lördag 20 juni 2020

Ljusklotets mysterium

I augusti förra året debuterade Tobias Söderlund med Prästgårdens hemlighet, den första delen i trilogin Spökkameran om Vanessa som har en märklig kamera som kan filma spöken. Det var en av de läskigaste böckerna jag läst! Nu har den fristående uppföljaren Ljusklotets mysterium kommit och självklart ville jag läsa den! 

Boken utspelar sig kring nyår då Vanessa och hennes pappa ska åka med Martins familj till Gotland. De ska bo på Katthamra gård som sägs vara hemsökt så Vanessas plan är att filma några fler spöken och lägga upp på Youtube. Dessutom ska Abbe som nu är Vanessas pojkvän följa med. Men tiden på Gotland blir mycket läskigare än vad Vanessa trott. I Martebo får de syn på ett stort ljusklot och med det försvinner Martins lillebror spårlöst. De måste ta reda på vad som har hänt och kanske kan Vanessas kamera hjälpa dem. 

Likt Prästgårdens hemlighet utspelar sig Ljusklotets mysterium på en verklig plats. Den första boken utspelar sig på Borgvattnets prästgård där det sägs spöka och i Ljusklotets mysterium har det övernaturliga att göra med Marteboljuset som kan ses på Gotland. Att veta att det finns människor som har upplevt de övernaturliga elementen i böckerna ännu läskigare och att det känns mer verklighetstroget. 

Ljusklotets mysterium är spännande från början till slut. Det händer saker hela tiden som gör att jag alltid vill fortsätta läsa. Berättelsen kommer igång direkt och jag dras med i en spännande berättelse. Men Tobias Söderlund beskriver likväl övernaturliga händelser som vardagliga känslor på ett bra sätt. Förutom att det handlar om spöken och mysterier får vi i boken lära känna Vanessa, Martin och Abbe ytterligare. Det handlar om relationer, vänskap, kärlek och svartsjuka. 

Målgruppen för böckerna om Vanessa och hennes spökkamera är barn 9-12 år och jag tror verkligen att de här böckerna skulle kunna fånga många läsare i den åldern. De är spännande, händelserika och rejält läskiga. Dessutom beskriver de på ett bra sätt hur det är att vara barn idag vilket gör att det går att känna igen sig i boken. Vanessa har en youtubekanal där hon lägger upp videos och boken innehåller även andra samtidsmarkörer. 

Letar du efter en spännande bok att sätta i händerna på ett barn i 9-12 års åldern skulle jag verkligen rekommendera Prästgårdens hemlighet och Ljusklotets mysterium. De passar perfekt för barn som gillar Ingelin Angerborns och Kristina Ohlssons böcker. I höst kommer den tredje och sista delen i serien om Vanessa och hennes spökkamera. Den ser jag verkligen fram emot!

Författare: Tobias Söderlund
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersgrupp: 9-12 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar