onsdag 5 juni 2024

Barnradions bokpris 2024

Jag sitter med i urvalsgruppen för Barnradions bokpris som väljer ut vilka fem titlar som ska nomineras till priset. Barnradions bokpris är ett litterärt pris där en bok för mellanåldern belönas med 30 000 kr. Vinnaren väljs av en barnjury som under läslovet vecka 44 pratar om böckerna i radioavsnitt. Nu har årets nomineringar släppts. Här är dem: 

Fake av Astrid Mohlin, Bonnier Carlsen
"När vänskapen är i obalans är det lätt att bli ersatt. Det får Ziggy uppleva när hon kommer tillbaka till skolan. För att återta sin kompisplats gör hon ett prank som går alldeles för långt. Hon startar ett fakekonto. En bok om hur fruktansvärt svårt det kan vara att stå upp för sig själv och vara ärlig - både mot sig själv och andra."

Brinn alla hästar av Helena Hedlund, Natur & Kultur
"Doras bästa kompis har plötsligt sluta rida. Har kanske Dora också tröttnat på att vara hästtjej? Ja så är det. Men det verkar alla runt omkring henne ha svårt att förstå. Pappa köper till och med en häst till henne, har han inte fattat någonting? En bok om hur svårt det kan vara med förändringar."

Drakar och demoner: Uppvaknandet av E.P. Uggla och Johan Egerkrans
"För att slippa bli bortgift måste Tamea ut på ett farligt äventyr för att finna sin bror. Hon är övertygad om att han kan lösa alla hennes problem. Tidigt på resan får hon motvilligt sällskap av en tjuvaktig och efterhängsen alv. Sakta växer en vänskap fram mellan dem."

Trådar av Emma Andersson, Opal
"Kungen håller den bästa trådhäxan i fångenskap. Hon tvingas förlänga hans livstråd genom att kapa offervilliga invånares sista trådstumpar. I ett rike där kungen struntar i miljön tvingas träden att fly sin väg. Tur då att pojken Erik kan kommunicera med träd, synd bara att han knappt har någon livstråd kvar. Följ med på en lång och svår vandring i ett skövlat landskap mot det stora världsträdets rötter."

Världens sämsta syster av Elin Lindell, Alfabeta
"Dani längtar efter ett syskon och använder alla tricks hon kan för att få mamma att ändra sig. När hon väl lyckas blir det verkligen inte som hon har tänkt sig, barnet är en storebror! Eftersom Dani är donatorsbarn kanske det kan finnas fler – och roligare – syskon i staden?"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar