Jag har läst och recenserat Johannes Gustavssons bok Uppfödd på nätet - Lär känna den sociala generationen. Det är en välskriven, intressant och lärorik bok om barn och ungas liv på nätet. I det här inlägget har jag intervjuat Johannes Gustavsson om hans bok, dess innehåll och hans eget läsande och skrivande.
Berätta lite kort om din bok Uppfödd på nätet - Lär känna den sociala generationen.
Boken är kort och gott en skildring av generationen som inte har några egenupplevda minnen av livet före internet! Mina egna reflektioner och erfarenheter varvas med intervjuer med barn och unga, forska och influencers - som ger sin bild av generationen och omvärlden. I slutet av boken finns också en omfattande ord- och emojilista som kan vara bra att hålla koll på.
Hur kommer det dig att du ville skriva en bok om den sociala generationen?
Dels för att jag ville förklara den digitala kulturen och få vuxna att förstå att det inte bara handlar om ytliga konversationer och selfies, utan att den digitala världen är så mycket större än så. Dels för att jag ville lämna något efter mig. Det låter kanske pretentiöst (och lite deppigt) men det känns bra att veta att boken finns på bibliotek och i bokhyllor hemma hos folk runt om i landet.
Vilka önskar du ska läsa din bok och vad vill du förmedla med den?
Alla som är födda före 00-talet! Jag är född 1997 och börjar redan så smått känna mig efter den sociala generationen. Då kan jag bara tänka mig hur det känns för 80-, 70-, 60-talister... Jag tror att många föräldrar, lärare, marknadsförare och arbetsgivare kan vara i behov av en ögonöppnare.
Vad tycker du att vuxna ska tänka på när det kommer till barn och ungdomars nätanvändning?
Det går såklart att tipsa om alla möjliga olika sätt att spärra barnförbjudna sidor eller hur mycket som skärmtid som egentligen är okej, men i slutändan tror jag att det viktigaste är att prata med varandra. Föräldrar måste vara lika intresserade av deras digitala liv som de är av fotbollsträningen, ridlektionen eller dansuppvisningen. Så är inte alltid fallet.
Är du själv en läsande person? Vad gillar du att läsa?
Jag är löjligt intresserad av medicin och då särskilt rättsmedicin. I dagarna har jag börjat läsa "Naturlig Död" av Richard Shepherd. Han är rättsläkaren som bland annat obducerade Prinsessan Diana. I boken berättar han om sina yrkeserfarenheter och förklarar hur kroppen fungerar. "Konsten att skära i kroppar" av Lindsey Fitzharris är också bra, framför allt eftersom man märker att det ligger så mycket research bakom den. Det är inte så brutalt som titlarna låter. Jag lovar. Rekommenderar varmt!
Vill du skriva fler böcker i framtiden? Om vad i så fall?
Jag har alltid gillat att skriva, så det är inte helt omöjligt att det kommer fler böcker. Jag tycker att det är väldigt intressant med algoritmer, filterbubblor och politik på sociala medier. I så fall blir det nog något åt det hållet. Jag har dessutom ett gäng halvfärdiga noveller som har legat i en mapp på min dator i säkert 5 år nu. Det kanske blir dags att ta tag i dem snart.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar