söndag 14 februari 2021

Boktips på Alla hjärtans dag

Idag är det Alla hjärtans dag och därför tänkte jag tipsa om några böcker om kärlek för både barn, ungdomar och vuxna. 

Den första boken jag vill tipsa om riktar sig till barn 6-9 år. Den heter Frallan och kärleken och är skriven av Sara Ohlsson och illustrerad av Lisen Adbåge. Det är den tredje boken om Frallan, hennes mamma och mormor. När Frallan inte hjälper sin mormor att städa eller tävlar med sin mamma går hon i skolan. Där får man ibland göra konst. Kompisen Ester pysslar ett hjärta med Frallans namn i till henne. Ester säger att Frallan får vara kär i henne om hon vill. Det får henne att fundera på kärlek. Hon kanske inte vill vara kär i Ester. Hur känns det egentligen att vara kär? Fint om kärlek för barn och en rolig bok med intressanta karaktärer!

För barn 9-12 år vill jag tipsa om Ihop i smyg av Emma Askling. Den handlar om Klara som går i femman och känner sig ensam i sin klass. Hennes tidigare bästa kompis Sia har börjat hänga med den Oliva, den populära tjejen i klassen, och nu vill ingen vara med Klara. En dag frågar Albin som Klara länge varit kär i chans på henne. Men Klara vet att hon inte kan säga ja fast hon vill det för hon har hört Oliva och Sia prata om att Sia borde bli ihop med Albin. Kanske kan hon säga till Albin att de kan var ihop i smyg? Den här boken beskriver klockrent hur det kan vara att gå i mellanstadiet. Det handlar mycket om känslor, kompisar och status. En bok jag kan rekommendera till alla 9-12 åringar!

Om man vill läsa något riktigt sockersött på Alla hjärtans dag vill jag tipsa om Jenny Hans böcker om Lara Jean. Det är en trilogi för ungdomar som består av Till alla killar jag har gillat, Nu och för alltid, Lara Jean och PS. Jag gillar dig fortfarande. Den första boken handlar om sextonåriga Lara Jean som har en ask med kärleksbrev som hon har skrivit till alla killar hon gillat. En dag är de försvunna. Någon har postat dem. Nu får alla killar reda på vad hon har känt för dem. En av killarna är Lara Jeans storasysters pojkvän som också bor granne med dem. När han får veta hur hon känner för honom låtsats Lara Jean att hon dejtar en annan kille. Peter är en annan kille Lara Jean har gillat och han erbjuder sig att låtsats dejta henne. I samma veva flyttar Lara Jeans storasyster Margot till Skottland för att gå på collage och eftersom att deras mamma är död blir det bara hon, lillasyster Kitty och pappan kvar. Lara Jean har mycket att leva upp till, både som storasyster och låtsatsflickvän. I bok två och tre får vi fortsätta följa Lara Jean. De här böckerna är otroligt mysiga och romantiska. Dessutom finns de som film på Netflix och filmerna är faktiskt lika bra som böckerna! De perfekta böckerna och filmerna för Alla hjärtans dag!

Men kärlek är ju inte alltid enkelt och härligt. Det kan också vara ganska svårt och jobbigt ibland. Några böcker för vuxna som handlar om svår kärlek är Sanna Mac Donalds böcker Om allt vore annorlunda och Allt som en gång var. I den första boken får vi möta Rune år 1937. han bor på ett barnhem där Evert dyker upp. Evert får Rune att känna känslor han aldrig tidigare upplevt och världen vänds upp och ner. 2017 lever Anna ett vanligt familjeliv med sin man Mattias och två barn. Men Annas hjärta tillhör Tove och hon kan inte släppa henne men hon kan samtidigt förmå sig att lämna sin familj. Också 2017 får vi möta Douglas på sitt ålderdomshem på Öland. Det är tre olika människor på olika platser och i olika tider. Men alla har de något gemensamt. Allt som en gång var är uppföljaren där vi får fortsätta följa Anna. Det här är fina kärlekshistorier som visar att kärlek inte alltid är så lätt. Speciellt inte som homosexuell i början av 1900-talet. Jag tycker det är intressant att nutid och dåtid blandas och hänger ihop. Sanna Mac Donalds böcker är välskrivna och spännande berättelser som alla borde läsa!

Hoppas du blev nyfiken på att läsa någon av böckerna jag tipsade om! Ha en riktigt fin Alla hjärtans dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar