söndag 6 december 2020

Andra advent: Ungdomsböcker med jultema

Jag älskar ungdomsböcker och på julen vill jag gärna läsa ungdomsböcker med jultema. Dock har jag inte hittat så många böcker av den typen, det känns mest som att det finns julböcker för barn och vuxna. I det här inlägget tänkte jag tipsa om de julböcker för ungdomar som jag har läst. Ni får gärna kommentera om ni har fler tips på fler böcker av den typen!

Tio underbara härliga hemska dejter av Ashley Elston är en ny bok för unga som utspelar sig på julen. Boken handlar om Sophie vars föräldrar ska åka iväg över jul och de tvingar henne att vara hos sin mormor och morfar där hela hennes enorma släkt ska fira jul. När Sophie ska överraska sin pojkvän Griffin med att hon inte ska åka iväg med sina föräldrar över julhelgen råkar hon höra att han vill ha en paus från henne. Det gör att de gör slut. För att muntra upp Sophie bestämmer hennes mormor ska gå på tio dejter med personer hon inte vet vilka de är. Hennes släktingar väljer ut killar hon ska dejta och det blir en jul hon sent kommer att glömma. Det är en väldigt underhållande och rolig berättelse med många spännande karaktärer. En mysig julbok som jag verkligen skulle rekommendera! 

Dash och Lilys utmaningsbok av David Levithan och Rachel Cohn är den ultimata julboken att läsa. Boken handlar om Dash och Lily som båda är ensamma över julen i New York. I sin favoritbokhandel hittar Dash en anteckningsbok där någon skrivit ner utmaningar. Genom den lär han känna Lily som är den som placerat ut anteckningsboken. Det är en väldigt intressant berättelse som är annorlunda mot andra böcker. Miljön är också så mysig att läsa om. Jag har precis sett Netflixserien baserad på boken och den var väldigt mysig och julig!

Let it snow är en samling med tre olika berättelser som vävs ihop. De är skrivna av John Green, Laurel Myracle och Maureen Johnson. Den första berättelsen handlar om Jubilee som ska åka tåg till sina morföräldrar i Florida. Men på grund av en stor snöstorm blir tåget stående och Jubilee får spendera julaftonskvällen på ett Waffle house och där blir inget som hon trott. Den andra berättelsen handlar om Tobin och hans kompisar som sitter hemma och tittar på film när en kompis som jobbar på ett Waffle house säger att de måste komma dit direkt. I den tredje berättelsen får vi följa Addie som gjort slut med sin pojkvän och försöker gör allt i världen för att få honom tillbaka. Jag gillar verkligen hur berättelserna vävs samman och tycker att det är en mysig julbok. Dessutom finns en filmatisering på Netflix!

Snöstorm och kanelhjärtan är som en svensk version av Let it snow. Boken innehåller fyra berättelser skrivna av Karina Berg Johansson, Pernilla Gesén, Camilla Lagerqvist och Jesper Tillberg. Boken utspelar sig dagen före julafton då en långtradare med paket kör i en snöstorm. En olycka sker och den påverkar fyra tonåringar på olika sätt. Vi möter de här personerna i varsin berättelse. Appi ska gå på skolbal och måste skynda sig iväg genom snöstormen till affären och hämta klänningen hon beställt innan de stänger. Daniel är trött på livet i hålan och vill fira jul med sin pappa i Stockholm. Han snor sin mammas bil och åker iväg men kommer inte så långt. Kalle ska med sin familj på en bandymatch som han inte alls vill åka på. Men de kommer inte förbi långtradaren och får stanna i byn. Där möter han en tjej som det är något märkligt med. Ellie vill försvinna långt bort men Noel kommer i vägen. Det jag gillar med den här boken är att den innehåller både realism och övernaturligheter. Även i den här boken flyter berättelserna ihop på ett bra sätt!

Har du läst någon av de här böckerna? Vad tyckte du om dem i så fall. Ge gärna tips på andra liknande böcker om du vet någon sådan bok! Ha en fin andra advent! 

1 kommentar:

  1. Jag gillade Let it Snow och började kolla på filmen också, men där hade de ändrat så mycket att jag inte kunde kolla färdigt. Det var över huvud taget inte samma historia! Kanske hade varit bättre om jag inte hade börjat titta precis samma dag som jag läste boken.

    SvaraRadera