tisdag 29 oktober 2019

Kurs i att skriva barnbokskritik

I torsdags och fredags var jag i Stockholm på Svenska barnboksinstitutets kurs i att skriva barnbokskritik. Det var andra året kursen gick och vi var ett gäng på bara kvinnor och de flesta var lärare och bibliotekarier. Under dagarna fick jag massor av inspiration, kunskap och nya tankar. 

På torsdagen började dagen med en introduktion av Åsa Warnqvist och efter det fick vi lyssna till Ulla Rhedin. Hon är doktor i litteraturvetenskap och har varit barnbokskritiker i DN länge. Hon pratade mycket om bilderböcker och olika begrepp som är viktiga inom kritiken. När man lyssnade på henne märktes det verkligen hur mycket kunskap och erfarenhet hon har och det var så häftigt att få ta del av hennes tankar kring barmbokskritiken. Begrepp inom kritiken kan låta lite torrt och tråkigt men hon gjorde det verkligen intressant med sitt engagemang och sina anekdoter från hennes verksamma tid. 

Efter det var det dags att lyssna på Erik Titusson som är förlagschef på Lilla Piratförlaget. Han pratade om kritik ur ett förläggarpespektiv. I sitt föredrag utgick han från sina egna tankar kring barnbokskritiken och han pratade bland annat om vad kvalitet är och vilka fallgropar det kan finnas när man skriver recension. 

När vi hade ätit lunch hade Ulla Rhedin sitt andra föredrag då hon riktade in sig mer på bilderböcker och hur man kan tänka när man recenserar och analyserar bilderböcker. Det var väldigt intressant att få tips och tankar på hur man kan tänka kring just bilderböcker eftersom det är en genre som jag sällan recenserar och tycker är svårt. Ulla Rhedin kan verkligen mycket om bildberättande och det var inspirerande att höra henne prata om det. 

Dagens sista föreläsning kallades för "Kritiken ska krasa mellan tänderna" och hölls av Mia Österlund som är docent och universitetslärare i litteraturvetenskap vid Åbo Akademi. Hon är också verksam kritiker i Finland. Hon pratade mycket om vad hon tycker är barnbokskritikens budord och genom det fick jag många tips och nya tankar. Något jag tog med mig var att recensionen ska vara välskriven även om boken som recenseras inte är det. Mia Österlund ser en recension som ett verk som man ska lägga ner mycket tid på. Hon menar att författaren och illustratören är värda det efter arbetet de lagt ner på boken. Det var väldigt inspirerande att lyssna på Mia och hon verkar vara en väldigt härlig person. Nästan så att jag vill läsa litteraturvetenskap i Åbo för att få ha henne som lärare! Vi hade också en workshop i hennes regi där vi diskuterade bilderböckerna Cikada och God natt på jorden

Fredagen som var andra kursdagen inleddes med att Åsa Warnqvist pratade om barnboksbranschen och 2018 års bokprovning. Väldigt intressant! Därefter pratade Mats Berggren som varit kritiker och är ungdomsboksförfarrare om kritik och utgick från olika exempelrecensioner som vi läst inför kursdagarna. Det gjorde att jag fick syn på många nya saker. Även han tog upp frågan vad som är kvalitet. Vi hade sedan en workshop med honom då vi delades in i grupper och fick diskutera varandras recensioner av en outgiven ungdomsbok som vi läst och recenserat inför kursen. Att läsa andras recensioner och prata om dem visade sig vara ett väldigt bra sätt att lära sig saker på. 

Efter lunch pratade Mia Österlund om viktiga beståndsdelar i en recension. Sedan hade vi en workshop där vi i grupper diskuterade våra recensioner vi skrivit inför kursen av olika bilderböcker på samma sätt som i den tidigare workshopen. Jag fick många bra tips på hur jag skulle kunna utveckla min recension och vi fick också respons från Mia vilket var både värdefullt och lite läskigt. Tidigare under kursen hade Mia Österlund pratat om sitt manifest gällande barnbokskritik där hon samlat de hon tycker är allra viktigast. Som ett avslut på hennes workshop fick vi göra ett eget manifest med det vi lärt oss under kursen. 

Dagen och kursen avslutades med en föreläsning med Lotta Olsson som är kritiker på DN. Hon är en stor förebild för mig och det var otroligt inspirerande att lyssna på henne. Hon pratade mycket om hennes egna erfarenheter och hur kritiken har förändrats under tiden hon varit i branschen. 

Mycket av det som det pratades om på kursen har jag tänkt på när jag själv skriver recensioner men inte haft ord och begrepp för. Det var väldigt intressant att höra de här kunniga människorna dela med sig av sina tankar och erfarenheter och jag lärde mig otroligt mycket. Om det skulle vara något jag saknade var det ett perspektiv ur den digitala världen med bokbloggar till exempel. Mycket av det de sa kan såklart tillämpas även i en bloggtext och vi pratade mycket om hur olika man kan skriva i en tidningsrecension jämfört med i en bloggtext. Jag tar med mig det de sa att man till exempel ska göra eller inte ska göra men tänker att jag ändå kan göra lite som jag vill eftersom att min blogg är min egna plattform och vissa saker kanske fungerar bra på en blogg men inte skulle göra det i en bloggtext. Det är olika mottagare och man förväntar sig också olika slags texter beroende på var man läser den. 

Om du får chansen att gå den här kursen om de ordnar den igen framöver tycker jag absolut att du ska gå den. Den var väldigt givande och jag är helt fylld av ny kunskap och inspiration efter de här dagarna!

2 kommentarer:

  1. Hej Agnes! Vad roligt att läsa om din erfarenhet av kursen. Jag hoppas att du på allvar överväger att söka till Åbo Akademi!

    Läs mera här:

    https://www.abo.fi/utbildningslinjer/kultur-historia-och-filosofi/
    https://www.abo.fi/studera-hos-oss/vara-utbildningar/

    Glad hälsning,
    Pamela, kommunikatör, Åbo Akademi

    SvaraRadera