måndag 1 juni 2020

Pippi 75 år: Avslut och vinnaren i Pippi-quizet

Nu har det blivit dags att avsluta Pippi-veckan som jag har haft för att fira Pippis 75-årsdag. Det har varit en rolig vecka fylld av boktips och Pippi-inlägg här på bloggen. Under veckan har jag också haft en Pippi-quiz där de deltagande har haft chansen att vinna boken Pippi på rymmen av Astrid Lindgren och Fabian Göranson. Det var många deltagande och flera stycken som hade alla rätt. Idag hade jag tänkt att berätta svaren på frågorna och också avslöja vem som vann! Nedan är frågorna och svaren: 

Till 75-årsjubileet av Pippi Långstrump släpptes serieboken "Pippi på rymmen" som är illustrerad av Fabian Göranson. Vilket år skrev Astrid Lindgren filmmanuset till berättelsens filmatisering?
Rätt svar är 1970.

Pippis bästa kompisar är Tommy och Annika, vad heter de i efternamn?
Rätt svar är Settergren. 

Astrid Lindgren gav berättelsen om Pippi Långstrump till sin dotter Karin i 10-årspresent. Vilket datum var det?
Rätt svar är 21/5. Det var år 1944 och man brukar säga att Karins födelsedag också är Pippis. Den här frågan räknade jag dock bort då jag skulle gå in och ändra en sak i den och då råkade alla svar på den frågan försvinna så det kändes mest rättvist att räkna bort svaren på den frågan. 

Vem var det som illustrerade de svenska utgåvorna av Pippi-böckerna?
Rätt svar är Ingrid Vang Nyman. 

Till hur många språk är Pippi översatt? 
Rätt svar är 77.


Vad får Pippi i födelsedagspresent i boken "Pippi firar födelsedag"?
Rätt svar är en speldosa. 

I samband med Pippis 75-årsdag har Astrid Lindgren AB och Rädda barnen startat initiativet "Pippi of Today". Vad stöttar dem?
Rätt svar är flickor på flykt. För vissa sålda böcker skänker dem pengar till detta och man kan också köpa ett Pippi-armband och andra superfina Pippi-produkter om man vill bidra till detta.

Varför rymmer Pippi, Tommy och Annika hemifrån i boken och filmen "Pippi på rymmen"?
Rätt svar är för att Tommy och Annika inte vill rensa i jordgubbslandet.

Vilket förlag refuserade "Pippi Långstrump"?
Rätt svar är Bonniers. 

Vad är Pippis fullständiga namn?
Rätt svar är Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump. 

Hela 6 personer hade alla rätt vilket är väldigt imponerande! Jag lottade mellan de med alla rätt och vinnaren blev Katarina Janicijevic! Stort grattis! Tack till alla som var med och tävlade och som läst mina inlägg under veckan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar