onsdag 15 december 2021

Läst i oktober och november

Nu har det blivit dags att summera läsningen under oktober och november. Jag slår ihop månaderna dels för att jag inte skrivit om böckerna jag läste under de här månaderna än men också för att jag inte läst lika mycket som jag brukar göra. Eller egentligen har jag läst mer än någonsin i och med att jag läser litteraturvetenskap just nu men inte lika mycket annan läsning. Jag tänkte dock ta med de hela romaner jag läst som kurslitteratur också för att jag tycker det är roligt att ha nedskrivet vad jag har läst. Men nu kör vi igång!

Vi börjar med oktober!

Modern Väsenologi av Ingela Korsell och Reine Rosenberg är den tredje väsenboken och den här gången handlar det om moderna väsen i vår tid vilket är väldigt spännande.

I rymden dör man aldrig av Olivia Alhällen är en otroligt fin debutroman för alla från 9 år som handlar om alltifrån vänskap till sorg och kärlek. 

Kerstin, solen och döden av Helena Hedlund lyssnade jag på som ljudbok och det var så fint att få återse Kerstin!

Idde och den bortsprungna katten av Ellen Ekman är en riktigt fin bilderbok!

Början på något nytt av Jenny Fagerlund lyssnade jag på som ljudbok. Det är en feelgoodroman för vuxna läsare som handlar om tre kvinnor i Båstad som hittar till varandra trots sina olikheter.

Eva och Adam - Att vara eller inte vara kompis av Måns Garthon och Johan Unenge är en ny bok om Eva och Adam som innehåller ungefär samma berättelse som den nya filmen som gick på bio tidigare i höst. Jag älskade böckerna om Eva och Adam när jag var liten och det är roligt att de gjort en ny serie som är lite mer anpassad efter dagens samhälle.

Att se stjärnor av Vio Szabosa lyssnade jag på som ljudbok och det är en bok om roller derby, vänskap och kärlek som var annorlunda mot mycket annat jag läst. 

Nu fortsätter vi med november!

Grim av Sara Bergmark Elfgren fick jag möjligheten att förhandsläsa och vara med på en bokcirkel tillsammans med Bokus och författaren själv. Det är en riktigt spännande bok som handlar mycket om metal musik.

Den rödaste rosen slår ut av Liv Strömquist läste jag inför jag skulle gå på teatern Liv Strömquist tänker på sig själv som är baserad på den boken. Det är en serieroman som handlar mycket om kärlek och dejtande i dagens samhälle. Den är både underhållande och tänkvärd.

Fat Dance av Malin Eriksson Sjögärd är en ny bok för mellanåldern som tar upp kroppsaktivism på ett bra sätt.

En jul i Småland för länge sen av Astrid Lindgren och Cecilia Heikkilä är en riktigt julig bok om Astrid Lindgrens egen jul när hon var liten. Så mysig läsning!

Följande romaner har jag läst som kurslitteratur.

Candide av Voltaire minns jag inte särskilt mycket av om jag ska vara ärlig. Den gjorde inte så stort intryck på mig än att vara ett exempel på en reseskildring.

Familjen H*** av Fredrika Bremer däremot gillade jag verkligen. Den tar upp kvinnors perspektiv och var väldigt intressant att läsa.

Pappa Goriot av Honoré de Balzac var också bättre än vad jag förväntat mig. Det utspelar sig i Paris och handlar om ett pensionat där många spännande personer bor.

Aurore Bunge av Anne Charlotte Leffler gillade jag verkligen språket i. En väldigt fint berättad bok!

Thérèse Raquin av Emile Zola analyserade jag i min hemtenta så den har jag verkligen gått in på djupet i. Det är en spännande naturalistisk roman som handlar om hur passion och lust kan driva en så långt som till ett mord och vilka moraliska konsekvenser det kan få. Väldigt intressant!

Kvinnor och äppelträd av Moa Martisson har jag länge velat läsa och jag tyckte om hur den skildrade livet för kvinnor under den här tiden.

Pojkflickan av Nina Bouraoui har jag skrivit om tidigare här på bloggen. Den handlar mycket om identitet och att slitas mellan två nationaliteter.

Pippi Långstrump av Astrid Lindgren tyckte jag var rolig att läsa som kurslitteratur och vi hade många intressanta diskussioner om den!

Det var vad jag läst i oktober och november!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar