onsdag 9 februari 2022

Läst i januari

Vi är redan en bit in i februari och jag har inte summerat läsningen i januari än men nu ska jag göra det. Det blev en hel del bra läsning under årets första månad!

Julbrevet av Kjersti Herland Johnsen är en julbok som jag läste klart först i januari. Det är en väldigt fin berättelse om vänskap och svårigheter i livet.

En hemlig syster av Ida Ömalm Ronvall har präglat mitt januari på många sätt. Vi fick förhandsläsa den i Unga läsare och hade både bokcirkel och författarsamtal med Ida under månaden. Dessutom fick jag intervjua Ida under hennes liverelease vilket var superkul! Boken är en riktigt bra ungdomsbok med en intressant handling.

Så jävla operfekt av Charlotte Cederlund slukade jag under en kväll. Det är en bok om kroppsnormer som bara flöt på när jag läste den!

Frågar åt en vän Sara Molin lyssnade jag på som ljudbok. Likt Sara Molins tidigare böcker tyckte jag den hade intressanta karaktärer och en berättelse som var intressant att följa. Det handlar om att inte veta om ens förhållande är bra eller inte och om en stor familj som ska planera en begravning.
 
Home body av Rupi Kaur lyssnade jag också på som ljudbok. Rupi Kaur läser upp sina dikter själv och jag tyckte hon gjorde det väldigt bra. Det handlar mycket om kroppen och psykisk ohälsa och det var många fina dikter.

Dödsängeln av Johan Rundberg är den tredje delen i serien om Mika i 1800-talets Stockholm. Den här boken var riktigt spännande precis som de tidigare böckerna och jag kommer snart att skriva mer om den.

Love, Love, Love av Hanna Landahl lyssnade jag på som ljudbok. Den handlar om att bli kär i samma kille som sin bästa kompis och om att få ett brev från sin döda mamma. Jag kunde verkligen känna igen mig i huvudkaraktären Kimberly från när jag var i hennes ålder och tror verkligen att det här är en bok som många i 12-14 års åldern skulle gilla. 

5768 visningar på youtube av Ralf Novak-Rosengren och Anita Santesson läste jag första gången när jag precis startat min bokblogg. Nu har jag läst nyutgåvan och det var spännande att återkomma till en bok jag läste när jag var yngre och se vad jag tyckte nu. När jag har läst även uppföljaren 9 liv tänkte jag skriva om de båda!

Glasfågelns grav av Katarina Genar lyssnade jag på som ljudbok och det är en spännande och övernaturlig bok för 9-12 år som blandar nutid och dåtid. Det är en berättelse som jag verkligen rycktes med i och tyckte mycket om.

Clap when you land av Elizabeth Acevedo läste jag eftersom jag tyckte mycket om författarens bok Poet X och ville läsa något mer av henne. Boken är skriven på prosalyrik och handlar om två systrar som har samma pappa men har vuxit upp på två skilda platser. När deras pappa dör i en flygolycka får man läsa om deras upplevelser om det. Jag fastade tyvärr inte helt för berättelsen även om jag gillade sättet den var skriven på och tyckte premissen var spännande. 

Indra Larssons vilda hästkärlek av Lin Hallberg är en hästbok som båda handlar mycket om kärleken till djur, vänskap och en kommande resa till Amsterdam. Den var rapp, rolig och hade spännande karaktärer.

De följande titlarna är dramer som jag läst i min utbildning:

Räddad av Alfhild Agrell är ett svar på Ibsens Ett dockhem och jag tyckte den var riktigt intressant då den handlar om en kvinna som vill lämna sin man.

Ett dockhem av Henrik Ibsen har jag också läst tidigare i en annan kurs så det här blev en omläsning. Den speglar ett äktenskap men jag har aldrig riktigt fastnat för den tyvärr. 

Ett drömspel av August Strindberg tyckte jag var svår att förstå då den var väldigt splittrad med många karaktärer. Men det är kul att ha läst den!

Strange Interlude av Eugene O'Neill däremot tyckte jag om. Det är ett långt drama i nio akter om jag inte missminner mig. Den handlar om en kvinna som får veta att hon inte kan skaffa barn med sin man eftersom det går vansinne i hans släkt och det kan riskera att överföras till barnet. Så hon blir gravid med en annan man och låtsats att det är hennes man som är pappan. 

De bästa böckerna i januari var En hemlig syster, Så jävla operfekt och Dödsängeln. Vilken var den bästa boken du läste i januari?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar