fredag 31 mars 2023

De tar allt ifrån mig

Ibland ser jag en bok och utan att veta något om den vet jag att jag vill läsa den. De tar allt ifrån mig av Linda Jones var en sådan bok och sedan jag fick med mig den hem från Bonnier Carlsens bokfrukost för några veckor sedan har den legat i min läshög. Som tur var fick jag uppdraget att under min praktik på Selma Stories göra en intervju med Linda Jones vilket gjorde att jag satte tänderna i boken.

De tar allt ifrån mig handlar om Frida som bor i ett litet samhälle i norra Sverige som monteras ner bit för bit. Hon har precis fått sin jaktlicens och längtar efter att få vara med på sin första jakt. Men när älgjakten snart ska sätta igång har ett mystiskt djur dykt upp i skogen och Länsstyrelsen förbjuder dem från att jaga. Samtidigt har det börjat en ny kille i klassen och någonting har hänt med Fridas bästa vän Emmy. 

Jag slukades verkligen upp av den här berättelsen trots att både karaktärerna och miljöerna boken berättar om ligger långt ifrån mig. En stor del av handlingen kretsar kring jakt, något jag inte alls har ett intresse av. Men ändå var det intressant att läsa om Fridas passion för jakten och hur det påverkar jaktlaget att inte få jaga. Dessutom gillade jag att karaktärerna var starka kvinnor inom jakten. Lika mycket som boken handlar om jakt handlar den om vänskap, mod och att våga stå upp för varandra. Jag tyckte om att läsa om Frida och Emmys relation och hur de ena stunden kunde ha en ganska hård jargong för att i nästa stund verkligen stötta varandra. Språket är fängslande och flyter på vilket gör att man hela tiden vill fortsätta läsa.

De tar allt ifrån mig är en bok som riktar sig till unga läsare men jag tror att den skulle passa lika bra för vuxna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar