söndag 5 maj 2024

Agnes bokblogg 10 år!

Igår var det 10 år sedan jag startade Agnes bokblogg! Då var jag 12 år, skulle snart sluta sexan och det roligaste jag visste var att läsa och skriva om böcker. Nu tio år senare är jag 22 år, avslutar snart min utbildning i förlagskunskap och böcker är fortfarande mitt största intresse. Jag har haft tio roliga år där jag fått uppleva många roliga saker och lära känna många fantastiska människor tack vare mitt bokbloggande. Bokbloggandet var början på allt och under min tid som bokbloggare har en dröm om att få jobba med böcker i framtiden vuxit fram. Jag har läst litteraturvetenskap och nu förlagskunskap och hoppas på att i framtiden få jobba på bokförlag. Just nu har jag praktik på Rabén & Sjögren vilket är otroligt roligt och lärorikt. 

Jag brukar egentligen fira mitt bokbloggande den fjärde maj varje år med att baka en tårta och kanske borde jag slagit på stort igår, för tio år är ju ändå ganska stort. Det blev dock ingen tårta men jag hade en storslagen dag ändå. Jag spenderade tioårsdagen i Stockholm. Kollade in körsbärsblommningen i Kungsträdgården, shoppade en klänning och pratade böcker med urvalsgruppen till Barnradions bokpris. Ett roligt uppdrag jag fått genom mitt bokbloggande är äran att i tre år ha varit medlem i urvalsgruppen till Barnradions bokpris. Vi läser varje år en stor del av det senaste årets utgivning av böcker för 9-12 åringar och diskuterar böckerna för att sedan välja ut fem nominerade titlar. Igår sammanstrålade vi i Stockholm och bestämde vilka böcker som ska bli nominerade till årets upplaga av priset. Det var roliga bokdiskussioner och härligt i det fina vädret. Jag passade också på att ta årets första dopp vilket var både härligt och kallt. 

Med det sagt vill jag säga tack för att ni läser min blogg. Inläggen blir lite mer sporadiska nu för tiden då jag har mycket annat som händer i mitt liv men jag är väldigt glad över att ha den här platsen för att sprida läsglädje! 


lördag 30 mars 2024

Den bästa boken jag läst på länge

Just nu händer det mycket roligt i mitt liv. Jag avslutar till sommaren min utbildning i förlagskunskap och har just nu praktik på Rabén & Sjögren. Dessutom är vi i full gång med läsningen inför urvalet av böcker att nominera till Barnradions bokpris. För några veckor sedan gjorde jag dock ett avbrott från den läsningen och läste en bok jag varit sugen på länge - Om en syster av Marcus Jarl. Jag har läst hans tidigare böcker Dina färger var blå och Där du en gång gick och tyckt otroligt mycket om dem. Han är en mästare på att skriva om relationer och bygga upp berättelser som är omöjliga att sluta läsa och Om en syster är inget undantag. Den köpte jag på bokmässan i höstas och nu har jag äntligen fått tummen ur att läsa boken.

Handlingen i Om en syster är svår att beskriva utan att spoila men jag kan säga så mycket som att den handlar om Julia och Liv som är systrar. När boken börjar får man reda på att de har en lite trasslig relation utan att man som läsare riktigt förstår varför. Man får läsa ur båda systrarnas perspektiv men jag upplever ändå Julia som huvudkaraktär. Julia jobbar som sjuksköterska på en neonatalavdelning och har fullt upp med jobbet och sin som Truls som hon har varannan vecka. Truls pappa beter sig illa mot Julia och hotar om att han vill ha hela vårdnaden och Julia vet att minsta snedsteg kan göra att hon förlorar sin son. Hon är alltid på sin vakt. Liv däremot är hemmafru men hennes man Henrik jobbar mer än vanligt och Liv får ta ännu mer ansvar hemma och för barnen. Något händer som får Julia att tvivla ännu mer på sig själv. Hon får reda på en stor hemlighet som hon utifrån sin arbetsmässiga tystnadsplikt inte kan berätta för någon. Men frågan är om det är viktigast att vara en god sjuksyster eller en god syster?

Om en syster är en relationsroman om relationer av alla dess slag - syskonrelationer, kärleksrelationer, familjerelationer och kompisrelationer. Många av relationerna i denna bok är turbulenta och trassliga men också väldigt fina. När jag läste sögs jag verkligen in i berättelsen och kunde inte sluta läsa. Marcus Jarl är otroligt skicklig på att skapa intressanta berättelser och bygga upp dem med spänning. Jag slukade boken på bara ett par dagar och läste flera hundra sidor om dagen. Det är den bästa boken jag läst på länge!

fredag 16 februari 2024

Läs med Agnes - Digital bokcirkel och författarsamtal

Tillsammans med förlaget Gilla böcker har jag fått chansen att anordna en digital bokcirkel om boken Sjuk i hela huvudet och ett livesänt författarsamtal med Mia Öström som skrivit boken!

Sjuk i hela huvudet handlar om Alva vars mamma är inlagd på ett behandlingshem efter en psykos. Alva utmanar sig själv att göra saker hon är rädd för att hantera sin oro. Det är en berättelse om både det mörka och ljusa i livet.

Bokcirkeln kommer att äga rum söndag 10 mars kl. 17 i ett digitalt möte. Skicka ett mejl till mig på agneslindholm01@gmail.com och anmäl dig senast 25/2 om du vill vara med så får du en länk i god tid innan bokcirkeln. Boken finns att beställa på Bokus och du som anmäler dig till bokcirkeln får en rabattkod skickad till dig för att kunna beställa boken till ett rabatterat pris.

Livesändingen kommer att äga rum söndag 17 mars kl. 17 på mitt instagramkonto @agnes_lindholm. Alla är välkomna att lyssna och ställa frågor till Mia!

Hoppas ni vill vara med och läsa med mig!