torsdag 11 juli 2019

Glitterflickan

Glitterflickan är en mysryslig bok skriven av Moa Eriksson Sandberg. Om ett spännande sommarlov att läsa under långa sommarlovsdagar. 

Eva-Lotties mamma är författare och under sommaren ska hon skriva klart sin roman. Eva-Lottie får följa med henne till ett gammalt hus ute på landet. Men sommarlovet blir inte som hon tänkt sig. Mamma sitter bara och skriver hela dagarna och Eva-Lottie har inget att göra. I huset och på gården hittar Eva-Lottie olika mystiska saker och hon bestämmer sig för att skriva en spökhistoria om huset de bor i. I huset möter Eva-Lottie Gloria, en speciell tant som verkar ha bott i huset länge. Hon berättar om sitt liv och husets historia. Det blir inspiration till Eva-Lotties spökhistoria och när fler mystiska saker sker börjar hon tvivla på vad som är verklighet och vad hon inbillar sig?

Glitterflickan är en välskriven och riktigt spännande mysrysare som är perfekt att läsa under sommarlovet. Den är kuslig och har ett bra driv i berättelsen samtidigt som boken tar upp vardagliga tankar och problem. Förutom det spännande kring huset och sakerna Eva-Lottie tar reda på till sin spökhistoria finns ett parallellt spår som handlar om Eva-Lottie och hennes kompis Noam som inte har lika bra kontakt längre när Noam har blivit tillsammans med Alma. Eva-Lottie funderar en del på kroppsideal och tjockhet. Hon har själv fått kommentarer om att hon är tjock från Alma. Det är ett viktigt ämne som Moa Eriksson Sandberg skriver om och som är viktigt att ta upp i litteratur för barn och unga. Det skrivs väldigt sällan om kroppsideal i skönlitteratur och jag tyckte det var intressant att läsa om. Jag tycker också att det vävs in bra i berättelsen. 

En annan sak jag gillar med Glitterflickan är att den handlar mycket om skrivande. Både Eva-Lottie och hennes mamma skriver och det är spännande hur skrivprocessen blir ett spännande moment i boken. Hela berättelsen om det mystiska som händer och saker som Gloria berättar för Eva-Lottie är grunden för bokens handling och som läsare väntar man alltid med spänning på vad som ska hända här näst. Glitterflickan är en bok som får en att fundera över hur allt egentligen hänger ihop och vem Gloria verkligen är.

Jag tror att många 9-12 åringar skulle tycka mycket om Moa Eriksson Sandbergs bok Glitterflickan. Den är riktigt spännande samtidigt som den tar upp viktiga ämnen. Som läsare kan man känna igen sig samtidigt som man hela tiden vill läsa vidare för att det är så spännande. Det är den perfekta boken för alla sommarlovslediga barn!

Titel: Glitterflickan
Författare: Moa Eriksson Sandberg
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersgrupp: 9-12 år
Köp: t.ex hos Adlibrisoch Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar