onsdag 17 februari 2021

Nattkorpen

Johan Rundberg har skrivit flera stycken böcker för barn och unga tidigare och nu är han tillbaka med en ny serie för mellanåldern. Serien Månvind & Hoff inleds med Nattkorpen och två uppföljare kommer redan i år!

Nattkorpen utspelar sig i 1800-talets Stockholm och handlar om 11-åriga Mika som är föräldralös och bor på Allmänna barnhuset. En natt hör hon hur det knackar på dörren. När hon öppnar står en pojke där som lämnar en nyfödd flicka till Mika. Han säger något om den svarta ängeln innan han försvinner iväg. När polisen sedan ska registrera det här barnet frågar dem om vem som lämnade barnet och Mika får berätta. Polismannen Valdemar Hoff förstår att Mika har ett sinne för detaljer och tar hjälp av henne. Det är nämligen så att en man har blivit mördad. Kan det vara Nattkorpen, en mördare som tidigare härjat, som är tillbaka? Men han borde ju vara död. 

Det här är en riktigt spännande berättelse i en häftig miljö. Boken för oss som läsare till ett smällkallt Stockholm på 1800-talet. Det är intressant att läsa om hur det var att leva då och speciellt som föräldralöst barn. Jag tycker att beskrivningarna av tiden känns trovärdiga och det märks att Johan Rundberg gjort mycket research. Berättelsen för tankarna till Oliver Twist och Tjuvarnas jul

Mika är en intressant karaktär att läsa om. Hon har utvecklat sitt sinne för detaljer då hon som fattig flicka alltid måste vara på sin vakt. Hon jobbar på en krog som heter Kapellet och drivs av en man som kallas Prästen. Det är där hon får höra om att Nattkorpen kanske är tillbaka för första gången. Både där och i andra delar av livet utsätts hon för svåra prövningar och ändå är hon cool och självsäker. Jag tycker speciellt en av hennes repliker beskriver henne väldigt bra. Så här svarar hon när Valdemar Hoff frågar hur hon kan vara så uppmärksam: 

"Jag är en barnhusunge, säger hon. Flicka till på köpet. Vem som helst kan göra vad som helst med mig, precis som ni gör nu. Jag arbetar på krogen med fyllon som hotar att skära öronen av mig. Ni pratade om att liken ligger skavfötters på fattigkyrkogården i Skanstull. Var tror ni jag kommer att hamna om något skulle hända mig? Det skulle inte startas någon utredning, jag skulle bara slängas i en omärkt grav som en hund. Jag måste vara uppmärksam hela tiden, annars kan det kosta mig livet." (s. 73-74)

Berättelsen har många komponenter som gör den så bra. Dels är det en spännande handling. Den är också riktigt skrämmande och kuslig i vissa delar. Johan Rundberg beskriver får en också att känna många olika känslor. Jag blir rädd, glad, nyfiken, äcklad och fascinerad när jag läser boken.

Jag vågar nog säga att Månvind &Hoff är en ny riktigt bra bokserie som ligger i klass med PAX-serien som är några av mina absoluta favoritböcker. Jag hoppas att många barn, unga och vuxna kommer läsa den här serien för den är verkligen välskriven, spännande och intressant. Redan i maj kommer nästa del och del tre kommer i september. Det är verkligen något att se fram emot!

Titel: Nattkorpen
Författare: Johan Rundberg
Åldersgrupp: från 9 år
Förlag: Natur & Kultur
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar