tisdag 29 december 2020

Allt som en gång var

Jag har tidigare läst och tyckt otroligt mycket om Sanna Mac Donalds böcker Om allt vore annorlunda och Ospårat. Lika mycket tyckte jag om Allt som en gång var som är en fristående fortsättning på Sanna Mac Donalds debut Om allt vore annorlunda. Det är fin berättelse som är perfekt att läsa nu i mellandagarna. 

Boken handlar om Anna som nu har skilt sig från Mattias och lever ett varannan-vecka-liv. Varannan vecka har hon hand om sina barn och varannan vecka träffar hon Tove på kvällarna efter lärarjobbet. Tove som hon länge varit kär i men som hon inte kunnat vara med fullt ut eftersom hon haft Mattias. Nu har Anna lovat Tove att innan året är slut berätta för sin familj att de två är ett par men det är mycket som spökar i Annas hjärna som får henne att inte vilja berätta det. Parallellt med Annas berättelse får vi möta Ingrid på 1950-talet som alltid drömt om att få leva med Märta men samhället tillåter inte det fullt ut och Ingrid har istället gift sig med Evert. Anna och Ingrids berättelser vävs ihop på ett spännande sätt. 

Jag gillar verkligen hur den här boken är skriven ur två olika tidsperspektiv och att vi får möta både Anna i nutid och Ingrid i dåtid. Det är intressant att läsa deras två berättelser som vävs ihop med varandra. På 1950-talet var det inte lika accepterat som det är nu med homosexualitet och jag tycker att samhället skildras trovärdigt. De två perspektiven gör också att det går att jämföra skillnaden mellan nutid och dåtid. 

Det är en välskriven berättelse som är medryckande, tankeväckande och spännande. Boken tar upp viktiga ämnen som till exempel hur det var att vara homosexuell på 1950-talet och lär en saker genom fiktionen. Dessutom har boken karaktärer som känns äkta och som riktiga människor. Vi får följa deras tankar och svårigheter och de har både bra och dåliga sidor. 

Allt som en gång var utspelar sig under december vilket gör att den passar bra att läsa nu i mellandagarna. Jag slukade den under några dagar i början av december och njöt verkligen av att läsa den! Nu hoppas jag att Sanna Mac Donald skriver fler böcker!

Författare: Sanna Mac Donald
Förlag: LB förlag
Läsålder: vuxna
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar