tisdag 1 december 2020

Ospårat

Sanna Mac Donalds debutroman Om allt vore annorlunda läste jag när den kom ut 2019 och tyckte mycket om den. Nu är Sanna dubbelt aktuell med uppföljaren Allt som en gång var och den fristående boken Ospårat. Jag skulle beskriva Ospårat som ett mellanting mellan ungdomsbok och vuxenbok då den har två karaktärer man får följa, en 16-åring och en 30-åring.

Ospårat handlar om Palle som går i nian. Hon känner inte att hon har något gemensamt med sina gamla kompisar längre och drar sig sakta undan från dem. Mycket känns jobbigt i hennes liv och det är skönt att hon kan prata med sin lärare Hanna. Palle blir mer och mer nyfiken på Hanna och funderar på om det faktiskt kan vara så att hon är kär i henne. Läraren Hanna har sin son varannan vecka och försöker att få det att fungera med lärarlivet och relationen med Eva. Hon älskar Eva men det känns inte som att Eva vill släppa in Hanna i sitt liv på riktigt. 

Det är intressant att Sanna Mac Donald valt att skriva om två karaktärer i så skilda åldrar i den här boken. De två perspektiven gör att man får läsa både om hur det kan vara att vara 16 och osäker på vem man själv är och att vara 30, mamma och lärare. Det blir som en blandningen mellan en ungdomsbok och en vuxenbok där det skriftar mellan tonårstankar och vuxenliv. 

Likt Om allt vore annorlunda är det här en fin berättelse som tar upp många viktiga frågor. I Ospårat handlar det om normer kring kön och sexualitet och genom att läsa karaktärernas tankar ges nya perspektiv på frågorna. Jag tycker att de här viktiga ämnena lyfts på ett bra sätt och ger ett djup till boken. Sanna Mac Donald är verkligen duktig på att skapa karaktärer som känns äkta. De har både positiva och negativa sidor vilket gör de mer verkliga. Det är karaktärer jag tycker om att läsa om och vill att det ska gå bra för. 

Ospårat är en välskriven bok som jag hela tiden ville fortsätta läsa då berättelsen, karaktärerna och de viktiga ämnena verkligen intresserade mig. Det är en fantastisk bok som jag rekommenderar till både ungdomar och vuxna!

Titel: Ospårat
Författare: Sanna Mac Donald
Förlag: Tallbergs förlag
Åldersgrupp: 15 år och uppåt
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar