fredag 11 september 2020

Uppfödd på nätet - Lär känna den sociala generationen

Influencers, TikTok och Snapchat är något de flesta barn och ungdomar har koll på i dagens samhälle. Men det är inte alltid vuxna har så stor kunskap om vad deras barn gör på internet och hur stor och viktig del internet och sociala medier är i deras liv. Johannes Gustavsson som är rådgivare och föreläsare inom digital kommunikation har skrivit boken Uppfödd på nätet - Lär känna den sociala generationen. I boken berättar han om den sociala generationen, alltså de barn och unga som är födda efter år 2000 och som vuxit upp i en digital värld. 

Uppfödd på nätet - Lär känna den sociala generationen är en bok som riktar sig till vuxna - lärare, föräldrar, kommunikatörer eller andra som vill lära sig mer om sociala medier och ungas uppkopplade liv. Den beskriver på ett enkelt sätt om vad den sociala generationen gör på internet, vilka typer av förebilder unga har på nätet och hur den sociala generationens digitala liv påverkar skolan, föräldrar och samhället i stort. Allt är förklarat på ett tydligt sätt så att det är enkelt att förstå oavsett vilka förkunskaper läsaren har. Jag själv tillhör den sociala generationen då jag är född 2001 och hade därför koll på mycket av det som boken tar upp sedan tidigare. Men även om man vet mycket om sociala medier sedan tidigare finns det nya saker att lära sig i den här boken. Visste du till exempel vad gig-ekonomi är eller hur influencer-marketing används?

Något jag också uppskattar med boken är att den är tydligt uppdelad i kapitel och i dem finns också många underrubriker. Det gör att man enkelt kan navigera i boken och hitta det som intresserar en själv. Dessutom har Johannes Gustavsson intervjuat unga om deras vanor på nätet och deras upplevelser i det digitala livet. Det gör att man verkligen får lära känna den sociala generationen precis som undertiteln utlovar. Boken är också fylld av intervjuer med influencers och experter inom området vilket gör innehåller trovärdigt och intressant att läsa. 

Ofta känns det som att många vuxna inte riktigt har koll på det unga gör på nätet och därför tycker jag att det är bra att den här boken finns. Johannes Gustavsson har själv varit en del av sociala medie-tidningen Oh My Vlog, podcasten Drömpodden och influencer-eventet Tubecon Sverige vilket gör att han verkligen är insatt i det han skriver om och har ett inifrånperspektiv på hur viktigt sociala medier faktiskt är för dagens ungdomar. 

Titel: Uppfödd på nätet - Lär känna den sociala generationen
Författare: Johannes Gustavsson
Förlag: Roos & Tegnér 
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar