lördag 4 augusti 2018

Hetare-författarna på Pride och utlottning av signerad bok

Fredag 3 augusti. På pendeltåget satt två tjejer. De hade långt hår och hade på sig identiska linnen i olika färger. Jag tänkte att de säkert är sådana som gärna vill passa in och följa normen. Vi var på väg hem från en dag i Stockholm. Efter en båttur till Fjäderholmarna och ett bokevenemang på Pride var jag trött men glad. Det hade varit en fin dag! Jag besökte Pride för att jag lyssna på några författare och vi spenderade bara drygt en timme där, men det fick mig ändå att tänka på hur bra det är att människor är olika. Bland mina kompisar finns många skilda individer. Vi har aldrig varit sådana som klätt oss likadant och varit som alla andra. Vi har varit olika varandra och det har varit bra. Kanske är det därför vi funkat så bra ihop. 

Att vara olika var något de pratade lite om på bokevenemanget. Det ägde rum i den delen av Pride som var till för unga i ett mysigt tält med kuddar att sitta på. På scenen satt författarna Saga Becker, Sara Lövestam, Anna Jakobsson Lund, Anna Ahlund och Sebastian Lönnlöv på rad. De är några av författarna som skrivit den nya novellsamlingen Hetare. En bok fylld med elva erotiska noveller för ungdomar där de queera personerna får vara i majoritet. De läste högt ur sina noveller och ställde sedan frågor till varandra. Saga Becker pratade om att alla novellerna är olika varandra just eftersom att alla författare är olika och att vara olika är bra. Det finns något för alla i den här boken, sa hon. 

Det var fint att sitta och lyssna på när författarna läste högt ur sina noveller. Det var fint att känna att man inte behövde passa in eller klä sig på ett visst sätt för att vara välkommen. I bakgrunden hördes ljud från resten av Pride-parken som var precis bakom. Där hördes människor som sjöng karaoke, skratt och musik. Där hördes olika typer av människor. Där firades kärleken och mångfalden. 

Tycker du också att olika är bra? Då tycker jag att du ska vara med i min tävling! Tack vare bästa Rabén & Sjögren har jag fått chansen att tävla ut ett exemplar av novellsamlingen Hetare signerat av Anna Ahlund, Anna Jakobsson Lund, Saga Becker, Sara Lövestam och Sebastian Lönnlöv. Allt du behöver göra är att lämna en kommentar på det här inlägget där du delar med dig av ett boktips som på något sätt knyter an till temat Pride eller mångfald. Skriv också din mejladress så att jag kan kontakta dig om du vunnit. Det går också bra att skicka ett mejl till agneslindholm01@gmail.com med sitt boktips om man skulle vilja det! Jag avslutar tävlingen 11/8. Lycka till!

10 kommentarer :

 1. Boktips: Sjöhästar av Niklas Mesaros

  Mejl: emtalledo@hotmail.com

  SvaraRadera
 2. Jag tyckte att Abigail Tarttelins bok "Golden Boy" var väldigt intressant då den handlar om en kille som är intersexuell. Det är ett ämne som jag i alla fall inte hittat många böcker om och därför blir boken speciellt viktig.
  /Karin - bokhusflickan@gmail.com

  SvaraRadera
 3. Hata Gustavsberg är mitt tips!
  emmalijo01@hotmail.com

  SvaraRadera
 4. Jag gillar Saker ingen ser av Anna Ahlund. Den problematiserar aldrig någons kön eller läggning utan handlar bara om ett gäng ungdomar och fokuserar på identitetsskapande och annat som är viktigt i den åldern oavsett kön. Hetare verkar vara en kanonsamling, många författare som jag gillar har skrivit bidrag där.

  SvaraRadera
 5. Om jag var din tjej av Meredith Russo. 81.ljung@gmail.com

  SvaraRadera
 6. Tänker tipsa om Den unga eliten-trilogin pga där har sexualitet typ noll skillnad eller det läggs liksom aldrig vikt vid! Och jag läste sista delen nyss så därför kommer jag på dem först :-P men så bra också!! Och överlag himla olika karaktärer.

  Men en kanske inte kan delta från Finland? Aja då får alla ett tips åtminstone :-))

  elviraslillabloggomvarlden@gmail.com

  SvaraRadera
 7. Mitt boktips för någon som vill läsa litteratur inom genren HBTQ+ är "Lies we tell ourselves" av Robin Tally. Boken handlar om en grupp svarta studenter som under femtiotalet ska integreras in i en vit skola. Huvudpersonen i boken är lesbisk och det är intressen att läsa om hur det är att vara det under femtiotalet som svarttonåring. Boken är full av känslor som kärlek, hat och förvirring.

  Jag rekommenderar verkligen denna bok,
  Saga Löfberg.

  SvaraRadera
 8. Aristotle and Dante discover the secrets of the universe- Benjamin Alire Sàenz
  Handlar om Ari och hans bästa kompis Dante när de båda hittar sig själva. Den är jättefin och gör ingen stor grej av att vara ”utanför normerna”. Jag själv tycker att man kan enkelt relatera till båda huvudpersonerna, speciellt om man är tonåring. En av mina favoriter!
  stina.lorenzoni.wadin@gmail.com

  SvaraRadera
 9. Kul! Hoppar in sista minuten här :) Jag tipsar om fantasyförfattaren Robin Hobb, som i princip är den enda fantasyförfattaren jag läst som är bra på att inkludera queera karaktärer (och inte bara som bikaraktärer, utan som huvudkaraktärer). Så märkligt att fantasyvärldar, som borde kunna vara fria att skapas hur som helst, ofta är ganska trångsynta.
  hannatselin@gmail.com

  SvaraRadera
 10. Katarina Petersmo11 augusti 2018 22:45

  När min dotter döptes fick hon boken ”Malins mamma gifter sig med Lisa” av min kompis. En glad och rolig bok för barn. Jag minns att många vuxna reagerade över titeln. Men idag är det inte konstigt alls. Min dotter är nu 13 och för henne är det självklart att familjer ser olika ut.

  Katarinapetersmo@hotmail.com

  SvaraRadera