söndag 28 maj 2023

8 böcker att se fram emot ur sommarens utgivning

Sommaren är snart här och jag har som vanligt gått igenom Svensk bokhandels katalog och skrivit upp vilka böcker jag är nyfiken på ur sommarens läsning och de böckerna tänkte jag berätta om i det här inlägget!

Bröllop till salu av Ada Wester, Piratförlaget, utkommer i juni
En av förra sommarens bästa böcker var Drömmar till salu som var Ada Westers debut och nu kommer hennes andra bok. Om den är lika bra som den första boken kommer den vara fantastisk och jag hoppas att det blir bra sommarläsning!

Ormsaltaren av Johan Rundberg, Natur & Kultur, utkommer i maj
Nästa del i serien om Månvind och Hoff och jag tror att den kommer vara lika spännande som de tidigare böckerna.

Supernova av Callum Bloodworth, Bonnier Carlsen, utkommer i augusti
Äntligen är Callum Bloodworth tillbaka med en ny bok efter 36 frågor om kärlek, Berätta tre saker och Julaktuen för ensamma hjärtan. Det här är en ungdomsroman som verkar riktigt somrig och fin. Det enda som är negativt med den här boken är att den inte kommer ut förrän i augusti. 

Sista ordet av Johanna Schreiber, Norstedts, utkommer i juni
Jag har älskat att befinna mig i världen kring Schantz förlag i Mellan raderna och Vända blad. Nu kommer del tre och jag längtar!

Abow av Nora Khalil, Natur & Kultur, utkommer i maj
Nora Khalils debutroman Yani var ju en succé. Jag tyckte mycket om att läsa om killarna i Alby och ser fram emot att läsa hennes andra bok.

Medan livet pågår av Jenny Fagerlund, Norstedts, utkommer i maj
Jenny Fagerlunds feelgoodromaner är av regel riktigt bra och såklart vill jag läsa även hennes nya bok som precis kommit.

Kompisar av misstag av Ida Ömalm Ronvall, B. Wahlströms, utkommer i juni
Jag har tyckt mycket om allt jag läst av Ida Ömalm Ronvall och nu debuterar hon med en bok för mellanåldern som ska bli otroligt spännande att läsa!

Om en syster av Marcus Jarl, Norstedts, utkommer i augusti
Förra sommaren läste jag Marcus Jarls bok Dina färger var blå och var helt fast i den otroligt fina och tunga berättelsen. Jag läste även Där du en gång gick och förundrades över Marcus Jarls fantastiska sätt att skapa berättelser. Jag kommer att kasta mig på hans nya bok direkt när den kommer.

Det ser ut som att vi har en fin lässommar framför oss. Jag ser otroligt mycket fram emot att läsa böckerna jag listade i det här inlägget och har också massor av andra böcker hemma som jag kommer att läsa under sommaren. Framöver kommer ett inlägg om böckerna jag vill läsa i sommar.

lördag 6 maj 2023

7 riktigt bra boktips

Jag har läst mycket på senaste tiden och jag hinner inte riktigt skriva om allt jag läser. Därför tänkte jag här dela med mig av åtta bra böcker jag läst på senaste tiden! De flesta böckerna riktar sig till mellanåldern men två av dem är för 12-15 åringar.

Bränder av Moa Eriksson Sandberg och Ester Roxberg är en riktigt spännande bok som passar bra när man är precis i glappet mellan att vara barn och tonåring. Den handlar om Wille, Karim och Jasmies tankar efter att det brunnit i ett ödehus och Leo försvunnit. Det är väldigt intressant att läsa ur de olika perspektiven när de funderar på vad som kan ha hänt med Leo. Perfekt för diskussion i högstadiet och jag tror att många som inte läser så mycket skulle tycka om den.


Flickan i grottan av Gabriella Boström blandar hästbok med ett spännande mysterium. Vi får läsa om Alma som är på ridläger med sin kompis Adriana när hon får höra en spökhistoria. Efter det börjar läskiga saker att hända. Hon ser en vitklädd kvinna och får mystiska samtal till sin telefon. Alma vill ta reda på vad det är som händer på hästgården. Riktigt spännande!


Fjärilshjärta av Moa Backe Åstot har jag länge sett fram emot att läsa. Vi fick förhandsläsa den tillsammans med Unga läsare och det var en riktigt fin läsupplevelse. Boken riktar sig till 12-15 åringar och jag kunde känna igen mig mycket i den från när jag var i 13-14 årsåldern. Boken handlar om Vilda som vill få kontakt med sitt samiska arv. Hon vill lära sig samiska och tänker att hennes morfar kanske kan lära henne språket. Men så går morfarn bort och det är för sent. Då upptäcker hon en kille som heter Samuel och som kände hennes morfar och tänker att han kanske kan ge henne det samiska. Det handlar om sorg, identitet, att växa upp, kärlek, vänskap och den samiska kulturen. Jag tyckte mycket om den och hade svårt att lägga ifrån mig boken. Det är en vardagsskildring där Moa Backe Åstot fångat många känslor på pricken.


Den yttersta vildmarkens historia - Kuben av Nils Lundkvist utspelar sig i en framtid där statsapparaten har koll på allting. John bor med sina föräldrar i skogen och en dag landar en kub lika stor som en husvagn på deras gård. Den visar sig innehålla ett barn. Det är någonting mystiskt på gång. En annorlunda och spännande berättelse.


Låt skogen leva av Nora Dåsnes är den fristående uppföljare till den fantastiska serieboken Vita lögner, röda hjärtan. Även i den här boken berättar Nora Dåsnes med både text och bild. Den här grafiska romanen handlar om klimatet och vi får möta Bao som är en av bikaraktärerna i den tidigare boken. På skolan där Bao och hennes kompisar går har de vuxna bestämt att en ny parkeringsplats ska byggas i den lilla skogen de brukar vara i på rasterna. Det får inte hända och Bao bestämmer sig för att försöka göra något åt det. Men de vuxna lyssnar inte och förstår inte allvaret. Det handlar om att vara tillräckligt stor för att förstå vad som händer men för liten för att tas på allvar. Boken innehåller fina illustrationer och en inspirerande berättelse som visar att man kan ta saken i egna händer och försöka förändra.


Kompassens hjärta av Anna Thulin är en finstämd bok om Hugo vars pappa försvinner och han bestämmer sig för att hitta honom och ta reda på vad som hänt. En både sorglig och fin berättelse som 
är riktigt välskriven.


Spegelflickan av Eva Hildén trodde jag skulle vara en spännande spökhistoria men den visade sig vara mycket mer än så. Boken handlar om Iris som är adopterad och alltid känt att något saknats i hennes liv. En dag när hon åker tunnelbana ser hon någon som ser precis ut som henne genom fönstret. Det finns alltså någon som ser precis ut som henne i Stockholm och Iris bestämmer sig för att ta reda på mer. Samtidigt dyker ett slukhål upp på Gärdet nära där Iris bor. Det är en riktigt intressant och spännande berättelse om att vara adopterad, identitet och sökande. Den var annorlunda mot annat jag läst tidigare och jag fångades verkligen av berättelsen. Det är intressant att boken berör tankar kring adoption hos barn som blivit adopterade samtidigt som det är en spännande och medryckande berättelse.


måndag 17 april 2023

Min praktik på Selma Stories

Det var ett tag sedan jag skrev om min utbildning och det är ju faktiskt så att jag snart är klar med den. För den som inte vet läser jag Språk- och kommunikationsprogrammet med litteraturvetenskap som huvudområde. Just nu skriver jag kandidatuppsats och läser en kurs i retorik parallellt och till sommaren tar jag min kandidatexamen. Förmodligen ska jag fortsätta plugga i höst men det känns ändå stort att ta kandidatexamen. Den första delen av terminen läste jag en kurs som heter Kommunikation i arbetslivet 2 och i den kursen hade vi praktik. Jag hade praktik på en av mina drömarbetsplatser - Selma Stories som är en del av Bonnierförlagen. Kanske följer ni dem på Instagram och Facebook där de publicerar intressant innehåll kring boktips, nyutkomna böcker och bokinspiration. Jag lärde mig mycket under praktiken och tänkte berätta lite om vad jag fick göra. 

Praktiken i den kursen jag läste var på 60 timmar så min praktik var utspridd under de veckor kursen gick och jag gjorde lite saker då och då med Selma Stories. Jag deltog under deras tisdagsmöten vilket gjorde att jag lärde mig mycket om hur de arbetar och vad de jobbar med. Några dagar var jag på plats i Bonnierhuset på Sveavägen i Stockholm och det var roligt att få gå runt i huset och se hur det ser ut. Första dagen på praktiken fick jag delta på presentationer av sommarens böcker med Wahlström & Widstrand och Albert Bonniers förlag. På eftermiddagen var det ett författarsamtal med några av författarna till böckerna som presenterades. Längre in i praktiken fick jag sedan vara med på Semla Stories planering av innehåll till deras sociala kanaler som de gjorde utifrån vilka böcker som kommer att ges ut. 

Under min praktik fick jag också göra några listor till Selma Stories hemsida. Ni som följer Selma Stories vet att de ofta publicerar listor på sin hemsida med tips på böcker inom ett visst tema. Jag fick göra en lista om nya young adult-böcker, en lista om mina ungdomsboksfavoriter genom tiderna, en lista om böcker man läste om man var barn i början av 2000-talet och en lista med böcker om andra världskrigets Sverige. Det var roligt att fundera över vilka böcker som skulle vara med i listorna och att försöka skriva bra texter om böckerna. Under praktiken på Selma Stories slog det mig att mycket av det de gör är likt det jag gör till min blogg och mina sociala medier bara att de gör det i ett mycket större sammanhang där det handlar om att marknadsföra Bonnierförlagens böcker. Den sista uppgiften jag gjorde var att intervjua författaren Linda Jones om hennes nya bok De tar allt ifrån mig vilket var väldigt roligt!

En av dagarna på praktiken fick jag vara med på en bok-aw som Selma Stories hade tillsammans med Bookie. Jag fick vara med och fixa iordning inför kvällen då det kom massor av bokälskare som fick lyssna på författarsamtal med Ann-Helén Laestadius, Elin Persson, Emmy Abrahamson och Hanna Jedvik. Det var en otroligt rolig kväll där jag fick träffa många härliga bokälskare. 


Det var otroligt roligt att få möjlighet att ha praktik på Selma Stories där jag fick en inblick i hur det kan vara att jobba med kommunikation och marknadsföring kring böcker. Jag drömmer om att jobba med böcker i framtiden och det var roligt att få testa på att göra det jag hoppas få göra i framtiden! Ni får gärna klicka er in på mina boktipslistor på Selma Stories och kolla in dem.

fredag 31 mars 2023

De tar allt ifrån mig

Ibland ser jag en bok och utan att veta något om den vet jag att jag vill läsa den. De tar allt ifrån mig av Linda Jones var en sådan bok och sedan jag fick med mig den hem från Bonnier Carlsens bokfrukost för några veckor sedan har den legat i min läshög. Som tur var fick jag uppdraget att under min praktik på Selma Stories göra en intervju med Linda Jones vilket gjorde att jag satte tänderna i boken.

De tar allt ifrån mig handlar om Frida som bor i ett litet samhälle i norra Sverige som monteras ner bit för bit. Hon har precis fått sin jaktlicens och längtar efter att få vara med på sin första jakt. Men när älgjakten snart ska sätta igång har ett mystiskt djur dykt upp i skogen och Länsstyrelsen förbjuder dem från att jaga. Samtidigt har det börjat en ny kille i klassen och någonting har hänt med Fridas bästa vän Emmy. 

Jag slukades verkligen upp av den här berättelsen trots att både karaktärerna och miljöerna boken berättar om ligger långt ifrån mig. En stor del av handlingen kretsar kring jakt, något jag inte alls har ett intresse av. Men ändå var det intressant att läsa om Fridas passion för jakten och hur det påverkar jaktlaget att inte få jaga. Dessutom gillade jag att karaktärerna var starka kvinnor inom jakten. Lika mycket som boken handlar om jakt handlar den om vänskap, mod och att våga stå upp för varandra. Jag tyckte om att läsa om Frida och Emmys relation och hur de ena stunden kunde ha en ganska hård jargong för att i nästa stund verkligen stötta varandra. Språket är fängslande och flyter på vilket gör att man hela tiden vill fortsätta läsa.

De tar allt ifrån mig är en bok som riktar sig till unga läsare men jag tror att den skulle passa lika bra för vuxna. 

onsdag 22 mars 2023

Nytt i bokhyllan

Jag köper böcker ganska sällan men när jag väl gör det köper jag böcker jag verkligen vill ha och är sugen på att läsa. På senaste tid har min bokhylla fyllts på med fyra riktigt guldkorn till böcker som jag verkligen ser fram emot att läsa och de ska jag berätta om nu. 

Jag har haft praktik på Selma Stories och för ett tag sedan deltog jag på en bok-AW som de hade. Under kvällen intervjuades Ann-Helén Laestadius, Elin Persson, Emmy Abrahamson och Hanna Jedvik om sin nya böcker. Efter att ha läst Stöld är jag såklart otroligt taggad på att läsa Ann-Helén Laestadius nya bok Straff så den fick följa med hem. Jag är också ett stort fan av Elin Perssons sätt att skriva, jag analyserar till och med en av hennes ungdomsböcker i min C-uppsats så såklart fick även hennes nya bok Sommaren följa med hem. Båda böckerna verkar otroligt bra och välskrivna. Under samtalet på AW:n framkom också att de behandlar tunga ämnen och kan vara jobbiga att läsa. Men böcker som berör är böcker som stannar kvar hos en och jag ser fram emot läsningen. 

Förra veckan var jag, Emma och Lexie som jag har Unga läsare tillsammans med inbjudna till Regionbibliotek Stockholms konferens för bibliotekarier om ungas läsande och skrivande. Vi fick berätta om Unga läsare, hur vi arbetar läsfrämjande och ge boktips. Efter vårt framträdande gick vi och åt lunch och såklart blev det också en tur till Adlibris-bokhandeln. Det är ju bokrea just nu och jag hade inte köpt något på rean än. Jag hade inte hittat så mycket som lockade helt enkelt och hade inte tänkt köpa något på rean. Men på Adlibris hade de mycket spännande. Så jag köpte Omständigheter av Nobelpristagaren Annie Ernaux efter att ha bläddrat lite i den. Jag blev nyfiken på det korthuggna sättet att skriva och det ska bli spännande att läsa den. Dessutom fick det också bli ett exemplar av You've reached Sam av Dustin Thao som både Emma och Lexie också köpte. Jag hade faktiskt inte hört talas om den sedan innan men efter att ha läst på baksidan blev jag nyfiken. Den verkar sorglig och berörande och jag behöver läsa lite mer på engelska. Kanske blir det en sommarbok!

Nu har jag mycket intressant läsning framför mig. Just nu läser jag för fullt inför urvalet av böcker till Barnradions bokpris och hinner inte läsa så mycket annat. Men jag ser fram emot sommaren då jag ska sätta tänderna i alla böcker som legat och väntat på mig länge.

tisdag 21 februari 2023

En kavalkad av boktips för mellanåldern

Jag har läst en hel del böcker för mellanåldern den senaste tiden och i det här inlägget vill jag berätta om dem.

Vi börjar med den bästa boken. Den heter Det allra viktigaste och är skriven av Hanna Arnesen. Boken handlar om Leyla och Soraya som efter sommaren ska börja högstadiet. Det här är deras sista tid som barn och de vill ta vara på den tiden. En dag går de in i rummet i Sorayas lägenhet som alltid varit låst och där hittar de Sorayas döda mammas gamla kläder och saker. När de sätter på sig kläderna förvandlas de till vuxna. De upptäcker att fler lyssnar på dem när de är vuxna och bestämmer sig för att de vill göra skillnad. Jag tycker verkligen om den här boken och blev helt uppslukad när jag läste den. Det är en annorlunda berättelse och jag har inte läst något liknande tidigare. Det handlar om att växa upp och bli äldre och om orättvisor i världen. Det finns mycket att diskutera kring boken och jag skulle verkligen rekommendera till 9-12 åringar som vill läsa en intressant bok. 

Pärlbäraren av Maria Hellbom är uppföljaren till 2022 års vinnare av Barnradions bokpris Älgkungen. I den här boken får vi fortsätta följa Klara och Aron ett år senare. Klara har nu flyttat till Vidås och i samma klass som Aron. Det verkar som att de magiska krafterna i Vidås håller på att rubbas och Klara och Aron måste göra världen till en magisk plats igen. Pälbäraren är lika bra som den första boken. Den är suggestiv och spännande men skillnaden är att man nu redan har lärt känna karaktärerna och sättet Maria Hellbom skriver på. Jag gillar karaktärerna och att det övernaturliga är en del av den verkliga världen. 

En riktigt intressant bok jag läst är Nytt liv av Christina Wahldén som handlar om Nadir vars äldre bröder är kriminella. De vill ibland att han ska hjälpa till med något men han vill bara vara ifred och vara en vanlig 12-åring. När det värsta händer förstår Nadir att han måste rädda sig själv, sin mamma och lillasyster. Jag tyckte det var intressant att läsa en berättelse inifrån ett utanförsområde där man lever nära gängkriminaliteten. Det är en gripande och sorglig bok eftersom man förstår att människor faktiskt lever med den rädslan Nadir lever med. Nytt liv borde läsas av alla för att få en bredare bild av vårt samhälle än media ger. 

Ormen i hissen av Petter Lidbeck är en samling med tolv märkliga berättelser. Det handlar om att hamna i en hiss med en livsfarlig orm, att träffa någon som kan förutse framtiden och om att någon smugglar knark genom att gömma det i ens cykelsadel. Berättelserna är märkliga, obehagliga och läskiga men samtidigt intressanta och spännande. Man vet inte vad som ska hända vilket gör det spännande att läsa.

En annan bok som består av flera korta berättelser ä Stackars lilla nalle och tolv andra rysare av Susanna Lönnqvist. Den består av skräckberättelser och är perfekt för dig som gillar läskig läsning. Även de här berättelserna är väldigt oförutsägbara vilket gör att de blir otroligt spännande och läskiga att läsa. Det som är bra med korta berättelser är att man kan läsa en berättelse i taget och jag tänker att det kan vara en bra inkörsport till läsningen.

Till sist vill jag tipsa om två böcker som både handlar om att skejta. Den första boken heter Anno och Issa och är skriven av Linnea Lundborg och illustrerad av Ylva Oknelid. Den handlar om Anno som älskar att skejta med sin kompis Jakob. I skejtparken lär de känna Issa och hennes kompisar. Det är något särskilt med Issa. Anno och Issa börjar umgås och Issa vill att Anno ska följa med på ett skejtläger. Men det krockar med när Anno ska till hennes mormor och morfar i Kalix. Anno funderar på vad hon egentligen känner för Issa och samtidigt har hon och Jakob blivit osams. Förutom att det handlar om att skejta är det här en berättelse om vänskap och om den första stora kärleken och det är väldigt fint beskrivet. Även Mörker över skateparken av Eva Apelqvist handlar som titeln beskriver om skejting. Tove älskar att skejta och vill bli skejtambassadör. Men allting förändras när hon upptäcker en död man vid skejtparken och hon och hennes vänner blir indragna i en mordhistoria. Här blandas temat om skejting med spänning då det blir en intressant mordgåta som barnen ska lösa. Det var roligt att läsa en deckare då jag läste otroligt mycket deckare när jag var i mellanåldern och verkligen gillade det. 

Det var alltså ett fullmatat inlägg med ett gäng boktips för mellanåldern. Hoppas du blev nyfiken på någon av dem!

tisdag 7 februari 2023

10 titlar att se fram emot ur vårens utgivning

Enligt bokbranschen är det redan vår då vårens utgivning är i full gång. Jag har plockat ut tio titlar från vårens utgivning som jag ser fram emot att läsa. 

Straff av Ann-Helén Laestadius, Romanus & Selling (utkommer i februari):
Efter succén med Stöld är äntligen Ann-Helén Laestadius tillbaka med en ny roman. Även den här gången handlar det om samernas förhållanden och jag ser verkligen fram emot att läsa den.

Ellens val - Hemligheten av Elvira Berg, Lovereads by Forum (utkommer i april):
Snart kommer den sjunde delen i serien om Ellen och de andra i Ljungsala. Jag är otroligt taggad då det är min absoluta favoritbokserie. 

Sommaren av Elin Persson, Wahlström & Widstrand (utkommer i februari):
Jag har läst Elin Perssons ungdomsböcker De afghanska sönerna och Det är någonting som drar i mig och nu kommer hon med en roman för vuxna. 

Guide för att inte bli kär av Wibke Bruggeman, Natur & Kultur (utkommer i april):
Jag läste aldrig Wibke Bruggemans tidigare bok Lycka är för losers men den här boken verkar vara en fin YA-berättelse om kärlek och vänskap. Dessutom har den ett otroligt omslag.

Det allra viktigaste av Hannah Arnesen, Bonnier Carlsen (utkom i januari):
En bok för mellanåldern som jag faktiskt redan läst. Det är en annorlunda berättelse om att växa upp som jag kommer skriva mer om.

Pärlbäraren av Maria Hellbom, Bonnier Carlsen (utkom i januari):
Nu är uppföljaren till Älgkungen som vann Barnradions bokpris förra året. Även den har jag redan läst och det är en lika spännande bok med samma känsla. 

Solvaktaren av Maja Lunde och Lisa Aisato, Bonnier Carlsen (utkommer i mars):
Det här är uppföljaren till Snösystern som är en av mina absoluta favoritböcker. Jag ser fram emot både att läsa berättelsen och se Lisa Aisatos fantastiska illustrationer.

Fjärilshjärta av Moa Backe Åstot, Rabén & Sjögren (utkommer i april):
Moa Backe Åstot debuterade med Himlabrand som jag tyckte mycket om. Nu är hon tillbaka med en ny bok!

Så länge citronträden växer av Zoulfa Katouh, B. Wahlströms (utkommer i april):
Egentligen vet jag inte så mycket om den här boken men jag gillar omslaget och jag tycker den verkar intressant och annorlunda. Det ska bli spännande att läsa den!

Ovetenskapliga studier av Emma Karinsdotter och Marcus-Gunnar Pettersson, Bonnier Carlsen (utkommer i april):
Tidigare har Emma Karinsdotter bland annat skrivit böckerna om Lisbet och Sambakungen och Tusen stjärnors ö. Nu kommer hon med en skruvad novellsamling med illustrationer av Marcus-Gunnar Pettersson.

Hoppas du fick några tips på böcker ur vårens utgivning!

tisdag 31 januari 2023

3 x lättläst

Jag har läst tre lättlästa böcker för unga och nu ska jag berätta om dem. 

De två första böckerna är faktaböcker. Sapmi är skriven av Annelie Drewsen och Katarina Lycken Rüter och handlar om den samiska kulturen. Det är en viktig faktabok som bidrar med kunskap om den samiska världen som man kanske inte får lära sig så mycket om till exempel i skolan. Boken är lättläst och passar för alla från mellanstadiet ungefär. 

Moa Martinson - Ett liv av Annelie Drewsen och Cilla Dalén är en faktabok om författaren Moa Martinson. Det finns flera liknande böcker om olika författare och de är väldigt intressanta att läsa. Man får grundläggande kunskap om författarens liv och lär sig mycket nytt. Både boken om Moa Martinsson och Sapmi innehåller både bilder och text och är bra uppbyggda med olika typer av information. 


 
Till sist vill jag berätta om en skönlitterär bok för unga som också den är lättläst. Den heter Böghög och är skriven av Ebba Berg. Boken handlar om Frej som ska gå på dejt med Teo som han skrivit med ett tag. Hans föräldrar vet om att han gillar killar men det gör inte hans kompisar. Redan på den första dejten väcks Frejs känslor för Teo. Först är allting perfekt mellan dem men sedan blir Frej osäker på Teo. Han beter sig konstigt, kan det vara så att han har en annan pojkvän? Jag tyckte mycket om den här boken. Till en början var jag lite skeptisk då jag inte gillar titeln så mycket. Men den syftar till att killarna i Frejs skola använder bög som ett skällsord och gör böghögar. Jag tycker att berättelsen är väldigt fin. Man känner verkligen med Frej och vill att det ska gå bra för honom. Hans föräldrar är fina karaktärer som man blir glad av att läsa om. De är så stöttande och bryr sig mycket om Frej. Samtidigt är det en viktig bok då jag tycker det är viktigt att olika typer av människor få ta plats i litteraturen. 


Det var tre lättlästa boktips! Hoppas du blev sugen på att läsa någon av dem!

tisdag 24 januari 2023

Två böcker av Jaqueline Woodson

Jag har läst några böcker jag Jaqueline Woodson och gillar verkligen hennes sätt att skriva. När jag var i Stockholm för några veckor sedan hittade jag en bok av henne som jag inte kände till. Den heter Before the ever after och är skriven på lite samma sätt som
Brown girl dreaming
i prosalyrik. Boken handlar om en pojke och hans pappa som har varit en duktig fotbollsspelare men plötsligt blir helt förändrad när han blir sjuk. Man får följa pojkens upplevelse av pappans sjukdom och det är väldigt fint beskrivet. Jag gillar verkligen att boken är skriven i diktform, det gör att känslorna förstärks. Prosalyrik är verkligen en favorit för mig och jag vill gärna hitta fler böcker som är skrivna så.

Efter att ha läst Before the ever after ville jag läsa mer av Jaqueline Woodson och som tur var hade jag den senaste boken av henne som blivit översatt till svenska hemma. Den heter Efter Tupac och D Foster och handlar om en tjej som växer upp i ett litet samhälle utanför New York om jag förstod det rätt. Hon har en bästa vän som heter Neeka och bor i samma område. En dag kommer det en tjej som kallar sig för D dit och så småningom blir de tre en treenighet som alltid är tillsammans. Men D har en helt annorlunda bakgrund än vad de har. Hon har bott i fosterfamiljer och får ränna runt vart hon vill om dagarna medan Neeka och berättarjaget måste följa det deras mammor säger. Det är en berättelse om att vara barn, påväg in i tonåren, om syskon som sitter i fängelse, om vänskap och om Tupac. Det jag gillar mest med den här boken och Jaqueline Woodsons skrivande i allmänhet är språket. Det är så fint skrivet och läsningen flyter på. Efter Tupac och D Foster är översatt av Jason Diakité och han har gjort ett riktigt bra jobb med översättningen. 

Min favorit av Jaqueline Woodson är Brown girl dreaming men de här två böckerna kommer tätt efter. Jag tyckte mycket om de här böckerna och de är annorlunda mot mycket annat jag läser vilket alltid är uppfriskande. Kanske är det dags att läsa ytterligare fler böcker av ALMA-pristagaren Woodson. 

tisdag 17 januari 2023

Tre riktigt bra ungdomsböcker

Ungdomsböcker är bland det bästa jag vet och jag gillar att dela med mig av tips på riktigt bra ungdomsböcker. I det här inlägget kommer jag att skriva om två böcker som jag läste i slutet av 2022 och inte hunnit skriva om här på bloggen än, Adios hockeyhora av Kristina Falk och Yani av Nora Khalil. Dessutom kommer jag att berätta om Whiteout som jag läst alldeles nyligen.

Adios hockeyhora av Kristina Falk var en av de allra bästa böckerna jag läste 2022. Vi läste den tillsammans med Unga läsare och jag är så glad att vi gjorde det för annars vet jag inte om jag hade upptäckt boken. Den handlar om Elsa som har flyttat till sin pappa efter att ha varit med om en hemsk händelse där hon bodde tidigare. Nu har hon bytt namn och börjat ett nytt liv. Det är sista terminen på gymnasiet och i den nya klassen träffar hon Leo. Han är fotbollskillen som inte är i skolan så ofta och som skriver brev till någon. De dras till varandra men går det att ha ett förhållande när det finns många hemligheter och lögner. Boken är skriven ur både Elsas, Leos och Ines perspektiv. Ines är som är Leos kompis och en udda fågel i klassen. Även hon visar sig ha hemligheter. Berättelsen handlar om kärlek och är stundvis en vacker kärlekshistoria. Men kärleken det handlar om är inte enkel. Varken Elsa eller Leo berättar allt för varandra och de snurrar in sig i lögner. Boken är otroligt händelserik och kapitlen är korta. Kristina Falk är en mästare att få en att hela tiden vilja läsa vidare. Trots de 368 sidorna läste jag ut boken på bara några dagar. Jag fick sätta band på mig för att inte läsa ut boken direkt. Berättelsen berör, engagerar och är otroligt spännande. Jag gillar också att den riktar sig till lite äldre tonåringar men även fungerar att läsa som vuxen. När jag hade läst ut boken ville jag ha mer och satte direkt tänderna i Kristina Falks debutroman En gång slockna alla stjärnor som även den är en tung och gripande roman men som samtidigt är en bok man hela tiden vill fortsätta läsa i. Letar du efter en riktigt bra ungdomsbok skulle jag verkligen rekommendera Adios hockeyhora. Jag tror att många ungdomar skulle gilla den.

Yani av Nora Khalil nominerades till Augustpriset 2022 och den är verkligen värd sin nominering. Boken handlar om Rayan som går i nian på en skola i Alby. Han har sina bästa kompisar Caspian och Amir. De går i skolan och hänger på fritidsgården tillsammans. Allt är som vanligt och livet rullar på men så förändras allt. Amir får ett utvisningsbesked som säger att han ska skickas tillbaka till Irak. Det är det värsta som skulle kunna hända och Rayan och Caspian gör allt för att Amir ska få stanna. Det handlar om att vara ung och om hur det är att leva på en plats som Alby. Yani är skriven med ett språk som känns autentiskt för hur ungdomar i ett utanförskapsområde pratar och det är en viktig bok som gör att fler perspektiv får höras. Det är en bok som riktar sig till ungdomar och jag imponeras verkligen av Nora Khalil som endast är några år äldre än mig och lyckats skriva en fantastisk roman som dessutom nominerats till Augustpriset. 

För ett tag sedan läst jag Blackout, en bok skriven av ett flertal amerikanska ungdomsboksförfattare som tillsammans gått ihop för att skriva en bok. Den bestod av kortare berättelser som alla utspelade sig i New York under ett strömavbrott och på ett eller annat sätt hörde ihop. Jag var måttligt imponerad av boken och hade egentligen inte tänkt läsa uppföljaren Whiteout men är glad att jag ändå gjorde det. Whiteout utspelar sig under en snöstorm och vi får i olika delar av boken följa olika karaktärer. Det handlar om Stevie som gjort bort sig framför sin flickvän Sola och har fram till midnatt på sig att säga förlåt, annars är det slut. Alla de andra karaktärerna har någon form av koppling till Stevie och ska hjälpa henne att överraska Sola så att allt kan ställas till rätta igen. Det är en mysig berättelse och jag gillade vissa delar av boken mer än andra. Man får lära känna de olika karaktärerna och det är fina berättelser om vänskap och kärlek. Enligt mig är Whiteout bättre än Blackout och jag gillar verkligen konceptet där flera författare tillsammans väver ihop en historia.

Tre tips på ungdomsböcker alltså. Vilken blev du mest nyfiken på?

torsdag 5 januari 2023

Tankar som väckts under omläsningen av serien Ellens val

Den artonde januari anordnar jag tillsammans med Unga läsare ett samtal med författarna till serien Ellens val. En bit in i omläsningen av böckerna blir det tydligt hur jag och Ellen går bredvid varandra.

Ellen är arton år när hon kommer till Ljungsala. Hon lär känna Gerda och flyttar in på pensionat Solgården, blir kär i Jonas och börjar så småningom läsa litteraturhistoria på universitetet. Trots att Ellen endast är en pappersvän blir hon min följeslagare. Vi tar kliven in i vuxenlivet sida vid sida. Medan hon går på Ljungsalas gator med hjärtat utanpå och letar efter sin syster går jag här hemma i Eskilstuna och letar efter mig själv. Vem ska jag bli och kommer jag nå mina drömmar? 


Böckerna om Ellen utspelar sig i början av 1900-talet och Ellen får kämpa för att hitta sin plats som ung kvinna på universitetet. Min plats i föreläsningssalarna är självklar och jag har alltid vetat att jag ska läsa vidare. Nu tar jag snart min kandidatexamen och precis som för Ellen är det litteraturen som är i fokus i mina studier. Om kvällarna möter Ellen Skymningsklubben och diskuterar litteratur. Tänk att få vara en del av ett sådant sammanhang. 


Vid sidan om Ellen finns andra kvinnor. Gerda, Ingeborg, Alva, Gabriella och Elisabeth för att nämna några. De har inte funnits på riktigt, men det har funnits kvinnor som dem. De blir symboler för förändring. De blir symboler för de kvinnor som kämpat innan oss. Som gjort att min plats på universitetet är lika självklar som en ung mans. Ellen säger att man inte kan uträtta verklig förändring utan att vara en del av förändringen själv. Jag tänker på förändring.


Ellen är ung och tiden går snabbt. Med tre författare och en berättelse som skapats i ett writing room kommer flera delar i serien varje år. I april släpps den sjunde av tio delar och snart har vi nått slutet på berättelsen om kvinnorna i Ljungsala. Ellen kliver längre in i vuxenlivet och jag hinner inte riktigt med i hennes takt. När jag började läsa serien var hon arton och jag tjugo. Nu är hon en bit in i tjugoårsåldern och jag har precis fyllt tjugoett. Ellen har blivit kär, gjort slut och blivit kär på nytt. Hon har gift sig och blivit gravid. Jag läser och förundras. Älskar att befinna mig i Ljungsala, en fiktiv värld med både sorg och glädje där allt känns äkta. Om och om igen vill jag läsa om Ellen, Ingeborg, Gerda, Elisabeth, Gabriella, Alva och alla människor i Ljungsala. Sakta tar jag kliven in i vuxenlivet med böckerna som mitt sällskap. Tids nog kommer jag växa ikapp och till och med om Ellen. 


De säger att det är i ungdomen som känslorna är som starkast. Är det också då behovet av litteraturen är som störst? Serien om Ellens val får mig att tänka på Anne på Grönkulla och Kulla Gulla. Bokserier där man får följa en karaktär från barn till vuxen. Böckerna om Ellen är historiska men de är skrivna nu vilket gör berättelserna anpassade för idag. Det är böcker som kan läsas av såväl unga som vuxna och några av mina absoluta favoriter.


Jag har länge drömt om att ordna ett författarsamtal med de tre författarna till serien, Helena Dahlgren, Moa Eriksson Sandberg och Elvira Berg. Den artonde januari bjuder jag tillsammans med Unga läsare in till ett digitalt författarsamtal med författarna. Det kommer bli ett spännande samtal om hur bokserien skapades och jag ser verkligen fram emot det! Gå med i gruppen Unga läsare  på Facebook om du också vill vara med och lyssna.


Att få vara ung och läsa böcker man verkligen känner igen sig i är en lycka. Att likt skymningsklubben få diskutera böcker med andra är en ännu större lycka. Ellen skapar sig ett nytt liv i Ljungsala och följer sina drömmar. Unga läsare är ett steg på vägen mot mina drömmar. Våra träffar må inte vara i skymningen på ett stängt bibliotek. De är digitala och genom skärmar. Men det är av äkta bokglädje och läslust vi fortsätter ordna bokcirklar och författarsamtal och vi hoppas att fler ska vilja vara med och läsa med oss.

tisdag 3 januari 2023

Min storslagna kärlek

Efter Mitt storslagna liv och Min storslagna död är Sigge äntligen tillbaka och den här gången handlar det om kärlek. Storslagen kärlek som också kan vara ganska jobbig. 

Jenny Jägerfeld är en etablerad författare som skrivit många barn- och ungdomsböcker och bland annat belönats med Augustpriset, Barnradions bokpris och Astrid Lindgren-priset. I sina böcker beskriver hon viktiga och svåra ämnen med både allvar och humor och gemensamt för många av hennes böcker är att de handlar om identitet och att vara ung. Just identitet skulle jag säga är ett övergripande tema i trilogin om Sigge. I Mitt storslagna liv som är den första boken flyttar han med sin mamma och sina systrar Majken och Bobo från Rågsved till Skärblacka. De flyttar in hos mormor Charlotte på The Royal Grand Golden Hotell Skärblacka. I den första boken är Sigges mål att bli cool och populär och i den andra boken,

Min storslagna död, stundar en julshow med klasskompisarna Sixten och Karl-Johans hip hop-crew. Nu kommer den tredje och avlutande delen i trilogin. Den heter Min storslagna kärlek och när berättelsen tar sin början har Sigge insett att han är kär i Adrian i sin klass. Men det är inte alltid lätt att vara kär. Speciellt inte när kärleken går utanför normen. I sin förra skola blev Sigge mobbad och kallad för bög och nu när han upptäckt att han faktiskt gillar killar blir allt extra jobbigt eftersom det mobbarna hela tiden retat honom med visat sig vara sant. Sigge gör en lista på saker som skulle vara bättre än att vara kär i Adrian och där ingår bland annat att droppa tabasco i ögat och att göra hål i öronen med en hålslag. Samtidigt är det snart dags för klassresa och Sigges klass måste samla ihop pengar. Kan vykort för lata vara en bra idé?


I Min storslagna kärlek visar Jenny Jägerfeld än en gång att hon har ett knivskarpt öga för mellanåldern. Hon beskriver känslor som jag tror att många unga kan känna igen sig i och gör det på ett fint sätt ur Sigges perspektiv. Det handlar om vänskap, identitet och kärlek.


Det här är en trilogi där karaktärerna är det som stannar kvar hos mig när jag läst färdigt. De tillåts vara som de är och tillför mycket humor till berättelserna. Vi får möta mormor Charlotte som bor i ett stort hotell fullt med uppstoppade djur. Där finns bara en enda gäst, Krille Maräng som gör en realityserie om Sigges familj och vill filma allt. Sigges två systrar är varandras motsatser. Majken skriker när hon pratar, tar stor plats och säger allt hon tänker medan Bobo knappt pratar alls och inte gör så stort väsen av sig. I Sigges klass finns också många roliga karaktärer som tvillingarna Sixten och Karl-Johan och kompisen Juno som Sigge har gjort en dejtingapp för djur tillsammans med. Jägerfeld har en förmåga att skapa karaktärer som inte liknar andra och gör berättelsen otroligt rolig. Hon lägger inte heller någon värdering i att karaktärerna är annorlunda utan låter alla vara precis som de är. Jag fäster mig verkligen vid Sigge som är huvudkaraktären och gillar att det är en berättelse med hbtq-perspektiv men där Sigges sexuella läggning bara är en del av berättelsen bland mycket annat som också är i fokus.


Samtidigt som Min storslagna kärlek är en vardaglig och verklighetstrogen bok som beskriver vanliga tankar hos en tweenie har berättelsen verkligen ett driv. Det händer ständigt saker och boken blir aldrig tråkig att läsa. Det gör att den nog kommer att tilltala målgruppen. Men med det sagt tycker jag att trilogin om Sigge är böcker som passar alla, oavsett ålder. De allra flesta har någon gång varit kär eller funderat på vem man är och den humoristiska men samtidigt allvarliga berättelsen om Sigge har ingen övre åldersgräns. 


Trilogin om Sigge håller samma höga nivå som Jägerfelds tidigare verk med en trovärdig beskrivning om hur underbart och jobbigt det kan vara att vara kär som är både underhållande och berörande. Berättelsen om Sigge får sitt slut i Min storslagna kärlek men nu blir det spännande att se vilken ny berättelse av Jägerfeld som tar sin början.