lördag 29 december 2018

De bästa böckerna jag läste 2018

Snart är året slut, det känns nästan lite overkligt. Nyss var det ju sommar och plötsligt är det december. Nästa år är året jag blir arton år och börjar trean i gymnasiet, men nu ska vi inte prata om det utan jag tänkte lista de bästa böckerna jag läste 2018. Jag har läst mer än någonsin och många riktigt bra böcker har blivit lästa. Det här året har jag börjat lyssna mycket mer på ljudbok än vad jag gjort tidiagre år och jag har också läst många fler vuxen böcker än tidigare. Nu har jag valt ut de 15 bästa böckerna jag läste 2018! 

Vilse i rymden och andra berättelser av Ingrid Jönsson är en novellsamling med vardagliga noveller för lågstadiet. Perfekt läsning för alla 6-9 åringar som man kan känna igen sig mycket i. 

Frallan är bäst av Sara Ohlsson och Lisen Adbåge handlar om Frallan, hennes mamma och mormor som har tävlingsdag! En rolig bok för 6-9 år med fina karaktärer!

Comedy Queen av Jenny Jägerfeld är en bok som fick mig att både gråta och skratta. Den handlar om 12-åriga Sasha vars mamma har gått bort i självmord och hon försöker tackla sorgen genom att inte vara som sin mamma. En så fin bok som både berör och underhåller! 

Draugen är den sista delen i PAX-serien av Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson. Draugen och PAX-serien är inte bara något av det bästa jag läst i år utan det är den bästa bokserien jag läst i hela mitt liv. Spänning, övernaturligheter, vardag, sorg och läskigheter i en perfekt blandning! 

Moxie av Jennifer Mathieu är en ungdomsbok om en tjej som är trött på de stora skillnaderna mellan tjejer och killar på hennes skola och bestämmer sig för att göra något åt det. En bok som både inspirerade mig och var mysig att läsa!

Brun flicka drömmer av Jaqueline Woodson är en självbiografisk bok som är skriven på ett annorlunda sätt. Woodson berättar om sin uppväxt genom sammanhängande dikter. En bok för alla över 12 år som är så fin och inspirerade mig till skrivande. 

Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren kom i en nyutgåva med illustrationer av Jesper Waldersten. Jag läste den och överväldigades ännu en gång av Astrid Lindgrens fantastiska berättelse. Bröderna Lejonhjärta är likt Draugen en av de bästa böckerna jag läst i hela mitt liv.


För såna som oss av Tiina Nevala och Henrik Karlsson lyssnade jag på som ljudbok och den överträffade verkligen mina förväntningar. Den är berättad ur två olika perspektiv och har olika uppläsare för de två huvudkaraktärerna. En annorlunda kärlekshistoria som jag tycker att alla ska läsa eller lyssna på!

Berättelsen om Sverige av Patrik Lundberg är en bok om demokrati som var perfekt läsning eftersom att det var valår 2018. Jag lärde mig mycket av att läsa den och tyckte den var väldigt intressant!

Rymlingarna är den sista boken som Ulf Stark skrev innan han dog. Den är vackert illustrerad av Kitt Crowther och handlar om ett barnbarns sista tid med sin farfar. En jättefin bok!

Mot framtid: en simpel guide till att krossa patriarkatet av Clara Henry är en bok om feminism. Jag lärde mig mycket och blev väldigt inspirerad av den här boken. Förutom det så bra innehållet är den också otroligt rolig och Clara Henry läser in den fantastiskt som ljudbok.

Athena - Grattis världen jag är här nu av Elin Ek är en bok för mellanåldern om Athena som vill förändra världen och få människor att leva mer miljövänligt. Athena är nog min favoritkaraktär av alla karaktärer jag någonsin läst om. Hon är cool och boken är så otroligt rolig. Jag skattade mig igenom hela boken som jag lyssnade på som ljubok med Elin Ek som utomordentlig uppläsare!

Kattvinden av Kristin Lidström och Helena Öberg är en bilderbok för ungdomar med fantastiska illustrationer och en spännande berättelse. En så vacker bok!

Den okända Astrid Lindgren av Kjell Bohlund handlar om Astrid Lindgrens tid som bokförläggare. Jag tyckte att den var jätteintressant och ville hela tiden läsa vidare!

En bön för de stulna av Jennifer Clement har jag läst två gånger i år. Första gången med min bokcirkel och andra gången på svenskan i skolan alldeles nyligen. Det är en fantastisk berättelse om en flicka i Mexiko och är skriven med ett vackert språk. Helt klart en av de bästa böckerna jag läst i år!

Åh, så härligt det var att få titta tillbaka och minnas alla fina böcker jag läst i år! Det här är böcker som verkligen fångat mig och som jag tycker att alla borde läsa. Men nu undrar jag vilka böcker som var de bästa du läste 2018?

torsdag 27 december 2018

Hårda paket

Julhelgen är över och jag fick många bokrelaterade julklappar och födelsedagspresenter eftersom att jag fyller år den 20 december. Jag är jätteglad över alla presenter jag har fått! Nu tänkte jag visa de bokrelaterade julklapparna och födelsedagspresenterna jag fick!

På skolan har vi en bokcirkel och därifrån fick vi boken Annabelle av Lina Bengtsdotter som julklapp eftersom att vi ska läsa den till nästa gång. I vanliga fall brukar vi få låna böckerna vi läser men nu fick vi en liten julklapp. Så kul! Skolbiblioteket ordnade också en julkalender med en tävling varje dag och där vann jag boken Dumplin av Julie Murphy och en anteckningsbok med Doris Lessing på. Jag tycker de nya utgåvorna av de kvinnliga nobelpristagarna är jättefina!


I födelsedagspresent fick jag boken Skam Säsong 1, det är manuset till första säsongen av tv-serien i bokform. Jag fick också Banbrytande badassbrudar av Mackenzi Lee det är en bok med berättelser om coola tjejer och det ska bli roligt att läsa den! Jag fick också två muminmuggar, en muminkanna och en muminskål som är så fina! Jag blev jätteglad över dem!



I julklapp fick jag Flickan som ville rädda böckerna av Lisa Aisato. Jag älskar hennes illustrationer och den här boken är så fin. Sedan fick jag också Det bästa jag vet av Ulf Stark som är en samlingsvolym med böcker av Ulf Stark. Jag hade köpt den till min mamma också och det ska bli roligt att läsa den! Jag hade önskat mig ett bokstöd med Astrid Lindgren på och det fick jag, det är så fint! Dessutom fick jag två stycken Astrid Lindgren-muggar, på den rosa står det "Hur mycket feber har du? Tja, en tretti, fyrti grader. Minst!" och på den gröna står det "Vi lekte och lekte och lekte, så det är underligt att vi inte lekte ihjäl oss.". Jättefina muggar tycker jag! Jag gillar att samla på fina muggar som har lite med böcker att göra! 




Hoppas ni alla har haft en bra jul! Min har varit jättebra. Jag älskar julen och tycker att det är lite tråkigt att den redan är slut, men som tur är blir det jul igen nästa år. Tack för alla mina fina julklappar! Jag är så glad över dem!

tisdag 25 december 2018

Snöstorm och kanelhjärtan

Snöstorm och kanelhjärtan är en bok med fyra berättelser skrivna av Karina Berg Johansson, Pernilla Gesén, Camilla Lagerqvist och Jesper Tillberg. Boken är utgiven av B Wahlströms och hittas på Adlibris och Bokus

Det är dagen före julafton och en långtradare med paket i kör i snöstorm. En olycka sker och påverkar fyra tonåringar på olika sätt. Vi möter de här personerna i varsin berättelse. Appi ska gå på skolbal och måste skynda sig iväg genom snöstormen till affären och hämta klänningen hon beställt innan de stänger. Daniel är trött på livet i hålan och vill fira jul med sin pappa i Stockholm. Han snor sin mammas bil och åker iväg men kommer inte så långt. Kalle ska med sin familj på en bandymatch som han inte alls vill åka på. Men de kommer inte förbi långtradaren och får stanna i byn. Där möter Kalle en tjej som det är något märkligt med. Ellie vill försvinna långt bort men Noel kommer i vägen. 

Jag tyckte mycket om de här boken! Den är vintrig, julig och både vardaglig och mystisk. Innan jag började läsa boken hade jag hört att den skulle vara lit Let it snow av bland andra John Green och det var den i formatet och i att det är snöstorm, men annars var den inte alls lik. Det som överraskade mig med Snöstorm och kanelhjärtan var att den var mycket mer mystisk och övernaturlig än vad jag trodde att den skulle vara. Men det var bara bra tyckte jag! Det blev en bra blandning mellan det övernaturliga och vardagliga och kontrasterna mellan det juliga och mysiga och spöklika gjorde berättelsen mer spännande. 

Det jag gillar med boken är också sättet de olika karaktärernas liv binds ihop med varandra. Det är intressant att det är olika författare som skrivit varsin berättelse men att de olika karaktärerna syns i flera av berättelserna. Det är roligt att flera författare har gått ihop och skrivit en bok tillsammans och även om berättelserna är väldigt olika varandra finns det en tydlig röd tråd. 

Snöstorm och kanelhjärtan är en mysig, spännande och vintrig bok jag verkligen rekommenderar er att läsa under julledigheten. Det är en snabbläst bok som har alla ingredienser man behöver för en julig läsupplevelse. Av mig får boken 4 av 5 ugglor!

söndag 23 december 2018

Fjärde advent: En klurig jul

Glad fjärde advent! Det är dan före dopparedan och det känns som att december har gått så fort. Nu är allt det roliga med julen snart slut och det är lite tråkigt, men som tur är blir det jul nästa år igen. Under december har jag läst En klurig jul som är årets adventskalenderbok från Rabén & Sjögren. De ger varje år ut en bok med 24 kapitel som det är tänkt att man ska läsa ett kapitel om dagen i fram till julafton. Här hemma har vi som tradition att läsa årets bok tillsammans. Det blir inte alltid så att vi har tid att läsa ett kapitel om dagen utan ibland får vi läsa ikapp flera kapitel som vi har missat. 

Årets adventskalenderbok heter som sagt En klurig jul och är skriven av Ingelin Angerborn och illustrerad av Per Gustavsson. Jag har tyckt mycket om Ingelin Angerborns tidigare böcker och hade därför ganska höga förväntningar på den här boken. Den här boken är ganska annorlunda mot de andra böckerna hon har skrivit och det beror ju såklart på att den riktar sig till barn 3-6 år. Men den lyckades tyvärr inte riktigt fånga mig. Boken handlar om Rutan som längtar efter en ny kompis efter att hennes bästa vän flyttat till en annan stad. I december börjar konstiga saker att hända. Saxen och osthyveln försvinner spårlöst och någon har tuggat på hänglåset. Snart upptäcker Rutan att det är Otto från planeten Klurius som har dykt upp. Han är en kluring och äter saker gjort av metall. Han har kommit till jorden av misstag och nu vill han hem till sin familj igen och Rutan måste hjälpa honom. 

Det jag tror gör att boken inte riktigt fångar mig är det inte händer så mycket. Det känns som att Ingelin Angerborn blivit lite begränsad av formatet. Eftersom att det är en julkalenderbok utspelar boken sig från första till tjugofjärde december och då måste handlingen också anpassas till det. Jag tror även att ett barn som är i den tänkta målgruppen skulle gilla boken bättre än vad jag gjorde. Men det jag gillar med En klurig jul är att den är julig och har en mysig handling även om den är lite långsam. Illustrationerna av Per Gustavsson är fantastiska! 

Så om du vill läsa en mysig högläsningsbok för ett barn eller dig själv under jullovet kan du läsa En klurig jul, men det är inte en bok som jag verkligen tycker att alla borde läsa. Ha nu en fin advent och god jul! 

torsdag 20 december 2018

Jullovsläsning

Det är den tjugonde december och jag fyller 17 år idag! Som om inte det var nog får jag också jullov idag och det ska bli otroligt skönt. Inför jullovet har jag lånat hem lite böcker från biblioteket som jag tänkte läsa under lovet. Det ska bli så härligt att sitta inne och läsa mest hela tiden under lovet. Jag har en hel hög med böcker som jag både lånat och fått som jag tänkte läsa under julen.

Först och främst har jag lånat hem några böcker från mitt skolbibliotek. Biblioteket på min skola är fantastiskt! De har många nya, bra böcker, ordnar en julkalender där man kan vinna en bok varje dag fram till julafton och har en bokcirkel som jag är med i. Vi läste Dash och Lilys utmaningsbok senast och den pratade vi om i tisdags. Till nästa gång efter jul ska vi läsa Annabelle av Lina Bengtsdotter. Det är inte riktigt den typen av bok jag brukar läsa men jag ska försöka ta mig igenom den. Jag har lånat hem den som fysisk bok men jag tänker att jag kanske kan lyssna på den som ljudbok. Jag har hört mycket bra om den så jag hoppas att jag gillar den. Sedan lånade jag också Ord i djupaste blått av Cath Crowley som jag länge velat läsa. Jag vet att Lexie tyckte mycket om den och såg också att Lundströms bokradio tipsade om den. Är så taggad på att läsa den! Till sist lånade jag också hem Maja och jullovsmysteriet från skolbiblioteket. Det verkar vara perfekt jullovsläsning så jag ser fram emot att läsa den!

I fredags var jag på stadsbiblioteket på skrivarträff och då passade jag på att låna hem några böcker. Det blev Fördelen med olycklig kärlek av Becky Albertalli också eftersom att Lexie från bokbloggen Tusen sidor skrivit gott om den och Madicken och Lisabet på Junibacken av Astrid Lindgren eftersom att jag blev så sugen på att läsa den efter att ha läst Titta, Madicken, det snöar!. Jag hade egentligen flera andra böcker på min läslista som jag ville låna men de fanns inte inne. Då var det tur att jag fick två av dem i presenten vi fick från biblioteket efter skrivarträffen. Både samlingen Snöstorm och kanelhjärtan och Misslyckas igen, misslyckas bättre av John Ajvide Lindquist som jag är så sugen på att läsa fanns i goodiebagen. Det blev jag så glad över! Vi fick även ett exemplar av Bortom världen utanför som våran bibliotekarie Hedvig Andersson som håller i alla skrivarträffar skrivit! Det ska bli roligt att läsa den! Hon tipsade också om boken Att skriva börjar här av Maria Kuchen fick följa med hem den med!

Jag ska också försöka hinna med att läsa Livet i Mumindalen och dess skapare Tove Jansson som jag köpte för att tag sedan. Det är en så fin bok och jag hoppas att jag gillar den! 

Det var så länge sedan jag lånade hem en hel hög med böcker från biblioteket, numera har jag nästan alltid massor av böcker hemma redan som jag behöver läsa. Men det ska bli så mysigt att ta mig an alla de här böckerna under jullovet. Jag har börjat med Snöstorm och kanelhjärtan och sedan ska jag nog läsa Maja och jullovsmysteriet. Vad ska du läsa under julen?

tisdag 18 december 2018

Vårens utgivning

Än är det fortfarande december och snart är det jul. Men först tänkte jag blicka fram lite mot våren och böckerna som kommer ut då. Det kommer ut en hel del spännande och intressanta böcker jag vill läsa i år och jag ser så mycket fram emot vårens läsning. 

Rabén & Sjögren:
Alla ska sova av Astrid Lindgren och Marit Törnqvist, utkommer i maj: 
Det här är en bilderbok baserad på den fina sången som finns med i Barnen i Bullerbyn med så fina illustrationer. Ett måste läsa begär för mig!

Gulliga lillebror av Moa Eriksson Sandberg och Mari Ahokoivu, utkommer i mars: 
En bilderbok om att vara storasyskon som jag tror att många barn kommer att uppskatta. 

Jag och alla av Ylva Karlsson och Sara Lundberg, utkommer i januari: 
Ylva Karlsson och Sara Lundberg är fantastiska båda två. Nu har de skapat en bilderbok tillsammans som jag ser mycket fram emot att få bläddra i. Den verkar så fin och bra!

Ensamma hemma av Kajsa Gordan, Sofia Nordin och Matilda Salmén, utkommer i april: 
Det här är första delen i en ny serie för 6-9 år av två författare som jag gillat det jag läst av dem tidigare. Det kommer bli spännande att läsa den här boken! 

Tonje och det hemliga brevet av Maria Parr, utkommer i januari: 
Nu kommer Tonje i nyutgåva! Just nu går den som radiojulkalender och boken är lika fantastisk. Jag hoppas att många upptäcker Maria Parrs böcker och Tonje i den här nya boken. 

Kärlek - 11 berättelser för mellanstadiet av flera författare, utkommer i januari:
Flera författare bland andra Alex Haridi, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson har gått ihop också skrivit en bok om kärlek för barn på mellanstadiet. Den verkar fin och bra och jag ser fram emot att läsa den. 

Det andra inte ser av Christoffer Holst, utkommer i mars:
Christoffer Holst har tidigare skrivit feelgood och romance för vuxna, nu är han tillbaka med en spännande historia för unga vuxna. Den verkar vara både spökaktig och vardaglig och jag hoppas att det är en bok jag kommer att gilla.

Så jävla kallt av Sofia Lakso, utkommer i januari: 
Sofia Lakso romandebuterar med en bok om kyla för ungdomar. Fint omslag och en spännande handling. 

Bonnier Carlsen: 
Tusen stjärnors ö av Emma Karinsdotter, utkommer i april: 
Äntligen är Emma Karinsdotter tillbaka med en ny bok efter Lisbet och Sambakungen som jag älskade. Det här verkar vara en fin och spännande bok om sorg och äventyr som jag hoppas är lika bra som hennes tidigare bok.

Detta är mitt liv av Rose Lagercrantz och Anneli Furmark, utkommer i april: 
En bok om en fjortonåring med autism. Jag tyckte den lät spännande och annorlunda när jag läst om den. 

Mumintrollen och den osynliga gästen av Cecilia Davidsson, Tove Jansson och Filippa Widlund, utkommer i mars: 
En till nytolkning av Muminberättelserna med fantastiska illustrationer kommer i vår!

I döden för dig av Mia Lodalen och Maria Ahlsdotter, utkommer i januari: 
Verkar vara en spännande ungdomsbok!

Till Vial av Henrik Ståhl, utkommer i mars: 
Stålhenrik har skrivit en sci-fi-bok för mellanåldern som jämförs med Bröderna Lejonhjärta

Natur och Kultur:
Viktor av Katarina von Bredow, utkommer i april: 
Den tredje och avslutande delen i Katarina von Bredows senaste trilogi kommer vår. Jag har gillar de tidigare delarna mycket och ser fram emot den här också1

Fjädrar av Jaqueline Woodson, utkommer i april: 
Äntligen har en till bok av ALMA-vinnaren Jaqueline Woodson översatts. Jag älskade Brun flicka drömmer och längtar så mycket efter att få läsa den här boken.

Brombergs:
Friläge av Yrsa Keysendal, utkommer i mars: 
Den här boken har jag läst om på Flora Wiströms blogg och tycker att den verkar intressant. 

Lavender Lit:
Triangel av Nic Stone, utkommer i februari: 
Verkar vara en annorlunda ungdomsbok som ser intressant ut! Den är skriven ur tre olika perspektiv och jag tycker att handlingen verkar intressant.

Vox by Opal:
Du springer av flera författare, utkommer i april: 
Flera författare, bland andra Yrsa Walldén, Flora Wiström och Elin Bengtsson har skrivit denna samling som jag så peppad på att läsa! 

Vilka böcker ur vårens utgivning ser du fram emot?

söndag 16 december 2018

Tredje advent: Böcker med julkänsla

Det är redan tredje advent och under december har jag läst en del juliga böcker. Tre av dem har gett mig mycket julkänsla och eftersom att det är tredje advent idag tänkte jag dela med mig av de här boktipsen. Tre stycken fina böcker som ger julkänsla!

24 goda gärningar av Jenny Fagerlund var jag sugen på att läsa under december efter att ha hört mycket bra om den. Sedan såg jag på instagram att det var några som skulle läsa boken som en julkalender och det hakade jag på. Bokens kapitel är daterade med datumen de utspelar sig under och den sträcker sig från slutet av november fram till jul. Vi möter Emma som inte är helt på topp. För två år sedan förlorade hon sin man och hon har inte riktigt kunnat gå vidare efter det. I december föds en idé hos henne som ska göra dagarna lite enklare att ta sig igenom. Hon ska göra en god gärning varje dag fram till julafton. Som handlingen visar är det här verkligen en fin bok. Den är mysig, har en medryckande handling och ger mycket julkänsla. 

11 nätter före jul av Anna Fredriksson är en kortroman som jag lyssnade på som ljudbok. Boken handlar David och Erika som har det lite trassligt i sin relation. Erika funderar på om de borde skiljas och skriver om sina tankar på en relationssajt. Av en ren slump hittar David inlägget och förstår att det är Erika som skrivit det. Han vill inte alls skiljas och bestämmer sig för att göra allt han kan för att lappa ihop deras äktenskap. Därför börjar han skriva till Erika på sajten under pseudonymen Rudlof och försöker få henne att ändra sig. Jag tyckte att boken var väldigt spännande och hade en intressant handling. Jag lyssnade klart på boken på bara ett par dagar eftersom att jag ville veta vad som skulle hända. Dessutom utspelar boken sig från lucia till julafton vilket gör att julstämningen är hög i boken även om den handlar om något tufft.  

Julen kommer till Mumindalen av Alex Haridi, Cecilia Davidsson och Filippa Widlund är en bilderbok som återberättar Tove Janssons berättelse Granen. Den utspelar sig i Mumindalen där mumintrollen ligger och sover i ide. De väcks upp när julen är på väg och måste hjälpa till och förbereda. Men muminfamiljen vet inte vad julen är och blir rädda att det ska vara något farligt. Jag tycker att det här är en jättebra julberättelse. Den får mig verkligen att känna julkänsla eftersom att jag tänker på julavslutningar på högstadiet då våran lärare alltid läste Granen. Det är en perfekt bok att läsa för barnen nu under julen!

Ha nu en fin tredje advent och läsa gärna någon av de här böckerna för att få julkänsla!

torsdag 13 december 2018

Harry Potter-serien

Nu har jag äntligen läst ut Harry Potter-serien. Något som jag kanske inte trodde skulle hända. Jag har aldrig riktigt fastnat för fantasy och den typen av böcker som serien är men förra sommaren bestämde jag mig för att försöka läsa dem i alla fall. Så sedan förra sommaren har jag lite titt som tätt tagit mig an en efter en av böckerna i serien. Jag kände att jag borde läsa Harry Potter-serien eftersom att det är en serie böcker som alla refererar till och eftersom att alla ständigt frågar mig om jag läst Harry Potter när jag säger att jag gillar att läsa. Och jag ångrar absolut inte att jag läst böckerna, jag förstår varför de är så populära men jag är, förlåt alla Harry Potter-älskare, inte helt frälst. 

Jag tyckte mycket mer om serien än vad jag trodde att jag skulle göra. Det är inte ren och skär fantasy utan handlar lika mycket om skola, vänskap och kärlek. Det är något jag verkligen gillar med böckerna. Jag tror också att en av faktorerna till att jag tyckte om Harry Potter mer än vad jag trodde att jag skulle göra kan vara att de utspelar sig i en skolmiljö. Det är något jag kan känna igen mig mycket i och en av faktorerna som gör att jag gillar Harry Potter-böckerna. Jag tycker även att J.K Rowling har skapat många fina och spännande karaktärer i serien. Jag gillar verkligen Harry, Ron, Hermione, Ginny, Luna och många andra karaktärer. Det finns också flera andra spännande och intressanta karaktärer. 

Så jag förstår verkligen varför så många älskar Harry Potter. Det är verkligen en välskriven serie med ett magnifikt världsskapande, fantastiska karaktärer. Böckerna är verkligen skickligt skapade och jag gillar dem. Men jag är inte helt frälst och fast vid böckerna som så många andra är. Det tror jag beror på att jag tycker att de är lite för långa utdragna. Alla böckerna utspelar sig under en lång tid och nästan varje bok börjar och slutar på samma sätt. Det blir lite enformigt tycker jag. Dessutom tycker jag att böckerna är lite för långa. De hade kunnat förkortats lite. 

Så efter ungefär ett och ett halvt år har jag äntligen läst klart Harry Potter-serien och det är jag glad över. Sammanfattningsvis kan jag säga att det helt klart är jättebra böcker men inte det bästa jag har läst. 

tisdag 11 december 2018

End of the year booktag

Året är snart slut och jag har läst otroligt mycket i år. Redan i september hade jag läst 85 böcker som var mitt Goodreadsmål i år och jag har läst fler böcker under ett år än någonsin tidigare. Jag såg för ett tag sedan att Staffansdotter på Youtube gjorde en tag som heter End of the year booktag där hon pratar om årets läsning och den kommande läsningen innan året är slut. Jag blev inspirerad och tänkte idag göra den tagen. 

Finns det någon bok som du har påbörjat i år och måste avsluta?
Just nu läser jag Dash och Lilys utmaningsbok av David Levithan och Rachel Cohn som vi ska läsa till min bokcirkel. Vi ska ses nästa vecka så den måste jag verkligen läsa ut tills dess. Jag har redan läst den boken en gång men jag läser om den nu för att fräscha upp minnet. Det är en väldigt julig bok med en spännande handling. Jag vill måste också läsa andra boken om Veterinär Vims av Tanja Matila innan året är slut. Den fick jag för flera månader sedan och har lovat att läsa och recensera vilket inte blivit av. Men efter jag har läst ut Dash och Lilys utmaningsbok ska jag nog ta mig an den.

Har du en höstig bok för att komma in i höststämning? Jag ändrar den frågan till om jag har en julig/vintrig bok för att komma i julstämning eftersom att det inte är höst längre. 
Jag har redan läst många vintriga och juliga böcker men framöver skulle jag vilja läsa Snöstorm och kanelhjärtan och Maja och jullovsmysteriet för att komma i vinter- och julstämning. Jag vet dock inte om jag kommer hinna läsa dem innan året är slut men jag vill i alla fall läsa dem på jullovet.

Väntar du på någon bok som ska komma ut som du vill läsa?
I vår kommer Jaqueline Woodsons andra bok på svenska ut. Den heter Fjädrar och ges ut på Natur & Kultur i april. Jag älskade ju Brun flicka drömmer och ser verkligen fram emot den här boken! 

Vilka tre böcker vill du hinna läsa innan året är slut?
Jag vill hinna läsa fler än tre böcker innan året är slut. Men jag vet inte om jag kommer hinna läsa alla de böckerna innan året är slut. Som sagt vill jag läsa ut Dash och Lilys utmaningsbok, Veterinär Vims Pluttifanternas hjälte, Snöstorm och kanelhjärtan och Maja och jullovsmysteriet. Sedan vore det roligt att läsa Livet i Mumindalen och dess skapare Tove Jansson också. Jag ser fram emot att låna hem massor av böcker under jullovet och bara läsa massor. 

Finns det en bok som du tror kommer choka dig och kommer bli en favorit?
Hmm, jag vet inte. Men det får man väl hoppas!

söndag 9 december 2018

Andra advent: Julklappstips

Glad andra advent allesammans! Jag kommer att spendera dagen med julkonsert med min kör och det ska bli roligt! Men först tänkte jag tipsa om böcker för olika åldrar som är perfekta att ge bort i julklapp. En bok är ju den perfekta julklappen. Det är en julklapp som räcker länge och ger mycket. 

För 3-6 år tipsar jag om boken Gropen av Emma Adbåge. Den vann Augustpriset i år och är en jättefin bilderbok som jag tror att många barn kan uppskatta. En perfekt julklapp! Boken handlar om ett gäng barn som har en grop på skolgården som de gillar att leka i. Men de vuxna vill inte att barnen leker där för det är farligt. 


Till barn mellan 5-7 år är böckerna om Saga av Josefine Sundström perfekta. Första boken heter Sagasagor: Studsmatta, simskola och en borttappad tigertass. Böckerna innehåller korta vardagsberättelser som jag tror att alla barn kan känna igen sig i. Man kan läsa dem själv som nybliven läsare eller läsa dem tillsammans. 



Frallan är bäst och Frallan räddar världen är två böcker av Sara Ohlsson och Lisen Adbåge där vi får träffa Frallan, hennes mamma, mormor och mormors pojkvän. I den första boken har de tävlingsdag och i den andra boken försöker Frallan rädda världen. Böckerna är jätteroliga, spännande och har fina illustrationer. Jag tycker att alla 6-9 åringar borde få dem i julklapp. 


När vi ändå är inne på temat med coola tjejer som Frallan vill jag tipsa om boken Athena. Grattis världen - jag är här nu! av Elin Ek som passar bäst för 9-12 åringar. Den handlar om Athena som tillsammans med sina kompisar har en Rädda-jorden-klubb. De utför olika aktioner för att rädda miljön. Jag skrattade högt flera gånger när jag läste boken samtidigt som boken handlar om ett viktigt ämne. 


Till den som är 12-15 år är en fin julklapp boken Kattvinden av Helena Öberg och Kristin Lidström. Det är en illustrerad bok för ungdomar som berättas både i text och bild. Det är en spännande spöklik berättelse med otroligt fina bilder. 


Den tonåring som vill ha en spännande bok bör önska sig Slutet av Mats Strandberg i julklapp. Där får vi följa två 17 åringar som bara har några månader kvar att leva innan jorden kommer att gå under. En spännande men också lite sorglig bok!


Hoppas du fick något tips på en bok att läsa eller ge bort i julklapp. Om du blev intresserad av någon av böckerna och vill läsa mer om den kan du klicka på länken vid bokens titel. Ha en fin dag!

onsdag 5 december 2018

Läst i november

Årets näst sista månad är slut och äntligen är det december. Det känns som att november har gått fort ändå och för min del har det varit mycket fokus på skolan. Det har gjort att det inte blev den bästa läsmånaden, men en del har jag ändå fått läst. Nu tänkte jag summera månadens läsning. 

Mareld av Viveca och Camilla Sten var den första boken jag läste under månaden. Det är den tredje boken i trilogin om havsfolket och var en riktigt spännande läsupplevelse. Jag läste den under läslovet i början av månaden, det känns som att det var jättelänge sedan. Jag rekommenderar verkligen alla som läsa en spännande trilogi som både tar upp viktiga ämnen som mobbing, ensamhet och miljöförstöring samtidigt som den är spännande och innehåller magiska väsen. 

Call me by your name av André Aciman läste jag eftersom vi skulle läsa den till en bokcirkel. Det var en fint skriven bok men lite långsam för min smak och inte en bok som fångade mig. 

Astrid Lindgren: ett liv av Cilla Dalén och Annelie Drewson är en lättläst biografi om Astrid Lindgren som jag läste under månaden. Den var intressant och tog upp mycket av Astrids liv. 

Den okända Astrid Lindgren av Kjell Bohlund blev jag sugen på att läsa efter att ha läst Astrid Lindgren: ett liv. Den handlar om Astrids tid som bokförläggare och jag tyckte att den var jättespännande att läsa. Det var intressant att få veta mer om hennes tid som bokförläggare och roligt att läsa en bok om bokbranschen. Månadens bästa bok!

Tankar mellan sött och salt av Marta Söderberg var en bok som verkligen överraskade mig. Det verkade vara en vanlig ungdomsbok till en början men berättelsen vecklade ut sig till att bli mycket djupare. Jag tyckte mycket om den!

Julen kommer till Mumindalen av Alex Haridi, Cecilia Davidsson och Filippa Widlund är en nytolkning av Tove Janssons klassiska berättelse Granen. En fin, julig bok! 

Jag lyssnade också på tre stycken ljudböcker under månaden. Den första var Bara du av Ninni Schulman som var som en vanlig roman till en början men utvecklade sig till något mer läskigt och deckarlikt. Jag tyckte att den var bra och spännande och hade en överraskande handling. Lite läskig var den också på slutet. Sedan lyssnade jag på en julig bok, Vaxade juveler och brända hjärtan av Ewa Klingberg. En fin bok som knyter ihop nutid och dåtid på ett spännande sätt. Jag lyssnade också på 11 nätter före jul av Anna Fredriksson som är en julig kortroman. Den handlar om Erika och David som har det lite tufft i sitt förhållande och funderar på om de ska skiljas. Erika börjar skriva om detta på en relationssajt och där hittar David hennes inlägg. Han skriver till henne under en pseudonym i hopp om att de ska hitta tillbaka till varandra. En jättespännande handling som gjorde att jag lyssnade klart på boken på bara ett par dagar. 

I december ska jag läsa klart Harry Potter och Dödsrelikerna som jag hållit på att läsa så länge nu. Sedan ska fokusera helt på julböcker! Det ser jag fram emot! 

måndag 3 december 2018

Julkalenderbloggstafett - Lucka 3

Det har blivit dags att öppna lucka tre i julkalenderbloggstafetten som Sofies bokblogg ordnar. Jag tar över stafettpinnen efter Tusen sidor som bloggade igår. 

Temat för årets julkalenderbloggstafett är bäst 2018 och när jag fick höra om temat började jag direkt bläddra igenom böckerna jag läst under året i min läsdagbok. Jag mindes böckerna jag läst och stannade till på vissa sidor och hittade några böcker jag tyckt mycket om. Men när jag kom fram till Draugen av Ingela Korsell, Åsa Larsson och Henrik Jonsson kände jag att den boken verkligen var en speciell och fantastisk upplevelse. Sista boken i PAX-serien som jag tycker så mycket om och en bok som överraskade och berörde mig. Så kom tanken att jag redan skrivit så mycket om PAX här på bloggen och jag bläddrade vidare i läsdagboken. Men ingen av de andra böckerna kändes lika speciell för mig så jag bläddrade tillbaka till sidan med Draugen som var fylld av stjärnor och utropstecken och bestämde mig ändå för att skriva om den.
Draugen är den boken som gjort störst intryck på mig under året. Det var verkligen en så fin läsupplevelse och världens bästa avslut på världens bästa serie. Dessutom har det här verkligen varit ett år fyllt av PAX för mig. Under början av året längtade jag efter Draugen och i maj fick jag chansen att testläsa den innan den var tryckt. Under sommaren gick jag runt och tänkte på berättelsen utan att får säga något om den till någon. Jag lyssnade också om på alla böcker i serien som ljudböcker i hettan. Sedan i september släpptes äntligen boken och jag var på plats i Mariefred och i slutet av september intervjuade jag Ingela Korsell och Henrik Jonsson på Bonnierförlagens monterscen på Bokmässan. 

För er som mot förmodan har missat PAX-serien är det en bokserie skriven av Ingela Korsell, Åsa Larsson och Henrik Jonsson. Den är tänkt för barn i mellanåldern, alltså 9-12 år men jag tycker att den passar för alla som är över nio år. Serien består av tio böcker och i dem får vi möta bröderna Alrik och Viggo. De bor hos en fosterfamilj i Mariefred eftersom att deras mamma är alkoholist och inte kan ta hand om dem. Snart får de veta att de är utvalda att skydda den Mariefred och det hemliga biblioteket mot svarthäxan och alla olika väsen hon släpper ut. Tillsammans med biblioteksväktarna Estrid och Magnar kämpar bröderna mot väsen som mylingen, näcken, gastar och maran. Det är en otroligt spännande serie som jag tycker att alla borde läsa!
Det jag tycker är det bästa med PAX-serien är att de innehåller en perfekt blandning av allt. De är spännande och läskiga samtidigt som böckerna innehåller humor, sorg och vardag. De har allt som en bra bok ska innehålla! Dessutom är böckerna fantastiskt illustrerade av Henrik Jonsson med coola bilder som verkligen förstärker alla känslor. Böckerna är de mest spännande jag någonsin läst och de är omöjliga att lägga ifrån sig. Samtidigt känner jag med huvudkaraktärerna otroligt mycket. Alrik och Viggo har det verkligen inte lätt vare sig med sin mamma eller med det taskiga killgänget i skolan. Alla karaktärer i PAX-serien har jag verkligen fäst mig vid och det känns som att de finns på riktigt. Därför var det lite sorgligt att lämna dem efter att ha läst Draugen

Jag kommer inte berätta specifikt vad Draugen handlar om eftersom att jag inte vill spoila handlingen för er som inte läst serien. Men jag kan säga att det helt klart var min starkaste läsupplevelse under 2018. Den var verkligen så bra! Jag minns när jag läste den i maj och nästan inte gjorde något annat än att läsa den boken under en hel helg. När den var slut rann tårar ner för mina kinder. Den berörde mig verkligen. PAX är verkligen världens bästa bokserie och om du inte har läst den tycker jag definitivt att du ska göra det!

Tack för att du har läst mitt inlägg i den här julkalenderbloggstafetten! Imorgon är det Mias bokhörna som bloggar. 

söndag 2 december 2018

Första advent: Julböcker jag vill läsa i december

Äntligen är det första advent, som jag har längtat! Julen är min favorithögtid, jag älskar julmusik, att baka julgodis, slå in julklappar och julpynta. Under december tänkte jag som vanligt göra ett julinspirerat blogginlägg varje advent och idag är det dags för det första adventblogginlägget och idag ska jag berätta om julböckerna jag vill läsa nu i december. Att läsa böcker som utspelar sig på julen är ett bra sätt att få julkänsla tycker jag och varje år försöker jag att läsa några juliga böcker. 

Jag har faktiskt redan börjat att lyssna på en julbok, den heter Vaxade juveler och brända hjärtan och är skriven av Ewa Klingberg. Man får följa både Marika i nutid som försöker skingra tankarna och känslorna såhär i juletid och Caroline som lever under 1800-talet. Det är en ganska bra bok som knyter samman nutid och dåtid på ett bra sätt och också är lite julig. 

En julbok jag läser varje år och kommer att läsa nu också är Titta, Madicken det snöar! av Astrid Lindgren. Det är min favoritjulbok som verkligen ger mig julkänslor. Boken handlar om när Madicken och Lisabet vaknar upp en dag och det har snöat. De leker i snön hela dagen men nästa dag är Madicken sjuk så Lisabet får åka själv med Alva till stan och köpa julklappar. När Lisabet står utanför leksaksaffären kommer en kille och säger att Lisabet inte skulle våga åka bakpå en släde. Men det vågar hon visst och släden åker långt och snart är hon påväg rakt ut i skogen. 

Jag vill också läsa Julen kommer till Mumindalen av Alex Haridi, Cecilia Davidsson och Filippa Widlund. Det är en nytolkning av Tove Janssons klassiska saga Granen. Den berättelsen läste alltid våran lärare högt på julavslutningen och därför ska det bli jätteroligt att läsa den igen! 

Snöstorm och kanelhjärtan är en ny bok för ungdomar med juliga berättelser skrivna av Camilla Lagerqvist, Pernilla Gesén, Karina Berg Johansson och Jesper Tillberg. Den ser väldigt mysig och julig ut så jag ser fram emot att läsa den!

24 goda gärningar av Jenny Fagerlund är även det en bok som verkar väldigt julig och bra. Den handlar om en kvinna som ska göra 24 goda gärningar under december, verkar mysig och spännande att läsa. 

Sedan hade jag tänkt att lyssna på någon mer julig bok som ljudbok under december. Jag har inte bestämt än vilken det blir, men kanske En dag i december av Josie Silver eller Jag kommer hem till jul av Joanna Boulouri. 

Såklart ska jag också läsa årets julkalenderbok från Rabén & Sjögren under december. Det är perfekt att läsa ett kapitel om dagen ända fram till jul! Årets julkalenderbok heter En klurig jul och är skriven av Ingelin Angerborn och illustrerad av Per Gustavsson. Jag har gillat alla Ingelin Angerborns tidigare böcker så jag ser fram emot den här också! 

Vilka julböcker tänkte du läsa i december? Har du några juliga boktips att dela med dig av?

torsdag 29 november 2018

Tankar mellan sött och salt

Tankar mellan sött och salt är en ungdomsbok skriven av Marta Söderberg. Boken är utgiven av Gilla böcker och hittas på Adlibris och Bokus

Moa ska börja högstadiet och det känns inte alls så spännande som det borde göra. Efter det som hände i somras kommer ingen att vilja vara med henne. Hur ska hon överleva högstadiet? Tur att världens snyggaste Edward finns och ger henne råd. 

Jag läste Sofies bokbloggs recension av den här boken för några dagar sedan och håller med henne om att boken i början verkade vara en helt vanlig ungdomsbok men att berättelsen sedan vecklar ut sig till att bli mycket djupare. Det gjorde att mina förväntningar på Tankar mellan sött och salt verkligen överträffades. Istället för att likna alla andra ungdomsböcker jag läst blev intrigen mer spännande. Under hela boken undrade man vad det var som hade hänt i somras och varför de andra i skolan var så dumma mot Moa. 

Tankar mellan sött och salt är en bok om mobbning, ensamhet och att våga stå upp för det som är rätt. Det är en bok som jag tror att många kan känna igen sig i. Jag tycker så synd om Moa eftersom att alla är så taskiga mot henne. Det är en så sorglig berättelse som tyvärr är verklighet för många människor. Att läsa om allt som händer Moa gör mig ledsen och frustrerad. När de dumma i skolan har klippt sönder hennes byxor tror inte Moas föräldrar henne när hon säger att det inte är hon som har gjort det. 

Samtidigt som boken handlar om jobbiga ämnen är boken väldigt fin. Den är fint skriven och har karaktärer som känns verkliga. Jag gillar speciellt Ana eller Evelina som hon egentligen heter som försöker hjälpa Moa och vill vara vän med henne. Dessutom gillar jag alla musikreferenser som finns i boken. Det ger boken något extra och det är roligt att veta vilken musik Moa lyssnar på. Det gör att man lär känna henne bättre. 

Jag gillade verkligen Tankar mellan sött och salt av Marta Söderberg. Den var fint skriven och hade en väldigt spännande och intressant handling. Jag tyckte att den var så fin och bra och ger den därför 4 av 5 ugglor. 

tisdag 27 november 2018

Julkalenderbloggstafett 2018

Sofies bokblogg anordnar även i år en julkalenderbloggstafett vilket jag tycker är jätteroligt! Det känns som en fin jultradition. Varje dag under december fram till julafton kommer alltså en bloggare göra ett inlägg. Årets team är bäst 2018. Det ska bli jätteroligt att läsa allas blogginlägg och det är så kul att jag fick vara med i år igen. Jag kommer att publicera mitt inlägg den tredje december så det är snart. Vilken bok jag kommer att skriva om får ni veta då! Nedan ser ni alla som ska vara med under julkalenderbloggstafetten och vilken dag de ska blogga! Tips till alla som vill ha en bokrelaterad julkalender ett följa! 

20. Lisa på Pedesibibban (obs, instragram)