lördag 30 maj 2020

Pippi 75 år: Pippiperspektiv

Lagom till Pippis 75 årsdag släpptes boken Pippiperspektiv, en stor turkos bok med Pippis orangea siluett på framsida. Jag läste om boken och blev nyfiken på den. 

Pippiperspektiv är en bok där olika författare, illustratörer och liknande har skrivit om sin relation till Pippi Långstrump. I texter och bilder beskriver de sin syn på Pippi. Det är essäer, intervjuer, foton och illustrationer om allt som har med Pippi att göra. Några av de som skrivit och illustrerat i den här boken är Fatima Bremmer, Linnéa Claesson, Kitty Crowther, Marcus-Gunnar Pettersson, Linda Skugge, Björn Ulvaeus och Karin Nyman. Det handlar om Pippi-filmerna, mode, duktiga flickor, översättning, betydelsen av en förebild som Pippi Långstrump och mycket, mycket mer. 


Det här är verkligen en fin bok med mycket intressant innehåll! Det är intressant att läsa om Pippi Långstrump ur så många perspektiv och lära sig nya saker om den här karaktären och hennes påverkan på människor. Man får många historier bakom Pippi och också läsa om vilken relation olika människor har till henne. Det är en fint formgiven bok med fotografier och illustrationer. Jag gillade mes Marcus-Gunnar Petterssons illustrationer av Pippis flätor. 

En av de texter som jag uppskattade mest var Linda Skugges text om att vara prestationsprinsessa som Annika eller slarver som Pippi. Det var också spännande att läsa Annika Rabes texter om kritiken mot Pippi. Även Alexandra Pascalidou om hennes uppväxt och Pippis betydelse i hennes liv var gripande. Som barn har jag sett filmerna om Pippi Långstrump och i boken finns en text av Johan Erséus där han berättar berättelsen bakom Pippifilmerna vilket var intressant att läsa om. 

Vill du veta mer om Pippi Långstrump skulle jag verkligen rekommendera Pippiperspektiv. De tidigare böcker jag tipsat om under den här veckan har varit berättelser om Pippi som passar för barn, men det här är snarare en bok för vuxna som är intresserade av analyser kring Pippi. 

Titel: Pippiperspektiv
Förlag: Astrid Lindgren text
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar