lördag 26 september 2020

Bokmässestafett - Mina bästa bokmässeminnen

 Bokmässan brukar vara årets höjdpunkt och något jag ser fram emot länge. Det här året är ju mässan digital och det gör att det inte blir riktigt samma känsla även om det såklart alltid är roligt att lyssna på samtal om böcker. För att försöka återskapa den där underbara bokmässekänslan har bokbloggarna "enligt O", "Fiktiviteter", "och dagarna går..." och "Västmanländskans bokblogg" ordnat en bokmässestafett som pågått hela dagen på bokbloggar och instagram. Nu har det alltså blivit min tur att publicera ett inlägg om bokmässan. Jag tar över stafettpinnen från "enligt O".  Mitt inlägg blir en tillbakablick på de fyra bokmässor jag besökt de senaste åren där jag berättar om mina bästa bokmässeminnen. Det är verkligen de fysiska mötena med andra bokälskande människor, författare och förebilder som är det magiska med bokmässan. En helg om året får den egna världen man upplever i läsfåtöljen hemma bli något man får dela med andra. Som Alexandra på Tusen sidor skrev i sitt inlägg i bokmässestafetten är att komma till bokmässan som att komma hem.

2016

2017

2018

2019

Första året jag var på bokmässan var 2016. Jag hade skyhöga förväntningar och hade längtat så länge. När det äntligen var dags att åka var jag överlycklig och jag hade världens bästa dagar i Göteborg. Jag fick träffa några av mina favoritförfattare och favoritillustratörer, Anna Ahlund, Henrik Jonsson, Ingelin Angerborn, Martin Widmark, Viveca Sten, Camilla Sten och Katarina von Bredow. Det var en så härlig känsla att gå runt på mässgolvet och att det runt omkring var fullt av böcker, författare och andra bokälskare. Den bokvärld som jag befinner mig själv i varje dag blev där och då så verklig och stor! 
2017 var andra året jag var på bokmässan. Det första samtalet jag lyssnade till på den mässan var också ett av de bästa samtalen jag lyssnat på. Det var Anna Ahlund, Anna Jakobsson Lund och Anna Arvidsson som pratade om sitt samarbete kring skrivandet lett av Cecilia Knutsson. Det som jag tror gjorde det samtalet så bra var att de tre känner varandra så bra vilket gjorde att deras samtal flöt på och blev djupare än vad andra samtal där de deltagande träffar varandra precis innan de ska gå upp på scenen. Ett fint bokmässeminne! Den mässan släpptes också den näst sista PAX-boken Maran. Den skulle egentligen inte komma förrän efter mässan men kom från tryckeriet under mässan! 2018 var jag på bokmässan tillsammans med min kompis Sara. Då var jag 16 år och det var extra spännande att få åka själv till Göteborg en hel helg utan föräldrar. Den mässan var också speciell då jag höll i mitt första författarsamtal. På fredagseftermiddagen hade jag ett scensamtal där jag intervjuade PAX-skaparna Ingela Korsell och Henrik Jonsson på Bonnierförlagens monterscen. Det är fortfarande något av det roligaste jag har upplevt! Det var många jag kände i publiken, jag lyckades ställa en fråga de aldrig fått tidigare och en dröm som gick i uppfyllelse att få leda ett författarsamtal. Det är en så härlig känsla att först vara nervös och peppad inför något och sedan efteråt vara stolt och nöjd över det man presterat. Även den mässan träffade jag favoritförfattare, bland andra Moni Nilsson och Sara Lundberg. 
Den senaste bokmässan, 2019, var också det en fantastisk mässa! Jag blev starstruck när jag träffade ALMA-pristagaren Bart Moeyaert, fick gå på bookfluencerfrukost uppe i Gothia Towers och träffade förebilden Josefine Sundström. På söndagen när jag satt och samlade mig inför att jag skulle hålla i ett scensamtal på Litteraturscenen kom det fram en som jobbade på UR och sett min Agnes bokblogg-tygkasse som frågade om hon fick filma en intervju med mig. Superkul och överraskande såklart. Hon frågade saker om mig, läsning och läsfrämjande. Jag vet dock inte om det blev sänt nån gång, hoppas det, men har inte sett det någonstans tyvärr. Sedan var det dags för scensamtalet jag ledde där jag och tre andra bokbloggare, Alexandra Andersson från Tusen sidor, Paula Högström från Prickiga Paula och Eva Boström från Boktokig pratade om att bokblogga och skriva om sociala medier. Det var ett väldigt intressant och roligt samtal. Jag har länge tänkt att bokbloggare och bookfluencers borde vara något det samtalas om på bokmässan och tog därför initiativ till samtalet. Genom mina två samtal jag modererat på bokmässan har jag verkligen märkt hur roligt jag tycker det är att leda samtal och jag hoppas att jag får göra det fler gånger!
Det var några av mina bästa minnen från bokmässan. Jag togs verkligen tillbaka till mina bokmässeupplevelser genom att skriva det här inlägget. Vi får hoppas att det går att genomföra en vanlig bokmässa nästa år. Ni får ha en fin bokmässehelg trots att den ser lite annorlunda ut i år. Berätta gärna om era bästa minnen från bokmässan i kommentarerna! Det vore roligt att läsa! Nu fortsätter bokmässestafetten med dagens sista inlägg hos Breakfast Bookclub.


10 kommentarer:

 1. Wow, vilka härliga minnen att få läsa om! Så mycket häftigt du fått uppleva! Hoppas det blir en riktig mässa nästa år - då får vi åka tillsammans :)

  SvaraRadera
 2. Så härliga minnen du delar med dig av! Man blir verkligen sugen på bokmässan, 2021 kom snart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får verkligen hoppas att det blir en riktig bokmässa nästa år!

   Radera
 3. Vad härligt att få åka redan från så unga år! Du kommer säker bli en flitigt anlitad moderator i framtiden!

  SvaraRadera
 4. Så här i efterhand sett så är det kanske de mingel jag varit på som varit de bästa upplevelserna, men också det året när man fick prova på hur det är att läsa in böcker var fantastiskt kul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så många roliga upplevelser man har från bokmässan!

   Radera
 5. Men alltså, jag blir helt stum av beundran inför dig och att du hållit i boksamtal på Bokmässan så himla ung!! Wow!
  Kul att hitta till din blogg också!
  Själv har jag aldrig varit på Bokmässan förrän i år. Tråkigt att inte kunna arrangera bokmässan på riktigt med minglet och alla möten – men det sänkte verkligen tröskeln för mig att kunna delta hemifrån. Jag tror och hoppas att webbsändningar av boksamtal kommer fortsätta även i framtiden när/om Bokmässan kan arrangeras som vanligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tack för dina fina ord! Håller med om att det funkade bra med livesändingarna och det är ju fantastiskt att alla kan se dem även om man inte har möjlighet att ta sig till Göteborg. Jag som hade lektioner torsdag och fredag är glad att kunna se samtalen från de dagarna i efterhand! Kul att du hittat till min blogg, hoppas du vill fortsätta följa den!

   Radera