torsdag 25 juni 2020

Bergtagen

Camilla Sten har tidigare bland annat skrivit Havsfolket-trilogin tillsammans med sin mamma Viveca Sten och vuxenboken Staden. Nu har hon kommit ut med Bergtagen den första delen av tre i böckerna för ungdomar om den fiktiva staden Järvhöga. 

I Järvhöga är det allmänt känt att unga män då och då går ut i skogen och försvinner. Det är bara så det är i Järvhöga. Det finns för mycket skog och för få människor och då händer sådana saker ibland. När en elev från Järvhöga läroverk försvinner spårlöst börjar de söka efter honom. Julia går inte på läroverket men hon blir ändå nyfiken på vad som kan ha hänt. Tillsammans med Emil som var rumskamrat med Markus, eleven som försvunnit börjar hon nysta i fallet. Det verkar som att Järvhögas historia av försvunna människor också har med Markus försvinnande att göra. 

Bergtagen är en spännande ungdomsbok som blandar ett spännande mysterium med vardagen i en småstad. Vi får lära känna Julia som bor med sin mamma som nu mår bra men inte alltid gjort det. När Julia inte jobbar på ortens hotell spenderar hon nästan all sin tid med sin bästa kompis Astrid. Bokens andra huvudkaraktär är Emil som går på Järvhöga läroverk och har bott i samma rum som Markus, killen som försvunnit. Julia och Emil lär känna varandra när de försöker ta reda på vad som hänt med Markus. Berättelsen i nutid varvas också med tillbakablickar till 1966. I början förstod jag inte riktigt varför tillbakablickarna var med men ju längre in i berättelsen man kommer desto mer vävs nutid och dåtid ihop. 

Karaktärerna är väldigt verklighetstrogna, de känns som riktiga människor man som läsare lär känna. Jag tycker också att berättelsen känns trovärdig. Det är en riktigt spännande bok och att det känns så verklighetstroget gör att det blir en krypande och kuslig spänning. Camilla Sten målar upp mörka vinterskogar där personer försvinner och det gör att det blir en kuslig stämning. Jag tyckte den var lite obehaglig och läskig ibland, därför tog det ganska lång tid för mig att ta mig igenom boken. Jag varvade den med att läsa en mysig feelgood bok för att det inte skulle bli för mycket med det läskiga. Men när jag kom in i boken och hade läst en bit var det mest spännande och boken hade mig i sitt grepp. 

Bergtagen är intressant uppbyggd med att den börjar med en spännande prolog och sedan räknas det ner till något som ska hända. "Sjutton dagar kvar" börjar det med och sedan fortsätter det att räkna ner. Camilla Sten lyckas med att göra berättelsen spännande från början till slut. Hon lägger ut ledtrådar vart efter i berättelsen och binder ihop de olika tidsperspektiven på ett bra sätt. Bergtagen är som sagt första delen i en trilogi och jag ser verkligen fram emot att läsa de kommande delarna. Övernaturliga böcker för ungdomar finns det inte så många av och det är roligt att den svenska ungdomsböckerna får ett tillskott av detta slag signerat Camilla Sten. 

Titel: Bergtagen
Författare: Camilla Sten
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersgrupp: från 15 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

2 kommentarer:

  1. Hej, jag har börjat läsa boken. Vet att det är lite sent men jag undrade en sak. Hur ser egentligen Julia ut. Har aldrig fått en riktig bild på henne i mitt huvud.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Minns tyvärr inte hur Julia beskrivs i boken. Hoppas du hittar svaret på frågan i boken!

      Radera