torsdag 17 september 2020

Livets hårda skola

Emma Karinsdotters Lisbet och Sambakungen som kom ut 2017 är en bok för barn 6-9 år som handlar om 7-åriga Lisbet som bor tillsammans med sin farmor, den före detta hemliga agenten Sambakungen. I den boken är det den sista sommaren innan Lisbet ska börja skolan. Nu är äntligen är uppföljaren till Lisbet och Sambakungen här! Den heter Livets hårda skola och är lika fantasifull, färgsprakande och rolig som den första boken. 

Lisbet har börjat i skolan och tycker det är roligt att få vara med Hanin varje dag och lära sig nya saker. Men farmor Sambakungen tycker det är tråkigt att vara hemma utan Lisbet så hon bestämmer sig för att också börja i Päronskolan där Lisbet går. Om Sambakungen tar bort 6:an i sina 67 år blir hon ju 7 år precis som Lisbet och då kan de gå i samma klass. Men Lisbets lärare Majlis tycker inte det är någon bra idé. Hon och Sambakungen kommer inte så bra överens. Istället startar Sambakungen sin egen skola, Livet hårda skola - LHS där man får äta geléhallon och göra sånt man tycker är roligt. Även om Lisbet gillar Päronskolan vill hon ju också vara med farmor i LHS. 

Livets hårda skola är en perfekt bok att högläsa för barn i lågstadieålder. Den är skriven på ett sätt som verkligen passar som högläsning med ett genomarbetat språk, lagom långa kapitel och bilder för barnen att fästa blicken på under läsningen. Boken är otroligt rolig och underhållande. Det händer knasiga saker och man skrattar ofta när man läser boken. Jag gillar verkligen hur fantasifull den är och hur Emma Karinsdotter verkligen tar ut svängarna. Karaktärerna Lisbet, Sambakungen, Hanin, Majlis och de andra är verkligen välgjorda. Jag skulle beskriva Sambakungen som en modern Loranga från Barbro Lindgrens böcker. Hon är en vuxen som gillar att vinna i tävlingar och leker mycket. I den här boken skär det sig lite mot Lisbets liv i skolan. Lisbet ställs nämligen inför den stora frågan om hur hon ska göra för att vara alla till lags. Å ena sidan vill hon ju gå i skolan med Hanin men samtidigt vill hon inte att Sambakungen ska vara ledsen och ensam.  Det blir en krock mellan fantasin och verkligheten. Så samtidigt som Livets hårda skola är en rolig och underhållande bok tar den upp svåra frågor som får en att fundera. Det ger boken ett extra djup i allt det roliga och fantasifulla. Lisbets föräldrar lämnade henne till Sambakungen när hon var liten för att de inte hade tid att ta hand om henne och det är också en djupare fråga som tas upp såväl i Lisbet och Sambakungen som i Livets hårda skola

Mycket i Lisbet och Sambakungens liv är normbrytande för vad som ses som normalt. De äter geléhallon varje dag, Sambakungen jobbar inte, de har en piratkatt, Sambakungen är homosexuell och de beter sig inte som är socialt accepterat alltid. Men det gör berättelsen så mycket roligare och intressantare att läsa. Dessutom kan det vara något att diskutera kring när man läser boken tillsammans med ett barn! 

Jag gillar Livet hårda skola lika mycket som jag gillade Lisbet och Sambakungen men det som är en fördel med den här nya boken är att den utspelar sig mycket i skolan vilket är en miljö många barn kan känna igen sig i. När man även kan relatera till den delen i Lisbets liv kommer man ännu närmre henne och lär känna henne ytterligare. Det blir också en bra blandning mellan det galna tillsammans med Sambakungen och det vanliga som händer i många barns liv. 

Livets hårda skola är tillskillnad från Lisbet och Sambakungen illustrerad av Agnes Jakobsson istället för av Hanna Gustavsson. De nya illustrationerna ligger väldigt nära de gamla och jag tycker dem är superfina. Det är mycket färg och många detaljer. På de flesta sidorna finns det små illustrationer som passar bra ihop med texten och här och var i boken finns illustrationer över en hel sida. 

Vill du läsa något roligt, underhållande och händelserikt ska du absolut välja Livet hårda skola. Det är en bok med fantastiska karaktärer som både lockar till skratt och får en att fundera. Läs den!

Titel: Livets hårda skola
Författare: Emma Karinsdotter
Illustratör: Agnes Jakobsson
Åldersgrupp: 6-9 år
Förlag: Bonnier Carlsen
Köp: t.ex Adlibirs, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar