söndag 31 december 2023

Läsningen och de bästa böckerna jag läste 2023

Året lider mot sitt slut och det har blivit dags att summera årets läsning.

Totalt läste jag 106 böcker år 2023. Av dem var:
  • 0 stycken bilderböcker
  • 3 stycken kapitelböcker för 6-9 år
  • 54 stycken kapitelböcker för 9-12 år
  • 19 stycken ungdomsböcker
  • 28 stycken vuxenböcker
Av dem var 33 stycken ljudböcker. Bilderböckerna och 6-9 årsböckerna har minskat sedan förra året. Precis som förra året har jag i år läst många böcker för mellanåldern eftersom jag suttit med i urvalsgruppen för Barnradions bokpris. Totalt har jag läst mindre det här året än förra året men såklart är det ju inte mängden som räknas och därför ska jag i det här inlägget också berätta om de bästa böckerna jag läste under året. 

Det allra viktigaste av Hannah Arnesen handlar om två tjejer i 12-årsåldern som när de tar på sig den ena tjejens döda mammas kläder blir vuxna och får uppleva hur människor ser annorlunda på dem och deras åsikter när de ses som vuxna. Jag tyckte premissen för boken var väldigt intressant. Det var en tänkvärd och välskriven bok.

Nytt liv av Christina Wahldén skildrar ett liv i närheten av gängkriminalitet. Boken var väldigt gripande och välskriven.

De tar allt ifrån mig av Linda Jones är en ungdomsbok som inte liknar någon bok jag läst tidigare. Den handlar mycket om jakt och om att vara tjej i en mansdominerad värld. 

Fjärilshjärta av Moa Backe Åstot handlar om Vilda som vill komma närmre sin samiska identitet. Den beskriver också på ett väldigt trovärdigt sätt hur det är att gå från barn till tonåring och jag tyckte mycket om boken.

Spegelflickan av Eva Hildén är en spännande mellanåldersbok som handlar om en flicka som är adopterad får reda på att hon har en tvillingsyster. Väldigt spännande!

Kom hit av Julia Wickholm är en somrig ungdomsbok som rymmer många känslor. Jag gillade verkligen hur boken är skriven.

Stanna av Flora Wiström läste jag om i somras och jag var helt uppslukad av den. Kanske gillade jag den ännu mer än vad jag gjorde när jag läste den första gången då jag nu är i samma ålder som huvudkaraktären. 

Pestblommor av Mats Strandberg är en riktigt kuslig berättelse som verkligen fångade mig.

Bli utan av Ellen Strömberg handlar till stor del om ofrivillig barnlöshet vilket är ett väldigt tungt ämne. Trots det fångades jag verkligen av boken tack vare språket och sättet den är skriven på. 

Vilka var de bästa böckerna du läste 2023?

söndag 10 december 2023

Julläsning

Det är december och såklart har jag gått all in på julläsning. Jag tänkte nu berätta vilka julböcker jag läst hittills och vilka jag planerar att läsa. 

Till att börja med lyssnade jag på Sofia Fritzons julroman Salta tårar och söta bullar som var en mysig roman med svärta. Jag gillar verkligen Sofia Fritzons böcker.

Johanna Lindbäck har skrivit en julig feelgoodroman för mellanåldern som heter God jul, Ester Jansson. Den läste jag i slutet av november och det var härligt att få lite julkänsla genom boken. Boken handlar om Ola som ska fira jul i Visby med sin pappa och syster men när de kommer till huset du hyrt visar det sig att det också är en annan familj som hyrt samma hus, nämligen Ester Janssons familj. Ester går i Olas parellellklass och Ola har länge varit intresserad av Ester. Det är snöstorm i Visby och Olas familj kan inte ta sig någonstans. Boken har alltså lite samma premiss som Julen enligt Julia men det är uppfriskande med en feelgoodroman för mellanåldern med en pojke som huvudkaraktär. Det är intressant att läsa om Olas tankar kring skolan, kompisar och kärlek och jag tror att många i målgruppen skulle kunna känna igen sig i honom. Helt klart en mysig berättelse!

En annan julbok för mellanåldern som jag läst är Jakten på norrskenet av Eva Hildén. Boken handlar om Stina vars föräldrar nyligen skilt sig. Nu ska hon fira jul med sin mamma hos sin moster och sina kusiner i Abisko. Där börjar märkliga saker att hända. Hennes ryggsäck försvinner, hon får ett mystiskt telefonsamtal och en hotfull lapp. På fjällstationen ska det vara en utställning och kanske är det någon som är ute efter att stjäla nattjuvelen. Det här är ett riktigt spännande juläventyr i en vintrig miljö. Gillar!

Just nu håller jag på att läsa Alla hjärtans jul av Catherine Walsh. Det är en julfeelgoodroman som handlar om Molly som varje jul åker hem till Irland och varje jul tar hon och Andrew samma plan. Man får läsa om deras svåra resa hem i nutid och också läsa om tidigare år. Jag har kommit ungefär en tredjedel in i boken och än så länge är den mysig och jag oförutsägbar. Jag läste Faking Christmas av Cindy Steel som är en julig feelgoodroman om Olive som ska fira jul med sin familj och för att inte bli ihopparad med sin expojkvän igen låtsats att hon dejtar sin kollega Miles som visar sig också fira jul på samma ställe. Det var en julig och underhållande roman men den kunde vara ganska förutsägbar tyvärr. 

Under december ska jag också bläddra igenom Astrid Lindgrens julkokbok och läsa novellerna i Kvinnornas jul. Jag vill också läsa En snöängel till jul av Birgitta Gunnarson, Johanna Johansson och Sara Molin. Varje jul läser jag också Astrid Lindgrens Titta, Madicken, det snöar! och Jul i stallet. De böckerna är julkänsla för mig! Ser förresten fram emot Jul med Astrid Lindgren på tv på julafton!

Det verkar bli en bra läsjul!

tisdag 24 oktober 2023

Tre nya ungdomsböcker

De senaste böckerna jag har läst har främst varit ungdomsböcker och riktigt bra sådana som jag tänkte skriva om i det här blogginlägget.

Callum Bloodworth är tillbaka med en ny ungdomsbok som heter Supernova och handlar om Nova vars sommar inte riktigt blir som hon har tänkt sig. Hon har precis tagit studenten och ser fram emot att ta vara på sommaren. Men så blir hon dumpad av sin pojkvän och hennes bästa vän åker till London. Dessutom stänger caféet hon skulle sommarjobba på. Allt ser mörkt ut men Nova vill ha en sommar i färg och lägger ut en bytesannons på Facebook. Den leder henne till Leo. Supernova är en mysig feelgood för ungdomar som handlar om att leta efter sig själv mellan ungdomen och vuxenlivet. Callum Bloodworth skriver otroligt bra och fångar verkligen känslor i sina formuleringar vilket jag gillar!


Den som vill läsa något läskigt ska spana in Mats Strandbergs nya ungdomsbok Pestblommor. Boken utspelar sig på 1700-talet och handlar om Magdalena vars mamma insjuknar i pesten och dör. Hon och hennes syster skickas till en moster de aldrig träffat som bor på ett mystiskt slott. Mostern verkar tycka illa om Magdalena och många saker verkar konstiga på slottet. Det är en berättelse om mörka hemligheter som illustreras av Elin Sandström. Vi läste Pestblommor tillsammans i Unga läsare och det fanns mycket att diskutera kring boken. Mats Strandberg är duktig på att skapa stämningar och boken var annorlunda mot hur jag trodde den skulle vara. Jag gillar det historiska perspektivet och att många saker är mystiska utan att man riktigt vet om det finns något övernaturligt inblandat eller inte. Mycket handlar också om religionens påverkan och syn på olika frågor vilket är intressant att läsa om. Man får verkligen en bild av hur det kunde vara att leva som ung på 1700-talet. Mycket var annorlunda då men de stora känslorna är alltid detsamma. Att läsa boken när man själv upplevt en pandemi är också intressant. Mats berättade under vårt författarsamtal att han tröstades av att läsa om pesten under coronapandemin och att det var därför han började skriva Pestblommor.


Anna Ahlund är en av mina absoluta favoritförfattare. Jag älskar verkligen hennes ungdomsromaner Du, bara, Saker ingen ser och Ganska nära sanningen. Nu har hon skapat något nytt - kollektivromanen Under men illustrationer av Johan Unenge. I boken får vi i olika delar följa olika personer i ett kompisgäng. Alla får de en efter en brev med målningar av platser i Uppsala där de bor. De tar sig till platserna och när det gör det händer magiska saker för dem. Saker förändras, i relationer och inom dem. Vem är det som har skickat breven? Jag gillar verkligen idén med den här boken och tycker om att få lära känna de olika personerna i kompisgänget och att se saker ur olika perspektiv. Under är en riktigt fin bok om att växa som människa och förstå saker om sig själv och andra. Trots det kan jag sakna att få lära känna karaktärerna på djupet. Det finns något fint i att få läsa om många karaktärer och hur de förhåller sig till varandra men det är när man får komma djupare i en längre sammanhängande berättelse som Anna Ahlund är som bäst som författare. Ahlund fortsätter skildra ett Uppsala där alla får vara precis som de är vilket jag uppskattar. Som ett stort Ahlund-fan hittar jag också blinkningar till hennes tidigare böcker som gör mig glad när jag läser. Under är fint illustrerad av Johan Unenge. Varje kapitel illustreras med en bild på karaktären det handlar om och i boken figurerar också det som ska vara målningarna av platser i Uppsala som karaktärerna får i sina brev. Illustrationerna är otroligt fina och det hade varit roligt att besöka platserna i verkligheten.


söndag 8 oktober 2023

Bokmässan 2023

Förra helgen var det äntligen dags för årets höjdpunkt - Bokmässan i Göteborg. Jag var där tre av mässdagarna och hade fantastiska dagar med spännande möten och intressanta samtal. Självklart köpte jag några böcker också. Nu tänkte jag berätta lite om höjdpunkterna från årets mässa.

Jag anlände till Göteborg strax efter lunch och spenderade eftermiddagen på mässan. Det första samtalet jag lyssnade på var ett montersamtal i Piratförlaget monter med Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson som pratade om sin nya bok Tolv som jag är väldigt sugen på att läsa. Jag hann också med att lyssna på Moa Backe Åstot om hennes roman Fjärilshjärta. Det fösta seminariet jag lyssnade på var "Med staden som fond" med Bart Moeyaert och Lydia Sandgren som utgick från ett av årets teman på bokmässan som ju var "Staden". Jag gick också förbi Gleerups monter och kollade in läromedlet Arkad där mina recensioner finns med som texter som eleverna ska skriva referat av. 




Bokmässefredagen var en fullspäckad dag! Efter en frukost på hotellet började vi mässdagen med att lyssna på årets ALMA-pristagare Laurie Halse Anderson som pratade om förbjudna böcker vilket var väldigt intressant. Vi hittade också en Historien om Bodri-monter som var väldigt fin. Jag har nyligen påbörjat utbildningen Förlagskunskap vid Stockholms universitet och ville hinna med några branschinriktade samtal. Därför lyssnade jag på seminariet "Författare och förläggare i nya format" som handlade mycket om ljudbokens intågande på bokmarknaden och dens påverkan för både författare och förlag. Jonas Gardell var en av de som deltog i samtalet och han menade att man borde kunna experimentera mer med ljudboksformen vilket jag tyckte lät spännande. Dessutom fick jag massa matnyttig kunskap om statistik kring ljudböcker. Dagarna innan bokmässan hade jag jobbat med en krönika om ljudböcker till min hemtenta och tyckte det var synd att jag inte lyssnat på det här samtalet innan jag skrev krönikan.



På Skriva-scenen lyssnade jag på Maria Hellbom och Linda Jones som pratade om konsten att skildra naturen. Jag har läst och tyckt mycket om båda deras böcker och pratade lite med Maria efter samtalet. Hon vann ju förra årets upplaga av Barnradions bokpris som jag jobbat med som medlem i urvalsgruppen så det var roligt att byta några ord med henne.


Elin Ek och Nora Dåsnes hade ett mycket intressant samtal om klimatkris och handlingskraft. Jag gillar deras böcker mycket och under samtalet blev det väldigt tydligt vilka likheter som finns mellan den senaste Athena-boken Barndom i fara och Nora Dåsnes Låt skogen leva!. De visade upp flera illustrationer ur den sistnämnda boken vilket fick illustrera samtalet och de pratade om att vara ung och göra sin röst hörd.


På mässgolvet stötte vi på Mumintrollet och Lilla My och lyssnade till Julia Wickholm och Moa Backe Åstot på den finlandssvenska verandan. Det blev också en sväng förbi utdelningen av Årets bok.




Mårten Sandén pratade med Ulf Nilsson och Bart Moeyaert om deras senaste böcker och jag blev verkligen sugen på att läsa En tisdag i paradiset. Ett av mässans bästa samtal var det som hette "Krock mellan världar" där Linda Jones, Nora Khalil och Moa Backe Åstot pratade om sina böcker.

Mässdagen avslutades i Bonnierförlagens monter där det var happy book-hour. Där träffade jag på både Henrik Jonsson, Johan Anderblad, Callum Bloodworth och Hanna Blixt. Så roligt att träffa så många härliga människor! 

Efter lite mat var det dags för Bokmässan by night men jag kände tyvärr att det inte riktigt var min grej. Jag är inte så festig av mig och det var svårt att koncentrera sig på att lyssna på poddar samtidigt som det var så mycket som hände runt omkring. Vi lyssnade i alla fall på Röda rummet där Flora Wiström intervjuade Jonas Hanssen Khemiri om hans nya bok Systrarna. Det var väldigt intressant och jag gillar verkligen Floras sätt att samtala med författare. Har ni inte kollat in hennes litteraturpodcast tycker jag verkligen ni ska göra det! Under dagen hade jag köpt hennes bok Här ruvar havet och efter podden fick jag den signerad av henne!





Söndagen inleddes med ett starkt samtal med Ann-Helén Laestadius på Se människan-scenen. Hon pratade om sin roman Straff och är otroligt duktig på att formulera sig på ett sätt som gör att det hon säger går rakt in.

Jag fortsatte dagen med seminariet "Att inte bli med barn" med Ellen Strömberg och Frida Blom. Det var ett ganska tungt samtal som de ändå gjorde lättsamt och trots att jag inte riktigt är målgruppen för deras böcker blev jag väldigt sugen på att läsa dem. Jag köpte Ellens bok för jag har ju tyckt mycket om det hon skrivit innan. Träffade också Johanna Lundin och Julia Wickholm som var på samma samtal och fick säga hej till Andreas som är med i Unga läsare innan samtalet vilket var kul!


På mässgolvet stötte jag på fantastiska Elin Ek som är en stor förebild för mig och det var fint att få prata med henne. Hon var verkligen så uppmuntrande mot mig och gjorde mig väldigt glad! 


Det blev ett till samtal med Ann-Helén Laestadius. Den här gången på Lärarscenen och det handlade om nomadskolor vilket var väldigt lärorikt och intressant att lyssna på. Jag hann inte prata med Ann-Helén under mässan men hon vinkade till mig från scenen innan samtalet skulle börja!


Mats Strandberg, Johan Rundberg och Ulrika Kärnborg pratade om sina böcker i seminariet "Hisnande historia - träldom, pest och barnhem". Det var underhållande och spännande och roligt!


Det sista jag hann med på mässan var att lyssna på Callum Bloodworth och Kirsti Kristoffersen som pratade om sina böcker i Bonnierförlagens monter. De var underhållande att lyssna på!


Som vanligt var bokmässan fantastisk och jag längtar redan till nästa år. Det är så härligt att träffa bokälskare man annars bara har kontakt med digitalt och att få känna en riktig gemenskap. För mig är bokmässan som att var i mitt instagramflöde fast i verkligheten och jag hade en underbar helg. Nu är jag tillbaka i verkligheten och har fullt upp med plugg men jag har med mig så mycket inspiration och läsglädje från bokmässan som jag hoppas kommer sitta i hela hösten!

torsdag 10 augusti 2023

Tre sörmlandsskildringar jag läst i sommar

Jag bor i Eskilstuna i Sörmland och det är alltid roligt att läsa böcker som utspelar sig i mitt närområde. Nu i sommar har jag läst hela tre böcker som utspelar sig i Sörmland och i det här inlägget tänkte jag berätta lite om dem.

Den första boken heter Bröllop till salu och är skriven av Ada Wester. Det är uppföljaren till Drömmar till salu som var en av de bästa böckerna jag läste förra året. Boken utspelar sig främst i Stjärnhov i Sörmland men karaktärerna rör sig även i andra delar av länet, bland annat i Hälleforsnäs och i Eskilstuna där jag bor. Jag minns särskilt hur det beskrevs att de körde genom Eskilstuna längs med stadsparken, en plats jag befinner mig på nästan varje dag. Först när jag läste det tänkte jag att det var Stockholm som beskrevs men sen slog det mig att det ju är min stad karaktärerna befinner sig i. De är också på ReTuna som är en återbruksgalleria i Eskilstuna. Det är väldigt roligt att få läsa om platser man känner till tycker jag. Bröllop till salu handlar om Jeanette som har en bröllopsbutik i Stjärnhov. Hon är 35 år och singel och längtar efter att träffa någon. Dejtandet har inte gått så bra för henne men på en middag träffar hon David som får hennes hjärta att slå extra hårt men han verkar avvisande. Samtidigt tar Jeanette hand om sin dementa mormor Karin som börjar prata om en Gilda. Vi får också läsa om Karin år 1957 som jobbar i en glassfabrik i Flen och bor hos sin faster i Stjärnhov. En morgon stöter hon på Gilda och efter det kan hon inte sluta tänka på henne. Det här är en mysig feelgoodberättelse och jag gillar verkligen hur det historiska vävs ihop med nuet. Sedan blir det såklart extra roligt att läsa när man känner igen miljöerna!

För några somrar sedan var jag på ett skrivarläger vid Nynäs slott och en av lärarna var författaren Eva Stilling. Jag läste hennes roman Om henne talar vi inte och tyckte mycket om den. För ett tag sedan släppte hon boken Systrarna Nyströms begravningsbyrå som hon skrivit tillsammans med Ingrid M Hallberg och den ville jag såklart läsa. Boken utspelar sig i Strängnäs och är inte lik något jag läst tidigare. Den handlar om Meta och Liz som bestämmer sig för att starta en begravningsbyrå i Strängnäs. Man får följa deras liv och arbete och alla människor de möter. Boken är uppdelad i tolv kapitel, ett för varje månad under ett år. Det handlar om relationer, livet, döden, pandemin, begravningar, människor, vänskap och kärlek. Varje kapitel inleds med en text som jag tolkar som är skriven utifrån huset där begravningsbyrån huserars perspektiv och varje kapitel avslutas med en dödsruna över en person som gått bort och som de ordnat en begravning för. Boken innehåller många intressanta karaktärer och många berättelser. Nästan så att det är svårt att hålla reda på allt som händer och få ett helhetsgrepp men samtidigt tycker jag boken skildrar hur livet faktiskt kan se ut. Kapitlen känns nästan som noveller även om de hänger ihop i en övergripande berättelse. Det är en intressant berättelse som jag rekommenderar, särskilt om man vill läsa en bok som utspelar sig i Strängnäs.

En annan bok som också utspelar sig i Strängnäs är Gula rosornas stad av Sofie Axelzon som tidigare skrivit böckerna om bokbussen i Sidhäll. Den här berättelsen handlar om historikern Iris som kommer till Strängnäs för att ta reda på mer om sägnen om nunnan Anna och munken Sven Präntare som fick ett barn. Det verkar som att historien har en koppling till hennes egen släkt och hon tror att smycket som gått i arv mellan kvinnorna i hennes släkt har sitt ursprung i Strängnäs. Tillsammans med kollegan Hannes tar hon reda på mer och lägger ihop ledtrådarna i pusslet. Vi får också läsa i ett historiskt perspektiv om Anna och Sven och senare fler personer. Likt Bröllop till salu vävs här nutid och dåtid ihop och det är otroligt intressant att följa Iris i sitt sökande efter svar. Det är spännande berättelser som hänger ihop på ett fascinerande sätt. Jag hade till en början lite svårt att komma in i berättelsen men när jag väl hade gjort det var jag fast och ville veta hur allt hänger ihop. Strängnäs är en viktig del i boken och allt handlar ju faktiskt om staden historia kopplat till Iris familjehistoria och jag blir nyfiken på att veta mer. Strängnäs är en fin liten stad som ligger väldigt nära Eskilstuna men trots det har jag faktiskt inte varit där så mycket. Jag känner dock igen en del av miljöerna som beskrivs i boken och blir sugen på att åka dit snart igen.

Det finns många fina platser i Sörmland som man kan besöka, både i verkligheten och genom böckerna. Vill du besöka Sörmland i böckernas värld skulle jag verkligen rekommendera de här berättelserna.

torsdag 3 augusti 2023

10 böcker att se fram emot ur höstens utgivning

Det är fortfarande en månad kvar av sommaren men sen kommer hösten och med den höstens utgivning. Jag har gått igenom Svensk bokhandels höstkatalog och valt ut tio titlar som jag verkligen ser fram emot att läsa. 

Salta tårar och söta bullar av Sofia Fritzon, utkommer i oktober
Fortsättningen på Sofia Fritzsons julserie som jag verkligen ser fram emot att läsa. Julböcker är ju bland det mysigaste som finns!

Här ruvar havet av Flora Wiström, utkommer i oktober
Jag har länge följt Flora Wiströms blogg och har läst hennes böcker Stanna och Hålla andan. Jag tycker mycket om hennes sätt att skriva och hoppas på att den här nya romanen blir givande läsning.

Pestblommor av Mats Strandberg, utkommer i september
Mats Strandberg är en duktig författare och det här är en ny ungdomsbok som verkar spännande!

Athena. Barndom i fara! av Elin Ek, utkommer i september
Böckerna om Athena är några av mina absoluta favoritböcker. De är otroligt roliga samtidigt som de tar upp viktiga ämnen och jag längtar efter den här boken!

Under av Anna Ahlund och Johan Unenge, utkommer i oktober
Anna Ahlund är en av mina favoritförfattare. Nu kommer hon med en bok för ungdomar som är illustrerad Johan Unenge och det kommer bli en av höstens höjdpunkter att läsa den här boken.

Totalvägra av Johan Rundberg, utkommer i september
Det ska bli spännande att läsa något nytt av Johan Rundberg efter att ha tyckt mycket om hand serie om Månvind och Hoff.

Tolv av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson, utkommer i september
En kollektivroman om att var tolv år av författarna till Fula tjejer-trilogin.
God jul, Ester Jansson av Johanna Lindbäck, utkommer i oktober
En julroman för mellanåldern av en av mina favoritförfattare.

Pusselbitar av Matilda Gunnarsson Rathsman, utkommer i september
Det här är uppföljaren till Tidsfördriv som jag tyckte mycket om. Jag hoppas på en lika fascinerande roman.

Skrivet i stjärnorna av Emma Johansson, utkommer i september
Den sista boken i Emma Johanssons universum. De tidigare böckerna har varit riktigt bra ungdomsromaner och det ska bli spännande att läsa även den här boken.

Vilka böcker ser du fram emot ur höstens utgivning?

lördag 15 juli 2023

5 x sommarläsning

Det är sommar och jag spenderar mina dagar med jobb på biblioteket och roliga utflykter och aktiviteter med nära och kära. Jag har inte läst lika mycket som tidigare somrar utan hittat på mycket annat istället och inte riktigt känt att jag haft samma läsro som jag brukar ha när jag är ledig. Trots det har jag ändå läst några böcker som jag vill berätta om i det här inlägget.

Kom hit av Julia Wickholm läste jag faktiskt redan i april men eftersom det är en perfekt sommarbok väljer jag att ha med den i det här inlägget. Boken handlar om Liv som ska spendera några veckor med sina kompisar på en skärgårdsö. Hennes pojkvän Teddy har nyligen gjort slut med henne och nu ska de träffas igen då han är en del av gänget som ska med till ön. Veckorna i skärgården kantas av både svåra och härliga känslor. Det är bad, körsbär och midsommar men också sorg och ilska. I huset på ön finns också konstnären Shirin med det långa håret och trädet på ryggen. Shirin som är äldre och målar ögon. Shirin som fångar Livs uppmärksamhet. Kom hit är en vacker berättelse som ger sommarkänslor samtidigt som den skildrar hjärtesorg. Den är fint skriven och är den perfekta sommarboken för unga vuxna.


Ovetenskapliga studier av Emma Karinsdotter och Marcus-Gunnar Petterson var jag nyfiken på då jag älskar Emmas sätt att skriva och fascineras av Marcus-Gunnars bilder. Boken består av nio noveller, eller bevis för saker som förmodligen inte har hänt. Det handlar om en pappa vars fingrar blir till korvar, levande lussekatter, ett hår som blir ett fågelbo och mycket mycket annat. Berättelsernas är finurliga och knasiga och bilderna smälter in i texten till en fantastisk helhet. En perfekt bok för högläsning!


Sommaren av Elin Persson har jag sett fram emot att läsa eftersom jag tyckt mycket om Elins tidigare böcker. Det här är hennes första bok för vuxna läsare men den handlar om en ung tjej. Leas pappa har träffat en ny kvinna, Zofia som har dottern Jelena som är några år äldre än Lea. Den här sommaren förändras mycket. Lea och Jelena spenderar mycket tid tillsammans och utan vuxna som tar ansvar kan mycket hända. Elin Persson skriver avskalat och mycket berättas mellan raderna. Sommaren är en intressant berättelse där det finns mycket som skaver i händelserna.


Under sommaren jobbar jag på Eskilstuna stadsbibliotek och varje dag hittar jag nya böcker jag blir nyfiken på att läsa. En dag dök Du vet inte vad krig är av Yeva Skalietska upp på bokvagnen och jag bestämde mig för att läsa den. Boken är skriven som en dagbok och handlar om 12-åriga Yevas upplevelser av kriget i Ukraina. Det är en skrämmande berättelse om när det hemska händer samtidigt som det är intressant att få läsa om kriget utifrån ett barns perspektiv.


En vän till tant Irene av Ellen Svedjeland, Elin Johansson och Emma Adbåge är uppföljaren till Ett rum till Lisen som jag läste sommaren 2021. I den här boken bestämmer sig Naima och Lisen för att hitta någon som tant Irene kan gifta sig med eftersom det är så sorligt att hon är ensam. De ordnar dejter för tant Irene men Irene verkar inte bli kär. Samtidigt är Naimas ögon röda och Lisens mamma tror att det beror på att hon är allergisk mot katten Svante. Men så får det bara inte vara. En mysig, rolig och fin berättelse!


Har du läst något bra i sommar?

onsdag 5 juli 2023

Min kandidatuppsats om vänskap i ungdomslitteraturen

För några veckor sedan tog jag min kandidatexamen. Jag har läst Språk- och kommunikationsprogrammet på Mälardalens universitet med litteraturvetenskap som huvudområde vilket jag skrivit om en del här på bloggen tidigare. Nu har jag alltså färdigställt min utbildning och är en kandidatexamen i litteraturvetenskap rikare. I det här inlägget tänkte jag berätta lite om min kandidatuppsats jag skrev då jag tänker att den kan vara intressant för personer som liksom jag är intresserade av ungdomslitteratur.

Jag skrev alltså min uppsats i ämnet litteraturvetenskap och när jag funderade på vad jag ville skriva om kom jag fram till att jag ville göra någon form av litterär analys av ungdomslitteratur. Jag listade intressanta ungdomsböcker jag läst och började fundera på teorier att använda mig av. Under mina studier i litteraturvetenskap har jag tyckt det varit intressant med de narratologiska perspektiven och jag bestämde mig därför för att utgå från en narratologisk teori. Jag valde ut tre romaner att analysera och jämföra. Det blev Vi ska ju bara cykla förbi av Ellen Strömberg, Det är någonting som drar i mig av Elin Persson och En helt vanlig supernova av Katja Timgren. Jag var intresserad av att studera böcker för yngre tonåringar och valde ut böckerna baserat på att de alla skildrar en tid i livet då man går från att var barn till att bli tonåring. Till en början var tanken att jag skulle analysera böckernas karaktärer utifrån narratologiska begrepp men under arbetets gång märkte jag att alla tre romanerna berör motivet vänskap. Därför blev det så att min uppsats kom att studera vänskapsmotivet i de tre valda romanerna. 

Att göra litterära analyser är något jag verkligen tycker är roligt. Det är spännande att få sätta sig in i ett verk, analysera och tänka kring berättelsens mening. Efter att ha läst tre år på universitetet med tentor och uppgifter var det roligt att under den sista terminen få jobba med en uppsats om något jag själv valt att studera och är intresserad av. Ungdomslitteraturen får ju inte så stor plats i undervisningen i litteraturvetenskap och jag tycker att den borde lyftas fram mer. jag resonerar en del kring detta i uppsatsen. 

För den som är intresserad finns min uppsats att läsa på DiVA. Här kan du läsa den!

torsdag 22 juni 2023

Barnradions bokpris 2023

Precis som förra året har jag suttit med i urvalsgruppen för Barnradions bokpris vilket innebär att jag tillsammans med Elisabeth Niskikari, Peter Johansson och Anne-Marie Körling valt ut vilka böcker som ska bli nominerade till priset. Under våren har vi läst en stor del av det senaste årets utgivning för mellanåldern och diskuterat läsningen. Nu har de fem nominerade böckerna tillkännagivits och jag ska snart berätta mer om böckerna. Men först tänkte jag berätta lite mer om Barnradions bokpris. Priset anordnas av Barnradion som tillhör Sveriges radio och varje år delas priset ut till en riktigt bra bok för åldersgruppen 9-12 år. Vi i urvalsgruppen läser de böcker som förlagen skickat in och när vi valt ut fem nominerade titlar läser en barnjury böckerna. I år kommer barnjuryn från Göteborg. Under läslovet vecka 44 sänds radioavsnitt där Manuel Cubas samtalar med barnjuryn om böckerna och barnen väljer också en vinnande författare som belönas med 30 000 kr. 

De nominerade böckerna till Barnradions bokpris 2023 är....

Den yttersta vildmarkens historia: Kuben av Nils Lundkvist, Bonnier Carlsen:
"Det finns en pojke instängd i kuben som är placerad i Johns trädgård. Staten vill anpassa pojken. Men relationerna mellan pojken och Johns familj växer sig allt starkare. Och i den yttersta vildmarken, rör sig en aktiv motståndsrörelse. En tät och iskall dystopi någonstans i Sverige." 

Totalt bortglömd av Christina Lindström, B. Wahlströms:
"Gabriel är mellanbarn och blir därför bortglömd när familjen reser till Tyskland på semester. Någon hotar att bränna ner skolan. Varför måste Gabriel göra en massa konstiga uppdrag för att förhindra det? Tur att han har sin speciella granntant i lägenheten ovanför. Hon blir tryggheten i den bisarra veckan. En skruvad vardagshistoria med mycket värme och humor."

Pärlbäraren av Maria Hellbom, Bonnier Carlsen:
"En hjärtlös rasist kränker Klaras vän Aron. Det blir upptakten på ett magiskt äventyr där rättssystemet behöver hjälp av de övernaturliga krafterna som finns i skogen. E bok där död och sorg får lov att skänkta hopp. Och se upp med att förolämpa potatis."

Inte riktigt döda av Thomas Halling, Alfabeta:
"Vem är det som hemsöker stugan? Har spöken vita ögon? Något står i alla fall inte rätt till när familjen kommer till sitt semesterställe. Det blir en spännande jakt i högt tempo men, vem jagar vem?"

Kompassens hjärta av Anna Thulin, Natur & Kultur:
"Hugo har en ovanlig pappa som försvinner ibland. Denna gång i flera veckor. Momo är Hugos bäste ovän, och det omaka paret ger sig ut i snön för att leta efter pappan. Är hjärtat en bedräglig kompass eller kommer det att hjälpa dem?"

Alla nominerade böcker är riktigt bra berättelser som jag verkligen tycker ni ska läsa!

tisdag 13 juni 2023

Amors pilar

Att läsa en riktigt bra ungdomsbok är bland det bästa jag vet. Det är en fröjd varje gång jag får dyka ner i ett nytt universum och fångas av en berättelse som på ett fantastiskt sätt berättar om hur det är att vara ung. Den senaste ungdomsboken som fångade mig var Amors pilar av Wibke Brueggemann, översatt till svenska av Amanda Svensson, som jag skulle beskriva som en feelgood för ungdomar (och såklart alla som någon gång varit unga). 


I berättelsen får vi möta Tilly som känner sig utanför i sin familj där alla utom hon håller på med något kreativt. Hennes farfar som har Alzheimers ska flytta in till dem och Tilly tycker det känns jobbigt. I huset bredvid bor Tillys bästa kompis Teddy och han tar med henne till en audition. Det är nämligen så att han spanat in en tjej som heter Katherine Cooper-Bunting och för att ha en chans att lära känna henne har han bestämt sig för att göra audition till samma pjäs som hon ska vara med i. På något sätt dras även Tilly med i projektet med pjäsen som ska sättas upp och snart börjar hon inse att hon också har fått känslor för Katherine.  


Amors pilar är en roman fylld av både glädje och sorg. Den beskriver hur det kan kännas att vara kär för första gången samtidigt som den berättar om rädslan att såra och sorgen i att en närstående är på väg att förändras och försvinna. När Tilly inser att hon är kär i Katherine ljuger hon för Teddy för att inte göra honom ledsen. Det är intressant att läsa om hennes dilemma. Hon är kär i Katherine och vill kunna vara med henne men samtidigt vet hon att det skulle vara ett svek mot Teddy. Kärleken mellan Tilly och Katherine är beskriven med sådan värme och det är fint att läsa om deras känslor för varandra. Att det är en samkönad relation är något som kommenteras men det är inte det som är i fokus för berättelsen vilket jag uppskattar. Tilly har länge vetat att hon gillar tjejer men för Katherine är det något nytt som gör deras relation speciell. 


Förutom relationerna till Teddy och Katherine handlar boken om Tillys relation till sin familj. Jag upplever det som att Tilly känner sig lite som det svarta fåret i familjen och känner press från sin familj. När hennes farfar flyttar in blir allt ännu jobbigare. Farfar som har Alzheimers kan ena stunden verka som vanligt för att i nästa stund bete sig konstigt och inte veta vad han pratar om. Boken är en fin beskrivning av hur det kan vara att ha en närstående med en demenssjukdom. Samtidigt som Tilly är rädd för vad som ska hända med hennes farfar och ledsen över situationen försöker hon att göra gott. Hon tar med sin farfar till repetitionerna för pjäsen hon och Teddy ska vara med och sätta upp och låter honom spela piano i föreställningen. Är det något som finns kvar hos hennes farfar är det musiken.


När jag läser en bok vill jag att det ska kännas som att karaktärerna är verkliga människor. Att läsa om Tilly, Teddy, Katherine, Douglas, Robin och alla andra karaktärer var som att lära känna nya människor. I takt med att Tilly blev en del av teatersällskapet och fick nya vänner fick jag nya pappersvänner. Wibke Brueggemann skriver fint om stora känslor och jag vill direkt sätta tänderna i hennes andra bok Lycka är för losers som också finns översatt till svenska.

söndag 28 maj 2023

8 böcker att se fram emot ur sommarens utgivning

Sommaren är snart här och jag har som vanligt gått igenom Svensk bokhandels katalog och skrivit upp vilka böcker jag är nyfiken på ur sommarens läsning och de böckerna tänkte jag berätta om i det här inlägget!

Bröllop till salu av Ada Wester, Piratförlaget, utkommer i juni
En av förra sommarens bästa böcker var Drömmar till salu som var Ada Westers debut och nu kommer hennes andra bok. Om den är lika bra som den första boken kommer den vara fantastisk och jag hoppas att det blir bra sommarläsning!

Ormsaltaren av Johan Rundberg, Natur & Kultur, utkommer i maj
Nästa del i serien om Månvind och Hoff och jag tror att den kommer vara lika spännande som de tidigare böckerna.

Supernova av Callum Bloodworth, Bonnier Carlsen, utkommer i augusti
Äntligen är Callum Bloodworth tillbaka med en ny bok efter 36 frågor om kärlek, Berätta tre saker och Julaktuen för ensamma hjärtan. Det här är en ungdomsroman som verkar riktigt somrig och fin. Det enda som är negativt med den här boken är att den inte kommer ut förrän i augusti. 

Sista ordet av Johanna Schreiber, Norstedts, utkommer i juni
Jag har älskat att befinna mig i världen kring Schantz förlag i Mellan raderna och Vända blad. Nu kommer del tre och jag längtar!

Abow av Nora Khalil, Natur & Kultur, utkommer i maj
Nora Khalils debutroman Yani var ju en succé. Jag tyckte mycket om att läsa om killarna i Alby och ser fram emot att läsa hennes andra bok.

Medan livet pågår av Jenny Fagerlund, Norstedts, utkommer i maj
Jenny Fagerlunds feelgoodromaner är av regel riktigt bra och såklart vill jag läsa även hennes nya bok som precis kommit.

Kompisar av misstag av Ida Ömalm Ronvall, B. Wahlströms, utkommer i juni
Jag har tyckt mycket om allt jag läst av Ida Ömalm Ronvall och nu debuterar hon med en bok för mellanåldern som ska bli otroligt spännande att läsa!

Om en syster av Marcus Jarl, Norstedts, utkommer i augusti
Förra sommaren läste jag Marcus Jarls bok Dina färger var blå och var helt fast i den otroligt fina och tunga berättelsen. Jag läste även Där du en gång gick och förundrades över Marcus Jarls fantastiska sätt att skapa berättelser. Jag kommer att kasta mig på hans nya bok direkt när den kommer.

Det ser ut som att vi har en fin lässommar framför oss. Jag ser otroligt mycket fram emot att läsa böckerna jag listade i det här inlägget och har också massor av andra böcker hemma som jag kommer att läsa under sommaren. Framöver kommer ett inlägg om böckerna jag vill läsa i sommar.

lördag 6 maj 2023

7 riktigt bra boktips

Jag har läst mycket på senaste tiden och jag hinner inte riktigt skriva om allt jag läser. Därför tänkte jag här dela med mig av åtta bra böcker jag läst på senaste tiden! De flesta böckerna riktar sig till mellanåldern men två av dem är för 12-15 åringar.

Bränder av Moa Eriksson Sandberg och Ester Roxberg är en riktigt spännande bok som passar bra när man är precis i glappet mellan att vara barn och tonåring. Den handlar om Wille, Karim och Jasmies tankar efter att det brunnit i ett ödehus och Leo försvunnit. Det är väldigt intressant att läsa ur de olika perspektiven när de funderar på vad som kan ha hänt med Leo. Perfekt för diskussion i högstadiet och jag tror att många som inte läser så mycket skulle tycka om den.


Flickan i grottan av Gabriella Boström blandar hästbok med ett spännande mysterium. Vi får läsa om Alma som är på ridläger med sin kompis Adriana när hon får höra en spökhistoria. Efter det börjar läskiga saker att hända. Hon ser en vitklädd kvinna och får mystiska samtal till sin telefon. Alma vill ta reda på vad det är som händer på hästgården. Riktigt spännande!


Fjärilshjärta av Moa Backe Åstot har jag länge sett fram emot att läsa. Vi fick förhandsläsa den tillsammans med Unga läsare och det var en riktigt fin läsupplevelse. Boken riktar sig till 12-15 åringar och jag kunde känna igen mig mycket i den från när jag var i 13-14 årsåldern. Boken handlar om Vilda som vill få kontakt med sitt samiska arv. Hon vill lära sig samiska och tänker att hennes morfar kanske kan lära henne språket. Men så går morfarn bort och det är för sent. Då upptäcker hon en kille som heter Samuel och som kände hennes morfar och tänker att han kanske kan ge henne det samiska. Det handlar om sorg, identitet, att växa upp, kärlek, vänskap och den samiska kulturen. Jag tyckte mycket om den och hade svårt att lägga ifrån mig boken. Det är en vardagsskildring där Moa Backe Åstot fångat många känslor på pricken.


Den yttersta vildmarkens historia - Kuben av Nils Lundkvist utspelar sig i en framtid där statsapparaten har koll på allting. John bor med sina föräldrar i skogen och en dag landar en kub lika stor som en husvagn på deras gård. Den visar sig innehålla ett barn. Det är någonting mystiskt på gång. En annorlunda och spännande berättelse.


Låt skogen leva av Nora Dåsnes är den fristående uppföljare till den fantastiska serieboken Vita lögner, röda hjärtan. Även i den här boken berättar Nora Dåsnes med både text och bild. Den här grafiska romanen handlar om klimatet och vi får möta Bao som är en av bikaraktärerna i den tidigare boken. På skolan där Bao och hennes kompisar går har de vuxna bestämt att en ny parkeringsplats ska byggas i den lilla skogen de brukar vara i på rasterna. Det får inte hända och Bao bestämmer sig för att försöka göra något åt det. Men de vuxna lyssnar inte och förstår inte allvaret. Det handlar om att vara tillräckligt stor för att förstå vad som händer men för liten för att tas på allvar. Boken innehåller fina illustrationer och en inspirerande berättelse som visar att man kan ta saken i egna händer och försöka förändra.


Kompassens hjärta av Anna Thulin är en finstämd bok om Hugo vars pappa försvinner och han bestämmer sig för att hitta honom och ta reda på vad som hänt. En både sorglig och fin berättelse som 
är riktigt välskriven.


Spegelflickan av Eva Hildén trodde jag skulle vara en spännande spökhistoria men den visade sig vara mycket mer än så. Boken handlar om Iris som är adopterad och alltid känt att något saknats i hennes liv. En dag när hon åker tunnelbana ser hon någon som ser precis ut som henne genom fönstret. Det finns alltså någon som ser precis ut som henne i Stockholm och Iris bestämmer sig för att ta reda på mer. Samtidigt dyker ett slukhål upp på Gärdet nära där Iris bor. Det är en riktigt intressant och spännande berättelse om att vara adopterad, identitet och sökande. Den var annorlunda mot annat jag läst tidigare och jag fångades verkligen av berättelsen. Det är intressant att boken berör tankar kring adoption hos barn som blivit adopterade samtidigt som det är en spännande och medryckande berättelse.


måndag 17 april 2023

Min praktik på Selma Stories

Det var ett tag sedan jag skrev om min utbildning och det är ju faktiskt så att jag snart är klar med den. För den som inte vet läser jag Språk- och kommunikationsprogrammet med litteraturvetenskap som huvudområde. Just nu skriver jag kandidatuppsats och läser en kurs i retorik parallellt och till sommaren tar jag min kandidatexamen. Förmodligen ska jag fortsätta plugga i höst men det känns ändå stort att ta kandidatexamen. Den första delen av terminen läste jag en kurs som heter Kommunikation i arbetslivet 2 och i den kursen hade vi praktik. Jag hade praktik på en av mina drömarbetsplatser - Selma Stories som är en del av Bonnierförlagen. Kanske följer ni dem på Instagram och Facebook där de publicerar intressant innehåll kring boktips, nyutkomna böcker och bokinspiration. Jag lärde mig mycket under praktiken och tänkte berätta lite om vad jag fick göra. 

Praktiken i den kursen jag läste var på 60 timmar så min praktik var utspridd under de veckor kursen gick och jag gjorde lite saker då och då med Selma Stories. Jag deltog under deras tisdagsmöten vilket gjorde att jag lärde mig mycket om hur de arbetar och vad de jobbar med. Några dagar var jag på plats i Bonnierhuset på Sveavägen i Stockholm och det var roligt att få gå runt i huset och se hur det ser ut. Första dagen på praktiken fick jag delta på presentationer av sommarens böcker med Wahlström & Widstrand och Albert Bonniers förlag. På eftermiddagen var det ett författarsamtal med några av författarna till böckerna som presenterades. Längre in i praktiken fick jag sedan vara med på Semla Stories planering av innehåll till deras sociala kanaler som de gjorde utifrån vilka böcker som kommer att ges ut. 

Under min praktik fick jag också göra några listor till Selma Stories hemsida. Ni som följer Selma Stories vet att de ofta publicerar listor på sin hemsida med tips på böcker inom ett visst tema. Jag fick göra en lista om nya young adult-böcker, en lista om mina ungdomsboksfavoriter genom tiderna, en lista om böcker man läste om man var barn i början av 2000-talet och en lista med böcker om andra världskrigets Sverige. Det var roligt att fundera över vilka böcker som skulle vara med i listorna och att försöka skriva bra texter om böckerna. Under praktiken på Selma Stories slog det mig att mycket av det de gör är likt det jag gör till min blogg och mina sociala medier bara att de gör det i ett mycket större sammanhang där det handlar om att marknadsföra Bonnierförlagens böcker. Den sista uppgiften jag gjorde var att intervjua författaren Linda Jones om hennes nya bok De tar allt ifrån mig vilket var väldigt roligt!

En av dagarna på praktiken fick jag vara med på en bok-aw som Selma Stories hade tillsammans med Bookie. Jag fick vara med och fixa iordning inför kvällen då det kom massor av bokälskare som fick lyssna på författarsamtal med Ann-Helén Laestadius, Elin Persson, Emmy Abrahamson och Hanna Jedvik. Det var en otroligt rolig kväll där jag fick träffa många härliga bokälskare. 


Det var otroligt roligt att få möjlighet att ha praktik på Selma Stories där jag fick en inblick i hur det kan vara att jobba med kommunikation och marknadsföring kring böcker. Jag drömmer om att jobba med böcker i framtiden och det var roligt att få testa på att göra det jag hoppas få göra i framtiden! Ni får gärna klicka er in på mina boktipslistor på Selma Stories och kolla in dem.

fredag 31 mars 2023

De tar allt ifrån mig

Ibland ser jag en bok och utan att veta något om den vet jag att jag vill läsa den. De tar allt ifrån mig av Linda Jones var en sådan bok och sedan jag fick med mig den hem från Bonnier Carlsens bokfrukost för några veckor sedan har den legat i min läshög. Som tur var fick jag uppdraget att under min praktik på Selma Stories göra en intervju med Linda Jones vilket gjorde att jag satte tänderna i boken.

De tar allt ifrån mig handlar om Frida som bor i ett litet samhälle i norra Sverige som monteras ner bit för bit. Hon har precis fått sin jaktlicens och längtar efter att få vara med på sin första jakt. Men när älgjakten snart ska sätta igång har ett mystiskt djur dykt upp i skogen och Länsstyrelsen förbjuder dem från att jaga. Samtidigt har det börjat en ny kille i klassen och någonting har hänt med Fridas bästa vän Emmy. 

Jag slukades verkligen upp av den här berättelsen trots att både karaktärerna och miljöerna boken berättar om ligger långt ifrån mig. En stor del av handlingen kretsar kring jakt, något jag inte alls har ett intresse av. Men ändå var det intressant att läsa om Fridas passion för jakten och hur det påverkar jaktlaget att inte få jaga. Dessutom gillade jag att karaktärerna var starka kvinnor inom jakten. Lika mycket som boken handlar om jakt handlar den om vänskap, mod och att våga stå upp för varandra. Jag tyckte om att läsa om Frida och Emmys relation och hur de ena stunden kunde ha en ganska hård jargong för att i nästa stund verkligen stötta varandra. Språket är fängslande och flyter på vilket gör att man hela tiden vill fortsätta läsa.

De tar allt ifrån mig är en bok som riktar sig till unga läsare men jag tror att den skulle passa lika bra för vuxna. 

onsdag 22 mars 2023

Nytt i bokhyllan

Jag köper böcker ganska sällan men när jag väl gör det köper jag böcker jag verkligen vill ha och är sugen på att läsa. På senaste tid har min bokhylla fyllts på med fyra riktigt guldkorn till böcker som jag verkligen ser fram emot att läsa och de ska jag berätta om nu. 

Jag har haft praktik på Selma Stories och för ett tag sedan deltog jag på en bok-AW som de hade. Under kvällen intervjuades Ann-Helén Laestadius, Elin Persson, Emmy Abrahamson och Hanna Jedvik om sin nya böcker. Efter att ha läst Stöld är jag såklart otroligt taggad på att läsa Ann-Helén Laestadius nya bok Straff så den fick följa med hem. Jag är också ett stort fan av Elin Perssons sätt att skriva, jag analyserar till och med en av hennes ungdomsböcker i min C-uppsats så såklart fick även hennes nya bok Sommaren följa med hem. Båda böckerna verkar otroligt bra och välskrivna. Under samtalet på AW:n framkom också att de behandlar tunga ämnen och kan vara jobbiga att läsa. Men böcker som berör är böcker som stannar kvar hos en och jag ser fram emot läsningen. 

Förra veckan var jag, Emma och Lexie som jag har Unga läsare tillsammans med inbjudna till Regionbibliotek Stockholms konferens för bibliotekarier om ungas läsande och skrivande. Vi fick berätta om Unga läsare, hur vi arbetar läsfrämjande och ge boktips. Efter vårt framträdande gick vi och åt lunch och såklart blev det också en tur till Adlibris-bokhandeln. Det är ju bokrea just nu och jag hade inte köpt något på rean än. Jag hade inte hittat så mycket som lockade helt enkelt och hade inte tänkt köpa något på rean. Men på Adlibris hade de mycket spännande. Så jag köpte Omständigheter av Nobelpristagaren Annie Ernaux efter att ha bläddrat lite i den. Jag blev nyfiken på det korthuggna sättet att skriva och det ska bli spännande att läsa den. Dessutom fick det också bli ett exemplar av You've reached Sam av Dustin Thao som både Emma och Lexie också köpte. Jag hade faktiskt inte hört talas om den sedan innan men efter att ha läst på baksidan blev jag nyfiken. Den verkar sorglig och berörande och jag behöver läsa lite mer på engelska. Kanske blir det en sommarbok!

Nu har jag mycket intressant läsning framför mig. Just nu läser jag för fullt inför urvalet av böcker till Barnradions bokpris och hinner inte läsa så mycket annat. Men jag ser fram emot sommaren då jag ska sätta tänderna i alla böcker som legat och väntat på mig länge.

tisdag 21 februari 2023

En kavalkad av boktips för mellanåldern

Jag har läst en hel del böcker för mellanåldern den senaste tiden och i det här inlägget vill jag berätta om dem.

Vi börjar med den bästa boken. Den heter Det allra viktigaste och är skriven av Hanna Arnesen. Boken handlar om Leyla och Soraya som efter sommaren ska börja högstadiet. Det här är deras sista tid som barn och de vill ta vara på den tiden. En dag går de in i rummet i Sorayas lägenhet som alltid varit låst och där hittar de Sorayas döda mammas gamla kläder och saker. När de sätter på sig kläderna förvandlas de till vuxna. De upptäcker att fler lyssnar på dem när de är vuxna och bestämmer sig för att de vill göra skillnad. Jag tycker verkligen om den här boken och blev helt uppslukad när jag läste den. Det är en annorlunda berättelse och jag har inte läst något liknande tidigare. Det handlar om att växa upp och bli äldre och om orättvisor i världen. Det finns mycket att diskutera kring boken och jag skulle verkligen rekommendera till 9-12 åringar som vill läsa en intressant bok. 

Pärlbäraren av Maria Hellbom är uppföljaren till 2022 års vinnare av Barnradions bokpris Älgkungen. I den här boken får vi fortsätta följa Klara och Aron ett år senare. Klara har nu flyttat till Vidås och i samma klass som Aron. Det verkar som att de magiska krafterna i Vidås håller på att rubbas och Klara och Aron måste göra världen till en magisk plats igen. Pälbäraren är lika bra som den första boken. Den är suggestiv och spännande men skillnaden är att man nu redan har lärt känna karaktärerna och sättet Maria Hellbom skriver på. Jag gillar karaktärerna och att det övernaturliga är en del av den verkliga världen. 

En riktigt intressant bok jag läst är Nytt liv av Christina Wahldén som handlar om Nadir vars äldre bröder är kriminella. De vill ibland att han ska hjälpa till med något men han vill bara vara ifred och vara en vanlig 12-åring. När det värsta händer förstår Nadir att han måste rädda sig själv, sin mamma och lillasyster. Jag tyckte det var intressant att läsa en berättelse inifrån ett utanförsområde där man lever nära gängkriminaliteten. Det är en gripande och sorglig bok eftersom man förstår att människor faktiskt lever med den rädslan Nadir lever med. Nytt liv borde läsas av alla för att få en bredare bild av vårt samhälle än media ger. 

Ormen i hissen av Petter Lidbeck är en samling med tolv märkliga berättelser. Det handlar om att hamna i en hiss med en livsfarlig orm, att träffa någon som kan förutse framtiden och om att någon smugglar knark genom att gömma det i ens cykelsadel. Berättelserna är märkliga, obehagliga och läskiga men samtidigt intressanta och spännande. Man vet inte vad som ska hända vilket gör det spännande att läsa.

En annan bok som består av flera korta berättelser ä Stackars lilla nalle och tolv andra rysare av Susanna Lönnqvist. Den består av skräckberättelser och är perfekt för dig som gillar läskig läsning. Även de här berättelserna är väldigt oförutsägbara vilket gör att de blir otroligt spännande och läskiga att läsa. Det som är bra med korta berättelser är att man kan läsa en berättelse i taget och jag tänker att det kan vara en bra inkörsport till läsningen.

Till sist vill jag tipsa om två böcker som både handlar om att skejta. Den första boken heter Anno och Issa och är skriven av Linnea Lundborg och illustrerad av Ylva Oknelid. Den handlar om Anno som älskar att skejta med sin kompis Jakob. I skejtparken lär de känna Issa och hennes kompisar. Det är något särskilt med Issa. Anno och Issa börjar umgås och Issa vill att Anno ska följa med på ett skejtläger. Men det krockar med när Anno ska till hennes mormor och morfar i Kalix. Anno funderar på vad hon egentligen känner för Issa och samtidigt har hon och Jakob blivit osams. Förutom att det handlar om att skejta är det här en berättelse om vänskap och om den första stora kärleken och det är väldigt fint beskrivet. Även Mörker över skateparken av Eva Apelqvist handlar som titeln beskriver om skejting. Tove älskar att skejta och vill bli skejtambassadör. Men allting förändras när hon upptäcker en död man vid skejtparken och hon och hennes vänner blir indragna i en mordhistoria. Här blandas temat om skejting med spänning då det blir en intressant mordgåta som barnen ska lösa. Det var roligt att läsa en deckare då jag läste otroligt mycket deckare när jag var i mellanåldern och verkligen gillade det. 

Det var alltså ett fullmatat inlägg med ett gäng boktips för mellanåldern. Hoppas du blev nyfiken på någon av dem!