söndag 6 maj 2018

Ellinor

Ellinor av Katarina von Bredow är första delen i en trilogi för mellanåldern. Boken ges ut av Natur och Kultur och finns att köpa på Adlibris och Bokus

Ellinor går i sexan i samma klass som kompisarna Meja och Leo. Det bästa hon vet är att klättra och det är skönt att hon och Leo delar det intresset. Ibland kan det vara svårt att fördela tiden på två bästa kompisar. På Ellinors trettonårsdag vänds hennes liv upp och ner. Viktor börjar i klassen och är inte som någon annan. Han är snygg och Ellinor blir nervös när han ler mot henne. När Viktor av någon anledning vill vara med henne blir både Meja och Leo sura. Meja är också kär i Viktor och Leo vill inte att han ska ta all Ellinors uppmärksamhet. Hur ska hon göra för att alla ska bli nöjda och gillar Viktor henne? 

"Ellinor tittar ner. Det känns som en lilja i magen. Hon har tänkt på det många gånger. När man klättrat högt och sedan vänder blicken neråt är det som om smala kronblad slår ut i mellangärdet, kittlande och spröda." 

Katarina von Bredow gör mig aldrig besviken. Jag har tyckt mycket om alla hennes böcker och Ellinor är inget undantag. Jag känner igen mig så otroligt mycket i allt hon skriver och inte minst i den här boken. Hon sätter verkligen ord på känslorna jag hade när jag gick i sexan. Hur det var att växa upp och plötsligt gå från att vara barn till att bli tonåring. Hur det var med olika roller i klassen. Jag identifierar mig verkligen med Ellinor och det tror jag att många andra också gör. Boken är som sagt första delen i en planerad trilogi där man får följa tre olika personer. Den här första boken handlar om Ellinor medan vi i de kommande böckerna kommer att få följa Leo och Viktor. Det tycker jag är en rolig idé för jag gillar verkligen att läsa om olika karaktärer i olika böcker som ända har med varandra att göra. Jag tror också att det gör att fler kan känna igen sig i böckerna när man får följa olika personer. 

Jag tycker att alla 12-13 åringar ska läsa den här boken. Jag tror att många skulle uppskatta den eftersom att den är lätt att känna igen sig i, men jag tror också att den är intressant att läsa eftersom att boken verkligen visar hur det är att vara på väg upp i tonåren i dagens samhälle. Katarina von Bredow skildrar både känslor och saker som snapchat, sociala medier och spel på ett trovärdigt sätt. Man känner igen sig i mycket och det känns verkligen som en aktuell bok. 

Ellinor var en bok jag verkligen tyckte om och som jag rekommenderar andra att läsa. Därför ger jag den 4 av 5 ugglor! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar