torsdag 28 maj 2015

Bjäran - Recension

Nu har äntligen del fyra i bokserien PAX kommit. Boken heter "Bjäran" och är skriven av Ingela Korsell och Åsa Larsson, illustrationerna är gjorda av Henrik Jonsson. Det är en Urban-fantasybok som riktar sig till barn mellan 9-12 år.

I Mariefred bor bröderna Alrik och Viggo hos sina fosterföräldrar. De måste undvika att hamla i bråk på skolan för att få stanna kvar här och samtidigt är de utvalda att kämpa mot de onda krafterna som härjar i staden. 

Pengar, mobiltelefoner och djur börjar försvinna i staden och självklart får Alrik och Viggo skulden. Vid brottsplatserna hittar det gula spottloskor och blå-gråa garntestar och det tyder på att det är en bjära som har tagit sakerna. Det måste vara svarthäxan som skapat bjäran, men vem är det som är svarthäxan?

Genren Urban-fantasy blandas i den här boken med lite deckare. Jag har märkt att de olika PAX-böckerna är annorlunda än varandra. Del tre var mer övernaturlig och fyra mer deckare exempelvis. En bra kontrast till detta är den realistiska delen om pojkarnas vardag i skolan med dumma skolkamrater och orättvisa vuxna. Språket är lättläst och de fina bilderna gjorda av Henrik Jonsson förstärker verkligen uttrycket.

Jag tyckte om boken för den var väldigt spännande och man ville alltid läsa vidare. Att boken har ett fint utseende med framsidan och färgade sidor är ett stort plus. Det är bra att boken passar för alla vare sig man är tjej eller kille, är du ute efter en bok som innehåller spänning, fantasy, vardagliga problem och humor så är det här den rätta boken. Men jag rekommenderar att läsa böckerna i ordning eftersom att de hänger ihop väldigt mycket kan det bli svårt att förstå annars. Jag ger "Bjäran", 4 av 5 ugglor.

 

tisdag 26 maj 2015

20 snabba frågor om böcker

Idag tänkte jag svara på 20 snabba antingen-eller-frågor om böcker. Snowglitter gjorde ett sådant här inlägg för ett tag sedan och jag har tagit några frågor från henne och några har jag hittat på själv. Nu kör vi igång!

Snabbläsare eller långsamläsare 

Tegelstenar eller tunna böcker 

Bibliotek eller bokhandel 

Inbunden eller pocket

Facklitteratur eller skönlitteratur

Bokmärke eller hundöra 

Läsa i soffan eller sängen 

En bok i taget eller slalomläsning

Övernaturliga böcker eller fantasy

Läsa ute eller inne

Läsa i myskläder eller finkläder

E-bok eller vanlig bok 

Låna böcker eller köpa böcker

Läsa på kvällen eller morgonen
 
Sitta och läsa hela tiden eller aldrig mer få läsa igen

Läsa eller skriva

Läsa tillsammans med andra eller läsa själv 
 
Sortera böckerna i bokstavsordning eller färgordning
 
Instagramma om böcker eller blogga om böcker
 
Läsa när du äter eller läsa när du åker
 


 
 

lördag 23 maj 2015

Helgens läsning

Under den här helgen har jag hunnit läsa ut "Vi ses i obsan", av Cilla Jackert. Det är en mellanåldersbok som utspelar sig i Stockholm. Boken handlar om Annika vars lillebror föds förtidigt, då får hon ta han om sig själv under sommarlovet. I obsan möter hon då Kaja och hennes gäng som utmanar Annika på sanning eller konsekvens, fast utan sanning. "Vi ses i obsan" rekommenderar jag som sommarläsning.
 
En annan bok jag har läst ut under helgen är "Om stenarna kunde tala", av Magda Eggens. Den handlar om när Magda, en jude som överlevde andra världskriget, kommer tillbaka till platserna där allt hände för 50 år sedan. Det är en väldigt gripande bok som är viktig.
 
Vad jag ska läsa nu är jag lite osäker på. Jag kanske ska försöka mig på "Skuggan över stenbänken", av Maria Gripe som mamma tycker att jag ska läsa eller "Det händer nu", av Sofia Nordin som jag lånade på biblioteket för några dagar sedan. Jag vet i alla fall att jag tänker läsa lite om Pippi Långstrump eftersom att hon fyller 70 år i år!
 
 
Vad ska du läsa i helgen?

torsdag 21 maj 2015

Jag ger dig solen - Recension

"Jag ger dig solen" är en ungdomsbok som passar från 13 år och den är skriven av Jandy Nelson.

Noah och Jude är ett tvillingpar som alltid håller ihop även fast de är varandras motsatser. Noah har inga vänner och trivs bäst med att rita av världens alla händelser i sitt skissblock. Men när Brian dyker upp förändras allt. Jude däremot är en populär tjej som alla vill vara vän med. Hon umgås med de tuffaste surfkillarna och bär korta kjolar. Plötsligt händer något som gör att tvillingarna inte längre pratar med varandra och de förändras helt. Två år senare är Jude en ensamvarg som nördar i sjukdomar och Noah håller på med sport och har massa kompisar. Hur ska de göra för att allt ska bli som förut? 

Jag ger dig solen är en gripande berättelse om kärlek, sorg och vänskap. Det är en bra bok som jag tycker alla ska läsa. Nackdelarna med boken är att den var lite svår att förstå i början men när man kom in i den gick det bra. Jag tycker också att det hade varit bättre och lättare att förstå om den var skriven i kronologisk ordning, nu hoppade det mellan att dem var 13 år och 16 år. Ibland kunde det vara lite konstiga formuleringar i meningarna, men det är nog för att boken är översatt från engelska. Jag tycker mycket om bokens titel och framsidan är väldigt fin. "Jag ger dig solen", av Jandy Nelson får 4 av 5 ugglor.

 

måndag 18 maj 2015

Intervju med Henrik Jonsson - Illustratören till PAX-böckerna

Henrik Jonsson har illustrerat PAX- böckerna som jag skrivit om tidigare. Nu ska du genom den här intervjun få veta mer om honom och hans sätt att jobba med bilderna.

Vilken Pax-bok illustrerar du just nu?
Nu ska jag snart börja teckna Gasten som är den femte boken i serien. Det ska bli riktigt spännande. Just i detta nu sitter jag och tecknar en serie till Fantomen-tidningen. Pax är det jag jobbar med största delen av året, men jag brukar teckna många andra serier vid sidan av också.

Hur lång tid tar det att illustrera en bild till en av Pax-böckerna? Det brukar vara olika, men ca. 16-20 timmar spenderar jag nog från skiss till färdig illustration. Jag är väldigt noggrann när jag tecknar och eftersom jag är rätt ny och ung som illustratör och serietecknare håller jag fortfarande på att lära mig och kommer förhoppningsvis fortsätta att bli bättre. I början kunde jag sudda och sura länge innan jag blev någorlunda nöjd. Nu känner jag mig lite säkrare med penna och pensel.

Vad tycker du är roligast att teckna och varför? 
I Pax-böckerna är det så klart alltid kul att teckna alla monster och väsen. Imparna är favoriter, och de är ju ett återkommande element i böckerna. Impen i kattmössan som man kan läsa om i Mylingen gillar jag. Jag hade väldigt kul med Mylingen också. Ville verkligen göra Mylingen läskig eftersom jag själv tyckte sånt var spännande när jag var 9-12 år. Det tycker jag ju fortfarande också. Även om jag ibland tittar bort när det blir lite för läskigt eller spännande på film. Jag är nog lite av en fegis egentilgen. :)
Nytillskottet Iris är också en favorit bland personerna i de nya böckerna. Jag gillar henne. Hon är lite "punk" och mystisk, vilket är roligt att teckna.

De känslomässiga scenerna, som när Alrik pratar med sin mamma i telefon i Grimmen, är nog min favorit bland alla bilder.
 
Vart hämtar du din inspiration? Jag läser mycket serier av tecknare och författare jag gillar. Åsa och Ingela är också bra att ha för det är så peppande och roliga att jobba med och deras entusiasm och skaparglädje smittar alltid av sig. Vi är alla lite nördiga och det är perfekt när man ska jobba ihop.

Annars så brukar jag lyssna mycket på musik för att komma in i rätt "mood". Jag gör listor med låtar som passar som soundtrack till den scen jag tecknar. Sedan försvinner jag alltid in i det och allt spelas upp som en film i huvudet medan jag ritar.

En bild på Henrik när han sitter och tecknar.
Min kompis Oscar Hjelmgren, som också är en grym serietecknare, och jag brukar ha filmkvällar där vi sitter och diskuterar och berättar om våra serier och idéer. Det är väldigt värdefullt att ha någon man kan spåna idéer med vars input man respekterar och kan ha nytta av.
 
Vem är din favoritillustratör?
Oooh, det finns många! Jag kan nämna ett några som varit inflytelserika för att få mig att falla för seriemediumet. När jag läste Fantomen var det Hans Lindahl som tecknade det första äventyr jag läste. När jag läste Spider-Man var John Romita och Gil Kane favoriter och Fantastic Four-tecknaren John Byrne var en stor influens också.

På senare år har Mike Mignola (Hellboy), Al Williamson (Agent X9) och Sean Gordon Murphy (The Wake, Punk Rock Jesus) varit tecknare jag kikar mycket på. Aaah, det finns för mycket bra!!!

Brukar du rita händelser ur ditt liv eller tecknar du bara genom jobbet?
Med min egna svenska superhjälteserie "The Norseman" så finns det många grejer som influerats från mitt eget liv, min uppväxt, släkthistoria och platser jag har en relation till. Även om The Norseman är ett jobb jag gör och som publiceras som biserie i Fantomen är det också ett slags fritidsnöje att skriva på och teckna.

När jag tecknar Mariefred i Pax så ser jag till att besöka alla platser så att jag kan ta foton och titta på medan jag tecknar och få det att se ut som det faktiskt gör på gatorna Alrik och Viggo springer runt på.

Jag jobbar nästan dygnet runt dock. Vill ju att Pax-böckerna ska komma ut snabbt! :)
 
Här är 5 lästips från Henrik:
1. Anya's Ghost, av Vera Brosgol
2. Ms. Marvel: No Normal, av G. Willow Wilson, Adrian Alphona & Jacob Wyatt
3. Archie: The Married Life, av Michael Uslan, Norm Breyfogle & Fernando Ruiz
4. Sword princess Amaltea, av Natalia Batista
5. Nova: Origin, av Jeph Loeb & Ed McGuinness
 
 


Hoppas att det var kul att läsa intervjun och ha det så bra!

torsdag 14 maj 2015

Fabians ängel - Recension

"Fabians ängel" är skriven av Lena Stenbrink och passar bäst för ungdomar mellan 12-15 år.

Fabian är en vanlig kille som är lite blyg och vågar inte göra så mycket. En dag när han är på skejtarklubben blir några äldre killar arga på honom och tvingar upp Fabian på den största rampen. När han tillslut åker ner råkar han få med sig en av killarna och de faller ner. Då blev de såklart ännu argare och Fabian blir jagad. Han springer och springer och när han skulle gena genom tågstationen händer något, något speciellt, något som har med en ängel att göra och något som kommer att förända Fabian.

Ebba är en tjej som är ganska liten i kroppen och en osäker person. I hennes liv är det handbollen och bästisen Lovisa som gör henne glad. Plötsligt vill inte Lovisa vara med Ebba längre och då blir allt bara sämre och sämre. När hon inte har Lovisa att gömma sig bakom börjar alla reta henne ännu mer. Det enda roliga i livet är handbollen men när tränaren slutar börjar handbollskompisarna också vara dumma. De passar inte Ebba längre och pratar aldrig med henne. Nu känns inte livet värt att leva längre, hon skulle lika gärna kunna försvinna.

Fabian och Ebba går på samma skola, men dem känner inte varann, ännu.

Jag tyckte boken var väldigt bra och rolig att läsa och alla ungdomar kan nog relatera till den. Den passar för alla, vare sig du är tjej eller kille. Boken är verkligen värd att läsa och jag tror även att den skulle passa för de som inte brukar läsa böcker. Jag ger "Fabians ängel" 3 av 5 ugglor.




måndag 11 maj 2015

Böcker jag vill läsa

Det finns många böcker jag vill läsa och detta är min läslista:

  • Huset mittemot, av Alex Haridi
  • Korpmåne, Therese Henriksson
  • Den svarta handsken, av Ingela Korsell - Jag har ju läst Pax böckerna av Ingela Korsell och vill gärna läsa hennes andra böcker.
  • Paris, Lola och jag, av Moa Eriksson Sandberg - Jag har läst andra böcker av henne och den här kommer ut i sommar och den verkar passa mig bra.
  • Oönskad, av Gemma Malley - En bok som min kompis tipsat mig om.
  • Bläckhjärta, av Cornelia Funke - En bok jag blev tipsad om på Bokkollot jag var på.
  • Flickan med silverskorna, av Alice Kassius Eggers - En ny bok som såg bra ut.
  • Röda spår, av Katarina Genar - En övernaturlig bok som jag skulle vilja läsa.
  • Den fantastiska historian om katten som försvann, av Michael Morpurgo - Jag fick ett nyhetsbrev från bokförlaget och tyckte att den här boken verkade bra.
  • Mysteriet i skuggmyra, av Elsie Petrén - Jag har läst böcker av henne när jag var yngre och såg att hon hade kommit ut med en ny bok.
  • Född fenomenal, Josephine Bornebuch - Jag läste om boken på en bokblogg och blev intresserad av den.
  • Tusen och en chans, av Annabel Pitcher - Jag blev tipsad om boken på ett bokcafé.
  • Jag är Malala, av Malala Yousafzie - En biografi om Malala som jag har velat läsa länge men inte tagit mig tid till.
Jag ska försöka läsa några av de här böckerna under sommaren kanske.

fredag 8 maj 2015

Mylingen - Recension

Nu har äntligen del 3 i bokserien PAX kommit. Boken heter "Mylingen" och är skriven av Ingela Korsell och Åsa Larsson, illustrationerna är gjorda av Henrik Jonsson. Det är en Urban-fantasybok som riktar sig till barn mellan 9-12 år.

I Mariefred bor bröderna Alrik och Viggo hos sina fosterföräldrar. De måste undvika att hamla i bråk på skolan för att få stanna kvar här och samtidigt är de utvalda att kämpa mot de onda krafterna som härjar i staden. 

Det är Halloween och alla barn är utklädda till läskiga varelser som spöken, häxor och mumier. Den roliga festen avbryts av en varelse som inte är utklädd, en myling. En spökflicka med långt tovigt hår och blåmärken överallt som håller en stor järnsax i handen. Två av Alrik och Viggos skolkamrater håller på att bli strypta av mylingen med näsdukar prydda med broderade bokstäver, AGW. För att mylineg inte ska förfölja barnen mer måste Alrik och Viggo försöka stoppa mylingen och då kommer de en otäck hemlighet på spåren... 

Genren Urban-fantasy blandas i den här boken med skräck och övernaturligheter. Men en bra kontrast till detta är den realistiska delen om pojkarnas vardag i skolan med dumma skolkamrater och orättvisa vuxna. Språket är lättläst och de fina bilderna gjorda av Henrik Jonsson förstärker verkligen uttrycket. 

Jag tyckte om boken för den var väldigt spännande och man ville alltid läsa vidare. Den var en riktig skräckbok som jag inte kunde läsa på kvällen innan jag skulle sova. Jag gillar att det även finns realistiska delar med i boken som det som händer i skolan. Att boken har ett fint utseende med den framsidan och färgade sidor är ett stort plus. Det är bra att boken passar för alla vare sig man är tjej eller kille, är du ute efter en bok som innehåller spänning, fantasy, vardagliga problem och humor så är det här den rätta boken. Men jag rekommenderar att läsa böckerna i ordning eftersom att de hänger ihop väldigt mycket kan det bli svårt att förstå annars. Jag ger "Mylingen", 4 av 5 ugglor.
 

onsdag 6 maj 2015

10 saker ni kanske inte visste om mig

Idag tänkte jag berätta 10 saker ni kanske inte visste om mig och alla saker har något med böcker att göra, för det här är ju en bokblogg.

1. Jag kan mitt lånekortsnummer på biblioteket utantill. 

2. Den genren jag gillar minst är fantasy. 

3. Först när jag skulle lära mig läsa tyckte jag det var svårt och tråkigt. Men när jag gick i 2:an eller 3:an började jag läsa mycket. 

4. År 2011 läste jag 108 böcker. Det är mitt rekord på att läsa så många böcker som möjligt på ett år. 

5. Jag har mest tid att läsa på helgen. 

6. Jag köper endast böcker som jag verkligen vet att de är bra. 

7. De flesta böckerna jag läser är skrivna av kvinnliga författare. Det bara blir så utan att jag vet varför. 

8. Jag äger runt 170 böcker. 

9. Jag är med i en bokklubb på biblioteket. 

10. De flesta böckerna jag läser är lånade på biblioteket. 

måndag 4 maj 2015

Mina bästa boktips för olika åldrar - 1 års jubeleum

Idag är det ett år sedan jag gjorde mitt första inlägg här på bloggen! Det tänkte jag fira med att tipsa om mina favorit böcker genom tiderna. Från att jag var liten och mina föräldrar läste för mig tills nu. Så alltså blir det boktips för alla åldrar idag!

Innan jag lärde mig läsa läste mina föräldrar mycket för mig och mina favoritböcker var bland annat de som följer. Barnkammarboken, Barbapappa, Alfons Åberg, Kråke och Astrid Lindgrens böcker.

 
Några bra böcker som jag läste när jag skulle lära mig läsa omkring 6 års ålder var Helena Bross olika böcker. De jag mins mest är böckerna om klassa 1B och böckerna om Omar och Axel.

 
När jag var runt 7-9 år gillade jag Martin Widmarks LasseMajas detektivbyrå och Regnbågsälvorna av Daisy Medow väldigt mycket. Lasse och Maja bor i Valleby och löser många olika fall med sin detektivbyrå. De var mina förebilder i den åldern och jag ville gärna bli detektiv själv. I Regnbågsälvorna får man följa med Rebecka och Kristin på magiska äventyr i älvornas värld.

 
Jag gillade Ingerlin Angerborns övernaturliga böcker väldigt mycket när jag var 10-12 år. De är spännande böcker med bra handling som är lätta att sluka. En annan favorit var Sub Rosa detektiverna, av Veronika Von Schenk. De är deckare med historiska händelser inblandade. Väldigt spännande böcker som jag verkligen rekommenderar.


De bästa böckerna som passar bra för alla från 13 år är Jag ger dig solen, av Jandy Nelson och Systrar i jeans, av Ann Brashares. Jag ger dig solen handlar om tvillingparet Noah och Jude som alltid har varit nära men plötsligt händer något hemskt som gör att de kommer ifrån varandra. Systrar i jeans handlar om de fyra bästa kompisarna som alltid hänger ihop, men en sommar så tvingas de vara ifrån varandra. För att hålla kontakten skickar dem ett par jeans till varandra som på något magist sätt passar alla tjejerna även fast de har helt olika kroppsform. 

Du har nu fått en hel hög med boktips som passar för alla åldrar och jag hoppas att du gillade inlägget! Ha det bra!