söndag 27 oktober 2019

Boktips inför läslovet!

Imorgon börjar vecka 44 vilket betyder att det är LÄSLOV! Och ja, höstlovet har bytt namn till läslovet, det är ett regeringsbeslut som har fått igenom det! Jag har längtat massor efter läslovet, det kommer väldigt lägligt då vi har haft otroligt mycket i skolan de senaste veckorna. Nu ser jag fram emot med en vecka fylld av läsning, bokrelaterade aktiviteter och att träffa kompisar! Jag uppmanar också dig att ta dig lite extra tid till läsning under vecka 44, oavsett om du är ledig eller jobbar. Läslovet är ett samarbete mellan olika aktörer och en satsning för att främja läsning hos barn och unga. Det arnordnas massor av aktivteter runt om i landet som du kan läsa om på läslovets hemsida. Jag tycker att det är ett bra tillfälle att fokusera lite extra på läsningen. Använd gärna ordet läslov också. Det är det minska du kan göra för att främja läsning! Undet läslovsveckan kommer jag som vanligt att publicera olika inlägg om barn och ungdomsböcker och i slutet av veckan kommer jag att berätta om mitt läslov. Redan nu börjar jag läslovet med tips på böcker som passar bra att läsa under läslovet och många av dem är lite läskiga eftersom det snart är Halloween. 

Hej alla monster av Jenny Bergman och Alexander Jansson är en bilderbok för 3-6 år som handlar om ett barn vars mamma blir ond. Mamman tar med barnet på en promenad där de stöter på massar av läskiga monster. Det är en både lite kuslig men också fin bok som jag tänker kan passa bra som högläsning tillsammans under läslovet!


Athena - Stålkastare tack! är Elin Eks andra bok om Athena. Den handlar om när Athena och hennes klass ska ha luciashow men musikläraren har brutit armarna och de har en trött vikarie. Athena ska vara konferencier så det är katastrof! Dessutom kanske hennes bästa vän Ronja kanske måste byta skola för att hennes föräldrar tycker att hon är för tyst och blyg. Tillsammans med Rädda-Jorden-Klubben ska de också försöka få skolan att införa köttmåndag så att de bara ska servera kött en dag i veckan på skolan. Athena - Stålkastare tack! är en riktigt rolig och underhållande bok. Dessutom gillar jag att boken tar upp viktiga ämnen som rätten att få vara som man är och klimatfrågan. Tips till alla 9-12 åringar!


Prästgårdens hemlighet av Tobias Söderlund rekommenderar jag till alla 9-12 åringar som vill läsa något läskigt under läslovet. Den handlar om Vanessa, Abbe och Martin som åker till en gammal prästgård där det sägs spöka på läslovet för att spela in en läskig youtubevideo till Vanessas youtubekanal. Där händer märkliga saker och det verkar som om spökena följer efter dem hem. En riktigt kuslig bok som är oerhört spännande och också tar upp vardagliga problem. Det är den perfekta läslovsboken! 


Sanningen om Ester Gråbergs försvinnande av Moa Eriksson Sandberg är en ungdomsbok. Den handlar om Julia som flyttar till en ny stad och börjar i en ny skola. Hon går teaterlinjen och de ska sätta upp Hamlet. När Julia får rollen som Ofelia blir klasskompisen Ester så arg att hon springer ut från skolan och försvinner mystiskt. Julia bestämmer sig för att ta reda på vad som hänt. Det här är en väldigt spännande bok som är omöjlig att lägga ifrån sig. 


Det andra inte ser av Christoffer Holst är även det en spännande och lite läskig ungdomsbok. Den handlar om Tove som flyttar till Dalarna med sin familj till ett hus där det verkar spöka. Märkliga saker händer och Tove bestämmer sig för att ta reda på vad spöket vill. Det är en kuslig berättelse samtidigt som boken också handlar om att de gör sig hemmastadda i den nya staden. Jag fick en höstig känsla när jag läste den och tänker mig att den därför kan passa bra att läsa under läslovet.


Det var några av mina bästa boktips inför läslovet! Vad ska du läsa under läslovet?

1 kommentar:

  1. Fina tips, tack för dem! Ester Gråberg och Det ni inte ser har jag läst och supergillat, Prästgårdens hemlighet är hemlånad och ligger på vänt. Ha ett fint läslov!

    SvaraRadera