarworkshop på biblioteket och då fick man en bok som är skriven av Annika Nasiell och Maria Ström. Den heter Börja skriva! och innehåller en massa tips, intervjuer och annat skoj! Hoppas den kan vara till hjälp.Och det var alla böcker jag fått och köpt på senaste tiden, men det kan hända att någon mer bok slinker hem från bokrean. Nu måste jag fortsätta läsa så jag kommer igenom alla böcker! Ha det bra så länge!

fredag 10 mars 2017

Tävlingstips!

I onsdags var det Internationella kvinnodagen och då la jag ut det här inlägget som jag fick mycket fin respons på! En av de kvinnliga författarna jag hyllade i inlägget var Anna Ahlund! Hon har tillsammans med Anna Arvidsson och Anna Jakobsson Lund, bloggen Anna skriver under. I samband med internationella kvinnodagen har de en tävling där man kan vinna signerade exemplar av Ann Ahlunds Du, bara, Anna Arvidssons Ordbrodösen och Anna Jakobsson Lunds Tredje principen. De två förstnämnda böckerna har jag läst, de är fantastiska båda två! Här har ni all information om tävlingen! Vill slå ett slag för dessa tre Annors fantastiska blogg, den handlar till största del om skrivande och de ger otroligt bra tips! Jag ska självklart delta i den fantastiskt roliga tävlingen, gör det du också!

onsdag 8 mars 2017

Kvinnliga författare jag ser upp till - Internationella kvinnodagen

Idag är det Internationella kvinnodagen, vilket betyder att alla coola tjejer och kvinnor ska uppmärksammas! Det finns så otroligt många framgångsrika, duktiga, smarta och coola tjejer och kvinnor som borde uppmärksammas mer. Och idag är en perfekt dag för det! Jag själv älskar ju böcker, läsning och att skriva, därför inspireras jag mycket av författare. I det här inlägget tänkte jag uppmärksamma några kvinnliga författare som jag verkligen ser upp till och inspireras av. Många av de här författarna har jag också fått chansen att träffa i verkligheten, vilket gör att jag fått en större uppfattning av dem, både som personer och som författare. Det här är människor som jag fått väldigt mycket uppmuntran av och vill ge tillbaka till, men jag vill också uppmärksamma dem eftersom att de vågar kämpa för mänskliga rättigheter, att barn ska läsa och bryta normer. De inspirerar mig mycket eftersom att de verkligen har lyckats med sina mål, åtminstone kommit en lång bit på vägen. Det är så häftigt!

Vi börjar med the one and only, Astrid Lindgren. Henne har jag dock inte träffat på riktigt, även om jag gärna skulle vilja det. Astrids berättelser har följt mig genom hela mitt 15-åriga liv och jag tror att hon alltid kommer att finnas där. Jag har som barn många gånger tittat på filmatiseringarna av hennes böcker och läst ett flertal av hennes böcker. De är så unika på många sätt, både språkligt, men också i handlingen. Jag avundas hennes fantasi och förmåga att berätta! Astrid Lindgren hade det också tufft i livet, men klarade sig igenom det. Hennes böcker har sålts till många länder, hon har utmärkts med en lång rad priser och dessutom fått priser uppkallade efter sig. Jag inspireras otroligt mycket av Astrid Lindgren, hon är en av de coolaste människorna som funnits!


Ann-Helén Laestadius är författare, journalist och same. Hon belönades 2016 med Augustpriset för sin ungdomsroman Tio över ett. Den handlar om Kiruna, staden som ska flyttas och till stor del rivas på grund av gruvan som finns under jord. Ann-Helén kämpar för att kunskapen om samer ska bli större och för samers rättigheter i samhället. Genom Ann-Heléns böcker har jag lärt mig otroligt mycket, men också relaterat till många olika känslor. Hennes böcker berör mig, underhåller mig och lär mig saker. Jag gillar Ann-Helén för att hon verkligen står för sitt ursprung, trots att hon inte alltid gjort det, men också för att hon är så glad och trevlig!


PAX-serien, skrivs av Ingela Korsell och Åsa Larsson och illustreras av Henrik Jonsson. Alla dessa tre är genier! Ingela Korsell är lärare, forskare och författare som verkligen brinner för pedagogik och att få barn att läsa. Hon har arbetat som lärare på mellanstadiet och också forskat mycket om pedagogik och barns läsvanor. Nu skriver hon alltså bokserien PAX, som riktar sig till mellanåldern, tillsammans med Åsa Larsson. Åsa är en mycket framgångsrik författare som tidigare skrivit deckarserien om Rebecka Martinsson för vuxna. Jag har träffat både Åsa och Ingela ett flertal gånger och de är lika glada och engagerade varje gång. Jag gillar deras nördighet och hur de faktiskt fått många barn att bli läsare. Det är så otroligt häftigt! Jag beundrar verkligen deras böcker, allt är så genomtänkt och välarbetat!


På Bokmässan träffade jag Anna Ahlund som har skrivit boken Du, bara. Det är en av de finaste böckerna jag någonsin läst! Anna är lärare, skolbibliotekarie, författare och har bloggen Anna skriver under tillsammans med sina två författarkompisar Anna Arvidsson och Anna Jakobsson Lund. Du, bara handlar om John som blir kär i samma kille som sin syster. Jag gillar hur Anna skriver så självklart om kärlek och normbrytande ämnen. Hennes bok behövs verkligen och är otroligt fint skriven! Du, bara blev dessutom nominerad till QX-galan vilket är supercoolt! Go Anna!


Stor eloge till alla tjejer, flickor, kvinnor, damer och tanter idag! Ni är bäst!

måndag 6 mars 2017

"Annorlunda, inte konstig. Sällsynt, inte konstig"

Noel och den magiska önskelistan är en bok för barn mellan 9-12 år skriven av Janina Kastevik. Boken är utgiven av Hippo bokförlag och hittas på Adlibris eller Bokus.

Noels föräldrar måste vara ifrån varandra ett tag så hans mamma har åkt iväg till Liberia för att arbeta som läkare. Tillsammans med sin pappa flyttar han och måste därför byta skola. I den nya skolan har han svårt att få nya vänner och därför stannar han ofta i klassrummet med en bok på rasterna. En dag på väg hem från skolan hittar han en kvarglömd lapp i bussen. Det visar sig vara en magisk önskelista...

Den här boken tar till stor del upp att kunna önska sig vad som helst kanske inte alltid är så bra. Men också känna sig ensam, att längta och att inte känna sig förstådd. När jag läser den här boken tycker jag synd om Noel, han har inga kompisar och ingen förstår honom inte ens de vuxna. I synnerhet tycker jag inte om Noels lärare, som snarare stjälper än hjälper. Men som tur är får Noel både en vän och en ny lärare tack vare önskelistan, men hans önskningar ger också negativa konsekvenser.

Trots att den här boken utspelar sig i vardagen hände det väldigt mycket i berättelsen som gjorde den spännande. Boken kom igång snabbt tyckte jag och det är en viktig faktor till att jag ska fortsätta läsa en bok. Har en bok en tråkig och utdragen början kan det leda till att jag slutar läsa den. Men den här boken fångade mitt intresse direkt och dessutom avlutades många kapitel med cliffhangers så att man var tvungen att läsa vidare.

Jag tror att många kan relatera till Noels tankar och känslor. Han är en realistisk karaktär och jag kunde känna igen mig en del i honom. Noel är en ganska lugn kille som gillar att läsa och jag gillar att det pratas en del om böcker i boken. Citatet jag använda som rubrik på det här inlägget beskriver verkligen hans känslor kring att inte vara som alla andra.

Noel och den magiska önskelistan är en fin, bra och spännande bok som jag hoppas kommer att läsas av många mellanåldersbarn. Rekommenderas varmt! Jag ger boken 4 av 5 ugglor.


lördag 4 mars 2017

Tipsar om Sagasagor i nya Hemmaliv!

Förra våren skrev jag för TioMedia i deras gratistidning Hemmaliv och det har jag fått chansen att göra även i år! TioMedia ger ut ett gratismagasin i vändbart format där man från ena hållet kan läsa Hemmaliv och andra hållet Nöjesliv. Tidningen finns att hämta gratis på olika platser runt om i Eskilstuna och Strängnäs, bland annat i olika affärer, på Tuna Park och i 21:an. Du som vill kan även läsa tidningen digitalt här.

I de kommande numren kommer jag att skriva om böcker och ge tips på mina favoriter. I det nyaste numret för mars månad skriver jag om Josefine Sundström och Emma Göthners fantastiska bok Sagasagor: Studsmatta, simskola och en borttappad tigertass. Det är en högläsningsbok som riktar sig till barn mellan 3-7 år. Dessutom skriver jag också om vikten av att läsa högt för sina barn. Här kan du läsa mitt reportage. Hoppas ni gillar det!

onsdag 1 mars 2017

Läst i februari

Februari har varit en bra läsmånad för min del, jag läste hyfsat mycket och många bra böcker! Utöver läsningen har månaden gått åt till skola, dans och kompisar. I stort sätt det enda jag gör är äta, skola, plugga, dansa, läsa, sova. Men det är kul! Idag hade jag tänkt att summera den gånga månadens läsning!

Jag började med att läsa Nordiska väsen av Johan Egerkrans som är en facklitterär bok om olika väsen från nordisk folktro.  Jag ville mest läsa den här boken eftersom att jag älskar PAX-böckerna och därför ville lära mig mer om nordisk folktro. Alla väsen som dyker upp i PAX-böckerna är ju tagna därifrån och det har gjort mig intresserad att läsa mig mer. Och det gjorde jag verkligen. Boken innehåller mycket intressant fakta i kortare texter. Dessutom har boken underbara illustrationer.

Sedan lyssnade jag även på en ljudbok, det är inte ofta det händer för mig, men nu gjorde jag så. Det var nämligen så att jag hade en hemarbetesdag och satt och kollade lite på bibliotekets hemsida. Då hittade jag Sandra Beijers Allt som blir kvar som e-ljudbok och laddade ner den. Jag kom underfund med att jag borde lyssna mer på ljudböcker och boken var bra. Men jag tror nog att jag hade gillat den mer om jag hade läst den. Jag har länge velat läsa Allt som blir kvar och den var absolut bra, men med tanke på språket tror jag att jag hade uppskattat den mer om jag läste den istället för att lyssna på den.

https://agnesbokblogg.blogspot.se/2017/02/balladen-om-en-bruten-nasa-recension.htmlBalladen om en bruten näsa, av Arne Svingen var nästa bok som jag läste. Det var Ingela Korsell, en av PAX-författarna som tipsade mig om den boken. Den handlar om Bart som har väldigt svåra förhållanden i sitt liv, men ändå lyckas boken vara väldigt rolig. 

För ett tag sedan läste jag Sara Ohlssons Ingen normal står i regnet och sjunger och den älskade jag. Därför läste jag nu hennes tidigare bok Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag. Den var lika bra!

Jag har läst att många andra bokbloggare har gillat Ruta Sepetys bok Tårar i havet och när jag hittade en annan bok av den författaren på biblioteket bestämde jag mig för att låna den. Den heter Strimmor av hopp och handlar om femtonåriga Lina vars familj förs till ett arbetsläger under andra världskriget. En sorglig, men ändå bra bok!

En annan bok jag läst mycket bra om på andra bokbloggar är Noel och den magiska önskelistan, av Janina Kastevik. Den boken fick också följa med hem från bibblan och jag gillade den! Det är en barnbok om Noel som hittar en magisk önskelista. Spännande och fin bok om ensamhet bland annat.

Därefter var det dags för mig att ta tag i nästa Harry Potter- bok, Harry Potter och Hemligheternas kammare, av J. K Rowling. Den gillades också hos mig, kanske mer än den första boken i serien till och med.

Under februari landade två recensionsexemplar från Olika förlag i min brevlåda, Isporten - Mörkt vatten, av Jonna Berggren och Spionen på spökskolan, av Jesper Lundqvist. De läste jag under februari. Båda är fantasy för mellanåldern och jag kommer att recensera dem inom en snar framtid.

Jag hittade Rimligt lyckade ögonblick, av Åsa Asptjärn på biblioteket: Det blev jag jätteglad över eftersom att den är hyfsat nyutkommen och jag har länge velat läsa den. Så den boken fick hänga med på skidsemester. Det är tredje boken om Emanuel Kent och jag gillade den verkligen! Recension Kkmmer!

Japp, det var vad jag läste under februari. Läste du något bra får du gärna tipsa mig i kommentarerna. I mars har jag en massor av böcker jag tänkte läsa. I ett av mina senaste inlägg berättar jag om vilka böcker jag planerat läsa framöver. I mars blir det nog också rätt mycket äta, skola, plugga, dansa, läsa, sova. Men jag har en hel del saker att se framemot också! Bland annat är det ju nästan vår!

Fina hus jag fotade i februari.