onsdag 24 februari 2021

Kattvännen

Malin Eriksson Sjögärd har skrivit många barn- och ungdomsböcker tidigare. Jag har dock inte läst något av henne tidigare men det borde jag kanske göra eftersom jag tyckte mycket om hennes senaste bok Kattvännen. Det är en spännande berättelse som innehåller både nordiska väsen och vardagsproblem. 

Kattvännen handlar om Lo som tillsammans med sin mamma och hennes pojkvän Sam flyttar till en gammal skola i ett nytt samhälle. Lo vill inte det och gillar inte att de ska bo med Sam. Hennes mamma och Sam ska starta ett pensionat i den gamla skolan och genast när de kommer dit märker de att de andra i byn inte gillar att dem köpt skolan. Alla barn har fått sluta där och det är många som flyttar från byn. Det börjar också hända många märkliga saker på pensionatet. Lo lär känna Ove, en liten gubbe som bor tillsammans med massor av katter. Men det finns dem som inte vill att han ska ha så många katter.

När jag läste första kapitlet i Kattvännen där man får läsa om hur Lo, hennes mamma och Sam kommer till den gamla skolan där de ska bo tänkte jag att det här liknar andra böcker jag läst förut. En bok om ett barn som flyttar till ett nytt hus, det börjar hända märkliga saker och det blir en spökhistoria som till sist löses. På många sätt är det här en sådan typ av bok men innehållet skiljer sig från många andra böcker av den här typen för barn. Istället för spöken innehåller Kattvännen väsen ur nordisk mytologi som gårdstomtar. Det är ett intressant grepp och jag tycker det är roligt att lära mig mer om folktro. 

Jag gillar också hur boken blandar det övernaturliga med vardagen och verklighetstrogna problem. Dessutom tycker jag att Lo är en intressant karaktär att läsa om. Man får veta mer om relationen mellan Lo, hennes mamma och Sam. Lo tycker att mamman har glömt bort henne sedan hon träffade Sam och helst av allt vill Lo flytta tillbaka till stan där de bodde innan och bara bo med sin mamma. Det nämns aldrig vilket kön Lo har och det görs inte till någon grej i boken. Lo är ett barn i lågstadie- eller mellanstadieåldern och det spelar liksom ingen roll vilken könstillhörighet Lo har. 

Illustrationerna i boken är gjorda av Lina Blixt. De är svartvita och passar bra till handlingen och stämningen i boken. Jag tycker de får fram spänningen och känslorna på ett bra sätt. 

Jag skulle absolut rekommendera Kattvännen av Malin Eriksson Sjögärd till alla barn som vill läsa en spännande berättelse som också tar upp verklighetstrogna tankar och problem! Enligt förlaget riktar den sig till barn 6-9 år men jag skulle säga att den passar ända upp i 12-årsåldern.

Författare: Malin Eriksson Sjögärd
Illustratör: Lina Blixt
Förlag: Bokförlaget Opal
Åldersgrupp (enligt mig): 6-9 år som högläsning och 9-12 år att läsa själv
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar