torsdag 18 juli 2024

Yellowface

Jag läste precis ut Yellowface av Rebecca F. Kuang som var en minst sagt intressant roman. Boken handlar om June som är en något misslyckad författare. Hon är kompis med den kinesisk-amerikanska författaren Athena som är hennes motsats. Hon är en otroligt lyckad författare som tilldelas priser och som många ser upp till. En kväll när de är ute och firar Athenas Netflixavtal förändras allt. Athena dör plötsligt och June ser sin chans. Hon stjäl Athenas senast skrivna manus och börjar skriva om det och gör det till sitt. Till en början verkar det inte vara någon som misstänker vad hon gjort och June får uppleva hur det kan vara att bli den där stora succéförfattaren men hur lång tid tar det innan någon upptäcker hennes stöld? Och får vem som helst berätta vilken historia som helst?

Eftersom jag läst förlagskunskap på universitet och drömmer om att arbeta i bokbranschen tycker jag det är intressant att läsa olika skildringar av den världen. Jag blev nyfiken på att läsa hur Yellowface speglar branschen och köpte därför boken på Erik Hultgrens bokhandel i Västervik när jag var där. Berättelsen är otroligt intressant och väcker många tankar om många olika saker. Man får följa Junes liv när det förändras och följa hennes tankar. Perspektivet känns väldigt annorlunda och det här är verkligen unik bok. Berättelsen hade mig i sitt grepp både i början och i slutet men i mitten kunde den kännas lite långsam. Jag kunde dock aldrig förutsäga vilken vändning berättelsen skulle ta. Till viss del känns berättelsen ganska tillskruvad men det är också det som gör den unik och spännande. Även skildringen av bokbranschen känns aningen tillskruvad. Men kanske är det också det som är meningen då den är skriven som något av en satir över förlagsbranschen och sociala medier. Jag tycker att Yellowface är en unikt, udda och intressant bok som är värd att läsas!

måndag 15 juli 2024

Nån som han

Nån som han av Moa Rönnbäck handlar om Meja. Hennes bästa kompis Jonna är tillsammans med Robin och de ska flytta ihop. Men det är något som inte riktigt stämmer med Robin. Meja som aldrig varit tillsammans med någon vet inte hur hon ska reagera. Är relationen mellan Jonna och Robin normal eller är det något som är fel? Samtidigt börjar Adnan som Meja länge varit intresserad av visa intresse för henne också. Problemet är bara att hon hittat på att hon skriver med en annan kille, Oliver som inte finns.

Den här boken berör ämnet våld i nära relationer hos unga vilket jag tycker är ett viktigt ämne. Boken kan med fördel användas som utgångspunkt för diskussioner. Till en början tyckte jag att boken kändes endast skriven med detta ämne som ärende men när fler spår kom in i berättelsen tyckte jag att den blev mer intressant.

Det är intressant att läsa om detta ämne ur kompisens perspektiv och jag tror att det finns många som kan känna igen sig i både Meja och Jonna. Det är skrivet i tredje person men upplevs nästan som första person när man läser vilket blir lite konstigt ibland. I vissa delar känns texten något ofärdig och jag hade föredragit ett förstapersonsperspektiv för att få komma närmare Meja och hennes tankar. Det hade passat bättre för texten.

Sammantaget är ändå Nån som han en bra ungdomsbok som jag rekommenderar. Jag uppskattar att få följa Meja - både i det lätta och det svåra, i kärleken och lögnerna, i glädjen och oron.

söndag 16 juni 2024

Med knäppta händer på Pressbyråns kundtoalett

Jag har läst en riktigt bra ungdomsroman som jag vill tipsa om. Den heter Med knäppta händer på Pressbyråns kundtoalett och är skriven av Annelie Adamsdotter och utgiven av Bonnier Carlsen.

Boken handlar om Hilda som går sista året på gymnasiet när hon upptäcker att hon är gravid. Hon kommer från en kristen familj med en pappa som är pastor och en mamma som är präst och att bli gravid nu var inte riktigt hennes plan. Hon är inte heller säker på vem som är pappa till barnet. Det finns tre alternativ - hennes expojkvän Benjamin, hennes lärare Andreas eller hennes brors bästa kompis Hugo. I berättelsen får vi följa henne under graviditeten när hon ska försöka ta reda på vem hon vill ha som pappa till sitt barn.

Med knäppta händer på Pressbyråns kundtoalett är en underhållande, spännande och intressant bok för unga vuxna som jag verkligen skulle rekommendera som sommarläsning. Berättelsen är unik och riktigt välskriven. Man fångas direkt av en stark scen då Hilda tar ett graviditetstest på Pressbyråns kundtoalett. Annelie Adamsdotter skriver med en känsla och nerv som gör att man verkligen är där med Hilda och vill veta hur det ska gå för henne. Det är korthugget, enkelt och nära. Kapiteln är korta och man sugs in i berättelsen och vill hela tiden fortsätta läsa för att få veta hur det ska gå för Hilda. Det blir också nästan som ett mysterium att få veta vem Hilda vill välja som pappa till sitt barn. Jag gillar också att boken tar upp viktiga och intressanta ämnen som sexualitet och tro till exempel. Det var precis en sådan här ungdomsbok som behövdes och jag ser fram emot att läsa mer av Annelie Adamsdotter!

onsdag 5 juni 2024

Barnradions bokpris 2024

Jag sitter med i urvalsgruppen för Barnradions bokpris som väljer ut vilka fem titlar som ska nomineras till priset. Barnradions bokpris är ett litterärt pris där en bok för mellanåldern belönas med 30 000 kr. Vinnaren väljs av en barnjury som under läslovet vecka 44 pratar om böckerna i radioavsnitt. Nu har årets nomineringar släppts. Här är dem: 

Fake av Astrid Mohlin, Bonnier Carlsen
"När vänskapen är i obalans är det lätt att bli ersatt. Det får Ziggy uppleva när hon kommer tillbaka till skolan. För att återta sin kompisplats gör hon ett prank som går alldeles för långt. Hon startar ett fakekonto. En bok om hur fruktansvärt svårt det kan vara att stå upp för sig själv och vara ärlig - både mot sig själv och andra."

Brinn alla hästar av Helena Hedlund, Natur & Kultur
"Doras bästa kompis har plötsligt sluta rida. Har kanske Dora också tröttnat på att vara hästtjej? Ja så är det. Men det verkar alla runt omkring henne ha svårt att förstå. Pappa köper till och med en häst till henne, har han inte fattat någonting? En bok om hur svårt det kan vara med förändringar."

Drakar och demoner: Uppvaknandet av E.P. Uggla och Johan Egerkrans
"För att slippa bli bortgift måste Tamea ut på ett farligt äventyr för att finna sin bror. Hon är övertygad om att han kan lösa alla hennes problem. Tidigt på resan får hon motvilligt sällskap av en tjuvaktig och efterhängsen alv. Sakta växer en vänskap fram mellan dem."

Trådar av Emma Andersson, Opal
"Kungen håller den bästa trådhäxan i fångenskap. Hon tvingas förlänga hans livstråd genom att kapa offervilliga invånares sista trådstumpar. I ett rike där kungen struntar i miljön tvingas träden att fly sin väg. Tur då att pojken Erik kan kommunicera med träd, synd bara att han knappt har någon livstråd kvar. Följ med på en lång och svår vandring i ett skövlat landskap mot det stora världsträdets rötter."

Världens sämsta syster av Elin Lindell, Alfabeta
"Dani längtar efter ett syskon och använder alla tricks hon kan för att få mamma att ändra sig. När hon väl lyckas blir det verkligen inte som hon har tänkt sig, barnet är en storebror! Eftersom Dani är donatorsbarn kanske det kan finnas fler – och roligare – syskon i staden?"

söndag 5 maj 2024

Agnes bokblogg 10 år!

Igår var det 10 år sedan jag startade Agnes bokblogg! Då var jag 12 år, skulle snart sluta sexan och det roligaste jag visste var att läsa och skriva om böcker. Nu tio år senare är jag 22 år, avslutar snart min utbildning i förlagskunskap och böcker är fortfarande mitt största intresse. Jag har haft tio roliga år där jag fått uppleva många roliga saker och lära känna många fantastiska människor tack vare mitt bokbloggande. Bokbloggandet var början på allt och under min tid som bokbloggare har en dröm om att få jobba med böcker i framtiden vuxit fram. Jag har läst litteraturvetenskap och nu förlagskunskap och hoppas på att i framtiden få jobba på bokförlag. Just nu har jag praktik på Rabén & Sjögren vilket är otroligt roligt och lärorikt. 

Jag brukar egentligen fira mitt bokbloggande den fjärde maj varje år med att baka en tårta och kanske borde jag slagit på stort igår, för tio år är ju ändå ganska stort. Det blev dock ingen tårta men jag hade en storslagen dag ändå. Jag spenderade tioårsdagen i Stockholm. Kollade in körsbärsblommningen i Kungsträdgården, shoppade en klänning och pratade böcker med urvalsgruppen till Barnradions bokpris. Ett roligt uppdrag jag fått genom mitt bokbloggande är äran att i tre år ha varit medlem i urvalsgruppen till Barnradions bokpris. Vi läser varje år en stor del av det senaste årets utgivning av böcker för 9-12 åringar och diskuterar böckerna för att sedan välja ut fem nominerade titlar. Igår sammanstrålade vi i Stockholm och bestämde vilka böcker som ska bli nominerade till årets upplaga av priset. Det var roliga bokdiskussioner och härligt i det fina vädret. Jag passade också på att ta årets första dopp vilket var både härligt och kallt. 

Med det sagt vill jag säga tack för att ni läser min blogg. Inläggen blir lite mer sporadiska nu för tiden då jag har mycket annat som händer i mitt liv men jag är väldigt glad över att ha den här platsen för att sprida läsglädje! 


lördag 30 mars 2024

Den bästa boken jag läst på länge

Just nu händer det mycket roligt i mitt liv. Jag avslutar till sommaren min utbildning i förlagskunskap och har just nu praktik på Rabén & Sjögren. Dessutom är vi i full gång med läsningen inför urvalet av böcker att nominera till Barnradions bokpris. För några veckor sedan gjorde jag dock ett avbrott från den läsningen och läste en bok jag varit sugen på länge - Om en syster av Marcus Jarl. Jag har läst hans tidigare böcker Dina färger var blå och Där du en gång gick och tyckt otroligt mycket om dem. Han är en mästare på att skriva om relationer och bygga upp berättelser som är omöjliga att sluta läsa och Om en syster är inget undantag. Den köpte jag på bokmässan i höstas och nu har jag äntligen fått tummen ur att läsa boken.

Handlingen i Om en syster är svår att beskriva utan att spoila men jag kan säga så mycket som att den handlar om Julia och Liv som är systrar. När boken börjar får man reda på att de har en lite trasslig relation utan att man som läsare riktigt förstår varför. Man får läsa ur båda systrarnas perspektiv men jag upplever ändå Julia som huvudkaraktär. Julia jobbar som sjuksköterska på en neonatalavdelning och har fullt upp med jobbet och sin som Truls som hon har varannan vecka. Truls pappa beter sig illa mot Julia och hotar om att han vill ha hela vårdnaden och Julia vet att minsta snedsteg kan göra att hon förlorar sin son. Hon är alltid på sin vakt. Liv däremot är hemmafru men hennes man Henrik jobbar mer än vanligt och Liv får ta ännu mer ansvar hemma och för barnen. Något händer som får Julia att tvivla ännu mer på sig själv. Hon får reda på en stor hemlighet som hon utifrån sin arbetsmässiga tystnadsplikt inte kan berätta för någon. Men frågan är om det är viktigast att vara en god sjuksyster eller en god syster?

Om en syster är en relationsroman om relationer av alla dess slag - syskonrelationer, kärleksrelationer, familjerelationer och kompisrelationer. Många av relationerna i denna bok är turbulenta och trassliga men också väldigt fina. När jag läste sögs jag verkligen in i berättelsen och kunde inte sluta läsa. Marcus Jarl är otroligt skicklig på att skapa intressanta berättelser och bygga upp dem med spänning. Jag slukade boken på bara ett par dagar och läste flera hundra sidor om dagen. Det är den bästa boken jag läst på länge!

fredag 16 februari 2024

Läs med Agnes - Digital bokcirkel och författarsamtal

Tillsammans med förlaget Gilla böcker har jag fått chansen att anordna en digital bokcirkel om boken Sjuk i hela huvudet och ett livesänt författarsamtal med Mia Öström som skrivit boken!

Sjuk i hela huvudet handlar om Alva vars mamma är inlagd på ett behandlingshem efter en psykos. Alva utmanar sig själv att göra saker hon är rädd för att hantera sin oro. Det är en berättelse om både det mörka och ljusa i livet.

Bokcirkeln kommer att äga rum söndag 10 mars kl. 17 i ett digitalt möte. Skicka ett mejl till mig på agneslindholm01@gmail.com och anmäl dig senast 25/2 om du vill vara med så får du en länk i god tid innan bokcirkeln. Boken finns att beställa på Bokus och du som anmäler dig till bokcirkeln får en rabattkod skickad till dig för att kunna beställa boken till ett rabatterat pris.

Livesändingen kommer att äga rum söndag 17 mars kl. 17 på mitt instagramkonto @agnes_lindholm. Alla är välkomna att lyssna och ställa frågor till Mia!

Hoppas ni vill vara med och läsa med mig!