torsdag 31 oktober 2019

Mitt storslagna liv

Jenny Jägerfeld är tillbaka med en ny bok för mellanåldern, den heter Mitt storslagna liv och har också blivit nominerad till Augustpriset. 

Boken handlar om Sigge som tillsammans med sin mamma och systrarna Majken och Bobo flyttar från Stockholm till det lilla samhället Skärblacka. De bor nu hos mormor som driver pensionatet The Royal Grand Golden Hotell Skärblacka som inte längre kan ha några gäster för att Sigge och hans familj ska få plats. Efter sommarlovet ska Sigge börja i en ny skola i den nya staden och hans plan är att han under sommaren ska ta reda på hur man blir populär och förändra sig själv till att bli sitt bästa jag. Han vill få kompisar och inte betraktas som ett freak med sitt skelande öga. Men hur blir man egentligen populär och kommer ha hinna bli det under sommarlovet?

"Min plan var att bli populär. Omåttligt populär. Jag ville att folk skulle skrika och svimma när jag gick förbi, jag ville skriva autografer, jag ville att folk skulle ta selfies med mig och springa fnittrande därifrån. Jag ville bli som Kayne West eller Beyoncé. Okej det där kanske var lite väl optimistiskt. En mer realistisk önskan var att jag ville kunna prata med folk utan att de tittade på mig som om jag vore ett freak."

Att Jenny Jägerfeld har ett knivskarpt öga för mellanåldersläsaren vet vi sedan innan. Jag gillar Mitt storslagna liv lika mycket som hennes tidigare böcker för den åldern, Comedy Queen och Brorsan är kung. I de tidigare böckerna skriver hon om svåra ämnen som självmord och att vara transperson. I Mitt storslagna liv är det att vilja vara populär som är i fokus. Att vilja bli populär och omtyckt är nog något vi alla någon gång önskat. Det är lätt att känna igen sig i Sigge och jag gillar verkligen hur boken är skriven ur hans perspektiv. Sigge är berättaren och läsaren får följa honom varje dag under sommarlovet då han har som mål att bli populär. 

Förutom Sigge lär läsaren känna andra karaktärer. Systern Majken som pratar högt och har lätt att få kompisar. Den andra systern Bobo som nästan inte kan säga något annat än namnet på sin favoritgrönsak, "gujka". Mormor Charlotte vars namn ska uttalas med engelsk accent och som samlar på uppstoppade djur. Det är roliga karaktärer som ger läsupplevelsen det där lilla extra.

Att läsa Mitt storslagna liv är underhållande och roligt. Det är en sådan där bok man snabbt kommer in i och som är svår att lägga ifrån sig. I sann Jägerfeld-anda skildras Sigges kamp i att försöka bli populär. Den är väl värd sin Augustprisnominering och om en mellanåldersbok äntligen kan få ta hem priset är det här den jag vill se högst upp på prispallen. 

Titel: Mitt storslagna liv
Författare: Jenny Jägerfeld
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersgrupp: 9-12 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar