söndag 13 december 2020

Tredje advent: Julläsning för barn

Glad tredje advent och glad lucia! Idag har jag tänkt tipsa om fyra julböcker för barn i 3-9 årsåldern som jag läst nu inför jul. 

Tomtarna på femte våningen är skriven av Frasesca Cavallo, en av upphovspersonerna till Godnattsagor för rebelltjejer. Den här nya boken är en spännande julberättelse om barnen Manuel, Camila och Shonda som tillsammans med sina två mammor flyttar till staden R för att hitta en trygg plats att leva på. I R har borgmästaren bestämt att för att inget ska gå fel i staden och inget hemskt ska hända får man inte göra något oväntat eller prata med någon man inte känner. Familjen försöker göra sig hemmastadda i den nya staden och ta kontakt med sina grannar, men det går inte så bra. En dag får familjen ett brev från självaste jultomten som vill ha hjälp att slå in julklappar till alla barn i staden och fler och fler oväntade saker börjar hända. Tomtarna på femte våningen är en annorlunda berättelse mot andra böcker jag läst. Den är spännande, julig och har ett intressant tema. Den är perfekt att läsa högt för barn i 6-9 årsåldern då det finns mycket att diskutera om i bokens handling. 

Vi har så roligt när det är jul är en ny samling med Astrid Lindgrens bästa julberättelser. Vi får läsa om det stora tabberaset i Katthult, Pippis julgransplundring, när Kajsa Kavat hjälpte mormor att sälja polkagrisar och julfirandet hos barnen på Bråkmarkargatan och i Bullerbyn. Det är en otroligt mysig julbok att läsa tillsammans nu i december!

För de allra yngsta barnen vill jag tipsa om Julen, vad är det? av Laura Di Fransesco. Det är en bilderbok som handlar just om vad julen är för något. Jag tyckte främst om illustrationerna i den här bilderboken. De är väldigt fina och ger verkligen julkänsla. 

När Johan fick en liten kalv är en nyutgåva av en bilderbok av Astrid Lindgren och Marit Törnqvist. Boken handlar om Johan och hans familj har förlorat sin ko. Men Bäckhultaren åker förbi ute på vägen och rappar något som kanske kan ersätta kon. Bilderboken har fina, vintriga bilder och det är alltid roligt att läsa något nytt av favoriten Astrid Lindgren tycker jag!

Har du något bra tips på en julbok? Lämna gärna en kommentar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar