onsdag 31 augusti 2022

Läst i juli och augusti

Sommaren börjar lida mot sitt slut och jag har läst mycket bra under sommaren. Idag tänkte jag summera min läsning i juli och augusti. 

Vi börjar med juli. 

Saker man inte vill veta av Nicola Yoon läste jag när vi var på semester på Österlen. Det är en ungdomsbok som handlar om en tjej som har en speciell förmåga. När hon ser ett par kyssas spelas hela deras förhållande upp framför henne. Från början till slut. Det här och att hennes pappa varit otrogen mot hennes mamma gör att hon inte längre tror på kärleken. Men så träffar hon X. Jag tyckte mycket om den här boken. Den var väldigt härlig att läsa och hade liksom en twist med den här förmågan huvudkaraktären har.

Drömmar till salu av Ada Wester är en otroligt mysig feelgoodbok om Anni som fått ärva sin farmors hus. Hon åker dit under sommaren för att fixa iordning huset för försäljning och börjar då också gräva i historien kring hennes släkt. Så fin berättelse!

Hästpojkarna av Johan Ehn har jag länge velat läsa och i juli blev den äntligen läst. Det är en berättelse i två perspektiv som utspelar sig både på 1940-talet och idag. Riktigt spännande och jag gillade verkligen hur berättelserna knöts ihop snyggt.

Nevermind 2 - Om jag bara kan få henne ur mitt huvud av Ebba Hyltmark är en lättläst bok skriven i sms-form. Det handlar om vänskap och kärlek och är väldigt spännande och enkelt att läsa.

Patriarkatet faller av Marta Breen och Jenny Jordahl hittade jag i hyllan på biblioteket där jag jobbade i somras och var bara tvungen att läsa den. Det är en seriebok som handlar om starka kvinnor, jämställdhet och kampen för kvinnors rättigheter.

Den lilla spenatgumman av Martin Widmark, Emma Karinsdotter och Emilia Dziubak lånade jag också med mig hem från biblioteket en dag. Det är en riktigt fin och sagolik bilderbok med otroliga illustrationer.

Skogen där stjärnorna slocknar av Kristin Harmel hade jag höga förväntningar på eftersom författarens tidigare bok på svenska var den bästa boken jag läste förra året. Även det här var en välskriven och spännande bok men den nådde inte riktigt upp till mina förväntningar.

Vi på Saltkråkan av Astrid Lindgren är en tradition för mig att lyssna på som ljudbok varje sommar. Den är så mysig och ger mig sommarkänslor varje gång!

Daisys gamla folkabuss av Ali McNamara är den fristående uppföljaren till Den lilla blomsterhandeln vid havet. Även den här var mysig och härlig att läsa även om den kändes lite långsam i tempot.

Nu till vad jag läste i augusti.

Min egen bok om att börja förskoleklass av Katja Tydén och Soile Lilnor är en superfin bok för den som ska börja skolan.

Vargöga av Niklas Levy har jag haft i min läshög länge. Det är en riktigt spännande bok för mellanåldern.

Magnificat av Linnea Axelsson köpte jag på Östhems bokhandel på Österlen. Jag ville läsa den eftersom jag tyckte mycket om hennes bok Aednan. Det här var en speciell berättelse som var lite annorlunda skriven.

Hjärtans fröjd av Per Nilsson läste jag för första gången för några år sedan. Efter att Hjärtans fröjd-priset instiftats har jag varit nyfiken på att läsa den igen och det gjorde jag nu. 

Bästa friends forever av Ellen Karlsson och Karin Cyrén är en superfin kapitelbok för 6-9 år som innehåller mycket igenkänning.

Fallet med den rysliga skuggan av Kristina Ohlsson är en bok i serien Spökbyrån som jag länge haft i min läshög. Ett spännande fall.

Inte helt sant av Cina Freidner är uppföljaren till Aldrig backa och den här gången får vi läsa om Lydia och Vega. Det handlar om vänskap och saker som snurras ihop. Perfekt läsning för mellanstadiet.

Eldvakt av Camilla Sten är den avslutande delen i Järvhöga-trilogin. Riktigt spännande och ryslig läsning!

Ellens val - Förbjuden längtan av Elvira Berg Ashby är den sjätte delen i Ellens val-serien. Jag har lyssnat på alla böcker i serien som ljudböcker och tycker att de är fantastiska. Jag älskar att få följa Ellen och alla kvinnor runt om henne.

Bokfestivalen i djupa skogen av Sofie Axelzon är uppföljaren till Bokbussen kommer vid midnatt och den här gången ska gänget i Sidhäll anordna en stor bokfestival.

När själen andas av Sara Dalengren lyssnade jag på som ljudbok. Jag visste inte vad jag skulle lyssna på men valde den här bara för att den dök upp. Det är en bok som handlar mycket om cykling och det var något nytt för mig att läsa om. Jag var lite skeptisk i början men ju längre in jag kom i boken desto mer tyckte jag om den. Den utvecklas till att bli en riktigt bra feelgood-berättelse om relationer.

Det var alla böcker jag läste i juli och augusti!

tisdag 16 augusti 2022

En kavalkad av boktips - Vuxenböcker

Jag fortsätter min kavalkad av boktips och den här gången blir det vuxenböcker!

Den första boken jag tänkte berätta om är Dina färger var blå av Marcus Jarl som jag läste eftersom jag var sugen på en gripande roman. Den handlar om Lina som jobbar som neonetalsjukssköterska. När hon var ung blev hon förälskad i Ted men en dag försvann han bara. Nu är hon gift med Samuel och lycklig med honom även om minnena och saknaden efter Ted finns kvar. Plötsligt dyker Ted upp igen. Han har cancer och inte lång tid kvar att leva. Han vill spendera sin sista tid med Lina. Men hur ska det fungera med Lina och Samuels äktenskap? Dina färger var blå har fått pris som årets feelgood men enligt mig är det motsatsen till feelgood. Det är en väldigt tung och gripande berättelse som var ganska jobbig att läsa. Den tar upp många svåra ämnen och dilemman. Boken är skriven utifrån olika tidsperioder. I början handlar det om Lina i nutid. Sedan kommer en tillbakablick till när hon var ung och träffade Ted för första gången. Därefter utspelar det sig i nutid igen. Jag gillade dåtidsdelen mest eftersom jag där kunde relatera mer till Lina då hon i den delen är i min ålder. Trots att den här boken stundvis var tuff att läsa är jag glad att jag gjorde det. Den är riktigt välskriven och berörande och även om handlingen var sorglig var jag fast i boken och hade svårt att släppa den. Marcus Jarl har nyligen släppt en ny bok som heter Där du en gång gick och den ser jag fram emot att läsa.

Nästa bok har jag haft i läshögen länge och nu blev den äntligen läst. Det är den andra boken av Kristin Harmel som översatts till svenska, Skogen där stjärnorna slocknar. Hennes tidigare bok De bortglömda namnens bok var min absoluta favoritbok förra året så jag hade höga förväntningar på den här. Även Skogen där stjärnorna slocknar utspelar sig under andra världskriget men har ett helt annat perspektiv. Den handlar om Yoni som har bott i skogen sedan hon som tvååring blev kidnappad. Hon har vuxit upp i skogen och lärt sig allt om att leva där. När hennes kidnappare som hon levt hela sin uppväxt med dör måste hon klara sig själv. Hon får nys om att ett krig startat. Hon hjälper människor som flytt ut till skogen. En grupp judar kommer henne nära. Det är en berättelse på liv och död. Vem kan hon lita på? Vem är fienden? Även det här är en gripande berättelse. Den innehåller många starka scener och överraskningar. Jag blev verkligen känslomässigt engagerad i berättelsen. Problemet var dock att jag jämförde läsupplevelsen med hur det var när jag läste De bortglömda namnens bok. Det och mina höga förväntningar gjorde att jag blev något besviken. Skogen där stjärnorna slocknar var lite långsammare i sitt berättande och berättelsen fångade mig inte lika mycket även om den var spännande och gripande.

För den som gillar feelgood vill jag rekommendera Ali NcNamaras trilogi som ges ut av Lavender Lit. Den första boken heter Den lilla blomsterhandeln vid havet och nu har jag läst del två, Daisys gamla folkabuss. Böckerna utspelar sig i St Felix i Cornwall och i Daisys gamla folkabuss får vi möta Ana som kommer dit för att ta hand om folkabussen hennes bästa vän lämnade efter sig när hon dog. Folkabussen visar sig vara i risigt skick och hon bestämmer sig för att renovera den. Malic som ska ta sig an bussen hittar en samling vykort i bussen och Ana bestämmer sig för att hitta den som skrivit vykorten. Boken utspelar sig i samma litterära universum som den första boken gjorde men de är fristående och går att läsa för sig även om jag tycker det är kul att få återse platser och karaktärer. Jag tycker att berättelsen är mysig att läsa och gillar karaktärerna. Handlingen känns något långsammare i den här andra boken men det är en perfekt sommarfeelgood som inte kräver så mycket av en som läsare. Den tredje delen om St Felix Kates besynnerliga pysselbutik finns redan ute för den som också vill läsa den.

Det var tre vuxenböcker jag läst under sommaren. Hoppas du gillade inlägget!

tisdag 9 augusti 2022

Skolstart

Skolstarten närmar sig och jag har läst två böcker som är perfekta för den som ska börja förskoleklass. De tänkte jag berätta om idag. 

Den första boken jag vill tipsa om heter Min egen bok om att börja förskoleklass och är skriven av Katja Tydén och Soile Lilnor och illustrerad av Ingrid Flygare. Det som är roligt med den här boken är att den innehåller både berättelser, fakta och pyssel som man kan rita och fylla i. Boken förklarar på ett bra sätt hur det är att gå i förskoleklass. Sedan får man också följa olika barn i en förskoleklass och läsa berättelser om olika händelser i skolan. Det handlar om att äta i matsalen, gå till skolbiblioteket, leka på skolgården och vara i klassrummet. Fylla-i-sidor finns här och var i boken och man kan bland annat fylla i hur det var för en själv att börja skolan. Det här är verkligen en bok som passar alla som ska börja skolan snart!

Den andra boken är en vanlig kapitelbok för 6-9 åringar som hela boken kretsar kring att gå i skolan. Den heter Bästa friends forever och är skriven av Ellen Karlsson och illustrerad av Karin Cyrén. Boken handlar om Noa som går i förskoleklass. Vi får möta Noas familj och följa med till skolan. Där finns Manne. Noa och Manne är bästa kompisar men eftersom Manne är så snäll vill alla vara med honom. En dag börjar Annie i klassen. Hon är sur hela tiden och tar Noas plats bredvid Manne. På rasterna måste Manne vara med Annie för att hon ska bli glad men Noa vill ju vara med Manne. Bästa friends forever beskriver vardagslivet för Noa och jag tror att många barn i lågstadieåldern kan känna igen sig i berättelsen. Även det här är en perfekt bok att läsa inför skolstart eftersom den beskriver dilemman som kan dyka upp i skolan. 


Visst är det en härlig tid när skolan börjar igen. Det är en nystart och man kommer tillbaka till rutinerna. Jag har alltid gillat att gå i skolan och tycker mycket om att läsa böcker som utspelar sig i skolmiljö. Hoppas alla får en fin skolstart!

tisdag 2 augusti 2022

En kavalkad av boktips - Ungdomsböcker

Det har blivit dags att tipsa om några riktigt bra ungdomsböcker i min kavalkad av boktips.


Vi ska ju bara cykla förbi av Ellen Strömberg läste vi och bokcirklade i Unga läsare och det fanns mycket att diskutera om kring boken. Vi får möta Manda och Malin som går i nian och bor i ett litet samhälle. Det finns inte så mycket att göra där förutom att cykla omkring. De vill att något ska hända. Något spännande. Kanske kan de få sig en romans? En dag upptäcker de att en snygg kille börjat jobba på pizzerian. Manda bestämmer sig för att han ska bli hennes kärlek. Som tur är har han också en kompis som är punkare och som är perfekt för Malin. Men hur långt kan man egentligen gå för att få en kille? Och är det just de här killarna som är rätt för Manda och Malin? När jag väl hade kommit in i den här boken var det svårt att sluta läsa. Det är en vardaglig skildring av livet som tonåring i ett litet samhälle och jag tror att många kan känna igen sig i Manda och Malin. Jag uppskattade att boken beskrev hur det är att vara tonåring på ett trovärdigt sätt men för första gången kände jag mig nästan för gammal för en ungdomsbok. Jag kände mig inte alls på samma nivå som Manda och Malin och tyckte nästan att de kändes små och omogna. Det kom också upp i vår bokcirkel att den skulle passa bättre för lite yngre ungdomar i 12-13 års åldern. Men det är en välskriven bok som tar upp nya perspektiv. Till exempel figurerar en storasyster som har en cp-skada i berättelsen. Många av karaktärerna i boken gillade jag, men tyvärr var inte Manda och Malin mina favoriter.

Ritualen är den tredje delen i Ann-Sofi Forsmarks spännande serie och Hilde Stridh. Jag har älskat de två första böckerna Sakramentet och Förbannelsen för att de varit så otroligt komplexa berättelser som blandar nutid och dåtid på ett spännande sätt. Ritualen utspelar sig när Hilde börjat nian och läser en kurs i dokumentärfotografering i skolan. De får i uppgift att skildra stadens "mellanrum" i en gruppuppgift och då börjar Hilde komma mörka historier på spår. Sexton år tidigare mördades en pojke på stället där de fotar. Hilde vill ta reda på vad som egentligen hände. Ritualen är otroligt spännande och Ann-Sofi Forsmark kan verkligen konsten att skapa fängslande berättelser som håller läsaren intresserad från början till slut. Samtidigt som vi får följa med i Hildes vardag handlar det om fasansfulla historier i dåtid. Böckerna om Hilde fyller ett tomrum av övernaturliga berättelser för ungdomar. Böckerna är också mycket mer komplexa i berättelsernas uppbyggnad vilket gör de otroligt intressanta att läsa. Av någon anledning fångades jag inte lika mycket av Ritualen som jag gjorde när jag läste Sakramentet och Förbannelsen. Men det är helt klart en läsvärd bok!

Jag har läst Moxie av Jennifer Mathieu som är en fantastisk ungdomsbok. Därför ville jag såklart även läsa hennes bok Bad Girls som nu blivit översatt till svenska. Det är en helt annan typ av bok. Faktiskt annorlunda mot det mesta jag läst. Boken utspelar sig på 60-talet i USA och vi får möta Evie som är något av en "bad girl". Hon är en sådan som mammor säger till sina döttrar att de inte ska bli som. En dag händer något fruktansvärt som Evie är med om och efter det förändras allting. Hon dras in i en härva av lögner. får en ny vän och får ompröva allt hon står för. Jag blev överraskad flera gånger när jag läste boken och handlingen var otroligt spännande och välkomponerad. Det är en sådan där bok som man sugs in i och sedan har svårt att släppa. 

Nicola Yoon har släppt en ny bok som på svenska heter Saker man inte vill veta. Den handlar också om en karaktär som heter Evie. Hennes föräldrar har skilt sig efter att hennes pappa varit otrogen och efter det kan Evie inte tro på kärlek. Tidigare har hon älskat att läsa kärleksromaner men nu när hon vet att alla kärleksrelationer förr eller senare tar slut känns de inte trovärdiga. Hon bestämmer sig för att göra sig av med alla sina gamla favoritböcker och lämnar dem i ett bokbytarskåp. Då kommer hon över en bok med instruktioner om dans och den boken leder henne till en dansstudio. Men efter det här börjar märkliga saker att hända. Så fort hon ser ett par kyssas spelas deras förhållande upp framför henne. Hon ser de viktiga händelserna i deras förhållande. Från första kyssen till när de gör slut. Genom detta förstärks Evies tro på att kärlek alltid tar slut. Men så träffar hon X och blir förälskad. Ska hon våga ge sig hän för kärleken även om hon vet att det någon gång kommer att ta slut? Jag tyckte mycket om den här boken. Det är en väldigt intressant idé att skriva om en förmåga som gör att man kan se hur förhållanden kommer ta slut. Det blir liksom övernaturligt men på en verklighetstrogen nivå. Jag tyckte det var en fin berättelse om både vänskap och kärlek för även om man inte har samma förmåga som Eive kan det vara läskigt att gå in i ett förhållande och man kan vara rädd för att bli sårad. Men jag tycker ändå att boken har ett fint budskap. Den handlar om att man ska ta vara på nuet och njuta av den tid man har med människorna man tycker om. För det är ju faktiskt så att det någon gång kommer att ta slut. Men det kan ändå vara värt det för den tid man får. En superfin ungdomsbok som jag verkligen rekommenderar!

Jag tänkte avsluta det här inlägget med ett tips på två lättlästa ungdomsböcker. Den första heter Om du ser mig och är skriven av Emma Frey-Skött. Den handlar om Enya och Lily som är bästa kompisar och klättrar i samma grupp. I klättringsgruppen finns också Sam som Enya tycker om. Men Lily verkar inte gilla Sam och säger taskiga saker om honom. På en klättringstävling träffas Enya och Sam och de har roligt tillsammans men Enya vågar inte berätta för Lily att hon gillar Sam. Hon vill ju vara med de båda och inte behöva välja. Om du ser mig är den första delen i en lättläst serie som heter Klättra mitt hjärta. Jag gillade boken eftersom den känns relevant för unga samtidigt som det är en enkelt skriven berättelse.

Den andra lättlästa boken jag vill rekommendera är Om jag bara kan få henne ur mitt huvud av Ebba Hyltmark som är den andra delen i den lästtlästa serien Nevermind. Boken är skriven i sms-form och man får följa Lou som hör av sig till en tjej hen (när jag tänker på det tror jag inte man får reda på Lous kön i boken) träffat på en fest och inte kan släppa. Kompisen Charlie tycker att Lou ska släppa den här tjejen och dejta någon annan. Men Lou vet inte riktigt vad hon ska göra. Det är svårt med kärlek och att göra rätt. Både för sig själv och för andra. Det jag gillar med alla Ebba Hyltmarks böcker är att de känns väldigt trovärdiga för hur ungdomar pratar och skriver. Det är ett genidrag att den här lättlästa serien är skriven i sms-form för vad skulle kunna locka ungdomar om inte en bok om relationer som är skriven på ett enkelt sätt som liknar den typ av skrift många ungdomar ofta läser. Om jag bara kan få henne ur mitt huvud är en bok att känna igen sig i och man vill läsa hela på en gång för att se hur det ska gå för Lou. 

Ungdomsböcker är något av det bästa jag vet och här har ni några tips på ungdomsböcker jag läst den senaste tiden.