tisdag 29 september 2020

Poltergeisten

För några veckor sedan när jag inte visste vad jag skulle läsa landade Poltergeisten av Cecilia Rojek i min brevlåda. Jag kände inte igen författaren men tyckte att det verkade vara en spännande bok för 9-12 åringar och började läsa. Spännande var den verkligen, till och med svår att lägga ifrån sig!

Poltergeisten handlar om tolvåriga Tuva som flyttar med sina föräldrar från Gotland till Stockholm där hennes pappa har fått jobb. Huset de flyttat in i kallas för Stiernakranska huset och ligger i Gamla stan. Det sägs vara hemsökt. Det börjar också hända märkliga saker. En skåplucka slås oförklarligt upp och där hittar Tuva ett bräde som kan användas för att kontakta andar och spöken. På det står det ett namn, Eleonora Rask, och ett årtal, 1931. Tuva dras in i ett läskigt och spännande äventyr där hon försöker ta reda på Stiernkranska husets hemlighet och historia. Samtidigt känner hon sig ensam i den nya skolan när hennes bästa kompis Nils bor kvar på Gotland. Men som tur är träffar hon Dante som blir hennes vän, men ingen annan verkar se honom...

Många övernaturliga böcker för mellanåldern är uppbyggda på samma sätt. Ett barn kommer till en ny plats där det visar sig spöka, barnet tar reda på vad som händer och tillslut för spöket ro och allt löser sig. Poltergeisten har lite samma upplägg men är inte alls lika förutsägbar som många andra böcker. Berättelsen är inte lika enkel utan känns mer genomarbetad och har många olika spår som knyts ihop. Dessutom gillar jag att historia binds ihop med nutid och att det både handlar om spöken och otäckheter samtidigt som boken tar upp vardagliga problem som vuxna som inte förstår, mobbning och ensamhet.

Om jag ska säga något negativt om Poltergeisten skulle det vara att allt löser sig lite för snabbt och enkelt på slutet. På ett sätt är det tillfredsställande och skönt när man läser men det känns inte så trovärdigt tyvärr. Men så slutar också boken med en cliffhanger som gör att man vill fortsätta läsa nästa bok direkt. För Poltergeisten är nämligen första delen i den nya serien Spöksyn.

Poltergeisten är verkligen en spännande bok med en intressant historia som blandar teman som spöken, mobbning och historia på ett bra sätt. Det ska bli spännande att läsa de kommande delarna i Cecilia Rojeks nya serie!

Titel: Poltergeisten
Författare: Cecilia Rojek
Åldersgrupp: 9-12 år
Förlag: Ordalaget bokförlag
Köp: t.ex Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar