torsdag 4 juli 2019

Hej då, vi ses väl?

Hej då, vi ses väl? är Linda Åkerströms första bok för ungdomar. Handlingen ligger mig precis i tiden och är en bok jag kan känna igen mig mycket i.

Nora har precis tagit studenten från vårdprogrammet. Hon ville egentligen gå estet men att måla är inget man kan jobba med, i alla fall inte i lilla Bergvik. Nu väntar åtta veckors sommarjobb inom hemtjänsten. Kanske kan Nora även få jobb där efter sommaren och det vore ju bra. Tycker alla andra. I hemlighet har Nora sökt till en konstskola på Öland. Men att lämna Bergvik och Leo, bästa kompisen som hon börjat känna mer för känns jobbigt. Tänk om han också har känslor för henne. Hur ska hon då kunna lämna Bergvik? Genom jobbet träffar Nora tanten Klara som bakar världens godaste hallongrottor med körsbärssylt och som också gillar att måla. Klara uppmanar Nora att vara lite mer som sitt hår och ändra riktning ibland. 

När jag läste om Hej då, vi ses väl? första gången drog jag på munnen för att handlingen verkade stämma in i mitt liv så bra just nu. Jag sommarjobbar och längtar efter något annat. Jag funderat över vad jag vill göra efter studenten och undrar om jag ska plugga här i Eskilstuna eller i en annan stad. Hur skulle det vara att lämna tryggheten i staden jag bott i hela mitt liv? När jag läste boken kände jag igen mig mycket i Noras tankar och funderingar och det tror jag att alla som är i min ålder kan göra. Hej då, vi ses väl? är en perfekt bok att läsa i sommar för att ha någon att relatera till. 

Det jag gillade mest i boken var relationerna. Jag tyckte om att läsa om relationen mellan Nora och Leo, de hade en så fin vänskapsrelation. Karaktärerna på Noras jobb var också intressanta att läsa om. Både de andra som jobbade där och de äldre människorna de besökte. Boken överraskade mig också flera gånger och fick vändningar jag inte hade förutspått. Mest gillade jag relationen mellan Nora, hennes arbetskompis Lisbeth och tanten Klara. Det var fint att läsa om vänskap över generationsgränserna. 

Boken handlar mycket om drömmar, framtiden och att bestämma sig över vad man vill i livet. Det gillade jag att läsa om. Men jag hade önskat att man snarare fick följa med Nora efter sommaren när hon kanske förverkligar sina drömmar snarare än när hon är hemma och sommarjobbar inom hemtjänsten. Det kunde bli lite långrandning att läsa om ibland. Jag gillade också bitarna om Noras konstintresse och hade gärna läst mer om det. 

Hej då, vi ses väl? av Linda Åkerström är en bra ungdomsbok som jag skulle rekommendera till alla 14-20 år. Den har många intressanta komponenter i handlingen som man kan känna igen sig i, var mysig att läsa och överraskade mig flera gånger. 

Titel: Hej då, vi ses väl? 
Författare: Linda Åkerström 
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersgrupp enligt mig: 14-20 år
Mitt betyg: 3 av 5 ugglor
Köp: t.ex hos Adlibris eller Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar