fredag 30 december 2022

Läsningen 2022 och de bästa böckerna jag läste 2022

2022 går till sitt slut och det har blivit dags att summera årets bästa läsning. 

Totalt under 2022 läste jag 155 böcker varav 39 stycken var ljudböcker och av dem var:
  • 5 stycken bilderböcker
  • 14 stycken kapitelböcker för 6-9 år
  • 57 stycken kapitelböcker för 9-12 år
  • 33 stycken ungdomsböcker
  • 46 stycken vuxenböcker
Under året har jag varit med i urvalsgruppen för Barnradions bokpris och det är anledningen till att jag har läst så många mellanåldersböcker. Det blev färre bilderböcker och böcker för 6-9 år än vad jag brukar läsa men vuxenböckerna blev fler. Ungdomsböckerna ligger på exakt samma antal som förra året. 

Här kommer de bästa böckerna jag läste 2022:

En hemlig syster av Ida Ömalm Ronvall - En riktigt bra ungdomsbok om att få reda på att man har ett syskon man inte vetat om.

Älgkungen av Maria Hellbom - Boken som var en favorit bland alla böcker vi läste för Barnradions bokpris och som till slut också vann! 

Dörren av Emma Andersson - Den här boken skrev jag min B-uppsats kring och den var otroligt intressant att analysera utifrån hur temat döden gestaltas. 

Ellens val - Möten i skymningen av Moa Eriksson Sandberg och Ellens val - Förbjuden kärlek av Elvira Berg - Böckerna om Ellen och de andra kvinnorna i Ljungsala fortsätter vara favoriter för mig. Jag älskar att få leva mig in i deras liv och lära känna dem mer.  

Ängsmark-serien av Sofia Fritzon - Under året har jag lyssnat på de fyra böckerna om Ängsmark som ljudböcker och det är otroligt mysiga feelgood-romaner där man i varje bok får lära känna nya karaktärer i det lilla samhället Ängsmark.

Dina färger var blå av Marcus Jarl - I somras var jag sugen på att läsa något riktigt gripande. Den här boken blev jag verkligen gripen av. Jag läste den under midsommar och hade svårt att sluta läsa trots att berättelsen var otroligt tung.

Drömmar till salu av Ada Wester - Även det här var en bok jag läste under sommaren och fullkomligt älskade. Det är en otroligt mysig och spännande berättelse som jag var tvungen att skriva om direkt efter jag läst ut den.

Adios hockeyhora av Kristina Falk - Vi läste den här boken med Unga läsare och det är jag väldigt glad att vi gjorde. Det är en av de bästa ungdomsböckerna jag läst. Det är en otroligt välkomponerad berättelse med en gripande och aktuell handling.

Jag ser fram emot att bra läsår även 2023 och önskar er ett gott nytt år!

fredag 23 december 2022

Dan före dopparedan - tre julboktips

Imorgon är det julafton och jag tänkte passa på att tipsa om tre fina julböcker.


Den första boken köpte jag på Stockholms bokhelgs julmarknad på Stockholms stadsmuseum för några veckor sedan. Det är Juleljus för vilsna själar av Siri Gustafsson som man kan läsa som en adventskalenderbok men jag läste den i ett svep. Den handlar om Cecilia som är musikalartist men på den sista tiden är det som att sången tappat sin glans för henne. En dag får hon nys på att skolhuset i det lilla samhället Tidersrum som hon växte upp i är till salu. Hon bestämmer sig för att köpa huset. Där möter hon människor som hon en gång känt och nu lär känna igen. Det är den gamla mannen Helge och Elon som var hennes vän i barndomen. Han har nu barn och en gård att ta hand om. Hon upptäcker att hennes känslor för honom lever kvar. Men har det gått för lång tid? Cecilia bestämmer sig för att ordna en stor fest på julafton i skolhuset och under decembers gång kommer märkliga saker fram. Vad har hänt med den gamla lärarinnan som bodde i skolhuset? Det här är en mysig feelgoodberättelse om julen och gemenskap. Den är också otroligt spännande då det handlar om hemligheter som kommer upp till ytan. Det är en perfekt bok att sluka under julledigheterna.

Den andra boken jag vill tipsa om är också en adventskalenderbok och den har vi läst tillsammans i familjen varje dag. Det är Mörka julnätter av Camilla Lagerkvist och Lina Blixt. Boken utspelar sig förr i tiden och handlar om Gerda vars pappa är sjuk i tuberkulos och mamma är på vilohem. Över julen får hon och hennes lillebror åka till sin mormor och morfar. Där börjar mystiska saker hända. Barn försvinner och i snön finns spår från klövar. Kan det vara julbocken som rövar bort barnen? Gerda måste ta reda på vad det är som sker. Den här boken riktar sig till 9-12 år men passar även uppåt i åldrarna. Det är en otroligt spännande julberättelse. Varje kapitel slutar med en cliffhanger vilket gör att man längtar till nästa kapitel. Det handlar om den gamla sortens jul och väsen vilket jag tycker är intressant att läsa om. Dessutom är illustrationerna av Lina Blixt väldigt fina.

Till sist vill jag tipsa om en bok som också den kan läsas som en adventskalender men jag tänker att den passar utmärkt att läsa i mellandagarna också. Det är Selma Lagerlöfs jul som är en novellsamling med 24 julnoveller. Jag fick den i present när jag fyllde år i tisdags och har än så länge bara hunnit läsa två noveller men det ska bli roligt att fortsätta läsa den under julen.

God jul önskar jag er alla!

onsdag 14 december 2022

Den sista adventskalendern

Jag har läst och tyckt mycket om alla Jenny Fagerlunds böcker. Speciellt gillar jag hennes julbok 24 goda gärningar och därför ville jag såklart läsa den nya julboken Den sista adventskalendern. 

Boken handlar om Petra vars syster nyligen dött. Hennes föräldrar är också bortgångna och nu är det bara Petra och hennes systerdotter Charlie kvar. Allt har rämnat och de kan inte längre stanna kvar i Stockholm. Av någon märklig anledning ägde Petras föräldrar en lägenhet i Nyponviken. Det blir dit Petra och Charlie åker. Lägenheten ligger i anslutning till en handelsträdgård och de blir varmt välkomna av de som jobbar där. Petra får en adventskalender som verkar vara gjord av Lily som var byns konstnär men nu är död. Varje dag öppnar Petra en ny lucka och genom kalendern lär hon känna byn. Men hemligheterna bakom adventskalenderns luckor verkar vara mycket större än hon först trott. 

Den sista adventskalendern är en berättelse och hemligheter och familjehistorier. Berättelsen är mysig, julig och miljöerna är perfekta för en feelgoodbok. Den innehåller växter och bakverk som förstärker feelgoodkänslan. Jag gillar också att det inte bara är en glittrande berättelse. I bakgrunden finns sorg och svärta som fördjupar känslan i boken. Man kommer nära karaktärerna och får känna det dem känner. Dock fanns det en del korrekturfel i boken som störde läsningen något och av någon anledning fångades jag inte helt av boken. Det är helt klart en mysig feelgoodberättelse men den nådde inte riktigt hela vägen. 

Med det sagt skulle jag ändå rekommendera Den sista adventskalendern till den som vill läsa en mysig julbok!

lördag 3 december 2022

Julböcker jag vill läsa i december

December är här och jag går all in på julmusik, julböcker, julpyssel och allt som hör julen till. När det kommer till läsningen blir det julböcker fullt ur. Jag har en lista med julböcker jag vill läsa och den tänkte jag dela med mig av nu i hopp om att du också finner läsinspiration. 

Redan nu har jag läst Callum Bloodworths omtalade ungdomsbok Julaktuen för ensamma hjärtan. Det är en fin feelgoodberättelse med svärta som handlar om kärlek och ensamhet på julen. Just nu håller jag på att läsa Den sista adventskalendern av Jenny Fagerlund som är en feelgoodbok om Petra vars syster nyligen har dött. Hon och hennes systerdotter kommer till en ny plats där de fått veta att de har en lägenhet och där får Petra en adventskalender som får henne att upptäcka omgivningarna. 

Varje år läser vi en adventskalenderbok i familjen. I år har vi två stycken, både Mörka julnätter av Camilla Lagerqvist och En vän till jul av Ylva Karlsson och Katarina Strömgård. Den förstnämnda passar för lite äldre barn medan den andra passar lite yngre. Men det är roligt att läsa ett kapitel varje dag tillsammans oavsett vilken ålder man är i. 

I min läshög har jag också en antologi som heter Rysare vid jul. Den verkar läskig, julig och spännande. En bok som länge legat i min läshög är Adventshuset av Lars Strandén. Den har jag sparat till julen. 

Jag hoppas också på att hinna läsa Selma Lagerlöfs jul som är en samling med 25 stycken julnoveller av Selma Lagerlöf. Jag gjorde en analys av Lagerlöfs julnovell Lyktan och den tyckte jag mycket om. Därför ser jag verkligen fram emot att läsa fler av hennes noveller. 

På biblioteket har jag reserverat Legenden om julen av Eva Hildén som jag skulle vilja läsa. Jag tänker också att jag kanske ska läsa om Magisk jul av Line Therkelsen som presenterar fakta om allt som hör julen till kopplat till traditioner, myter och folktro. 

Ytterligare några feelgoodböcker med jultema som jag eventuellt tänker läsa är Juleljus för vilsna själar av Siri Gustafsson, Havsvikens bokcafé av Caroline Hurtig och Julstämning uthyres av Olivia Remhagen. 

Varje jul läser jag Titta, Madicken, det snöar! och Jul i stallet av Astrid Lindgren. Det är verkligen mysiga berättelser som ger mig riktig julkänsla. De senaste åren har jag också läst Snösystern av Lisa Aisato. Den kanske jag kommer läsa även i år eftersom det är en så himla fin bok med otroliga illustrationer och en fin berättelse. 

Jag har också några vinterböcker som jag har tänkt att läsa efter jul. Det är Vinternoveller av Ingvild H. Rishöj, Vintersång av Jean-Claude Mourlevat och antologin Whiteout

Som ni ser har jag en hel del läsning på gång! Förmodligen kommer jag inte hinna med allt men det är ju bättre att ha för många böcker än för få. Vad vill du läsa i december?