lördag 30 mars 2024

Den bästa boken jag läst på länge

Just nu händer det mycket roligt i mitt liv. Jag avslutar till sommaren min utbildning i förlagskunskap och har just nu praktik på Rabén & Sjögren. Dessutom är vi i full gång med läsningen inför urvalet av böcker att nominera till Barnradions bokpris. För några veckor sedan gjorde jag dock ett avbrott från den läsningen och läste en bok jag varit sugen på länge - Om en syster av Marcus Jarl. Jag har läst hans tidigare böcker Dina färger var blå och Där du en gång gick och tyckt otroligt mycket om dem. Han är en mästare på att skriva om relationer och bygga upp berättelser som är omöjliga att sluta läsa och Om en syster är inget undantag. Den köpte jag på bokmässan i höstas och nu har jag äntligen fått tummen ur att läsa boken.

Handlingen i Om en syster är svår att beskriva utan att spoila men jag kan säga så mycket som att den handlar om Julia och Liv som är systrar. När boken börjar får man reda på att de har en lite trasslig relation utan att man som läsare riktigt förstår varför. Man får läsa ur båda systrarnas perspektiv men jag upplever ändå Julia som huvudkaraktär. Julia jobbar som sjuksköterska på en neonatalavdelning och har fullt upp med jobbet och sin som Truls som hon har varannan vecka. Truls pappa beter sig illa mot Julia och hotar om att han vill ha hela vårdnaden och Julia vet att minsta snedsteg kan göra att hon förlorar sin son. Hon är alltid på sin vakt. Liv däremot är hemmafru men hennes man Henrik jobbar mer än vanligt och Liv får ta ännu mer ansvar hemma och för barnen. Något händer som får Julia att tvivla ännu mer på sig själv. Hon får reda på en stor hemlighet som hon utifrån sin arbetsmässiga tystnadsplikt inte kan berätta för någon. Men frågan är om det är viktigast att vara en god sjuksyster eller en god syster?

Om en syster är en relationsroman om relationer av alla dess slag - syskonrelationer, kärleksrelationer, familjerelationer och kompisrelationer. Många av relationerna i denna bok är turbulenta och trassliga men också väldigt fina. När jag läste sögs jag verkligen in i berättelsen och kunde inte sluta läsa. Marcus Jarl är otroligt skicklig på att skapa intressanta berättelser och bygga upp dem med spänning. Jag slukade boken på bara ett par dagar och läste flera hundra sidor om dagen. Det är den bästa boken jag läst på länge!

fredag 16 februari 2024

Läs med Agnes - Digital bokcirkel och författarsamtal

Tillsammans med förlaget Gilla böcker har jag fått chansen att anordna en digital bokcirkel om boken Sjuk i hela huvudet och ett livesänt författarsamtal med Mia Öström som skrivit boken!

Sjuk i hela huvudet handlar om Alva vars mamma är inlagd på ett behandlingshem efter en psykos. Alva utmanar sig själv att göra saker hon är rädd för att hantera sin oro. Det är en berättelse om både det mörka och ljusa i livet.

Bokcirkeln kommer att äga rum söndag 10 mars kl. 17 i ett digitalt möte. Skicka ett mejl till mig på agneslindholm01@gmail.com och anmäl dig senast 25/2 om du vill vara med så får du en länk i god tid innan bokcirkeln. Boken finns att beställa på Bokus och du som anmäler dig till bokcirkeln får en rabattkod skickad till dig för att kunna beställa boken till ett rabatterat pris.

Livesändingen kommer att äga rum söndag 17 mars kl. 17 på mitt instagramkonto @agnes_lindholm. Alla är välkomna att lyssna och ställa frågor till Mia!

Hoppas ni vill vara med och läsa med mig!