fredag 25 december 2020

De bästa böckerna jag läste 2020

Snart är 2o2o slut och jag har gått igenom årets läsning och jag har valt ut de bästa böckerna jag läste under året som jag! Hoppas ni får några boktips!

Jag har gillat allt jag läst av Ingrid Jönsson och i början av året kom hennes ungdomsbok Månbåten ut. Det är en bok som inte liknar någon annan jag har läst. Boken utspelar sig i Mocambique och är skriven ur två perspektiv. Vi får möta Isabella som flyttat från Sverige till Mocambique och den fattiga flickan Anabela som drömmer om att bli konstnär. Det är en fin berättelse som också är otroligt spännande! 

Aednan av Linnea Axelsson vann Augustpriset för några år sedan och den köpte jag på bokrean. Trots att det är en väldigt tjock bok bara flöt jag igenom boken. Många dikter och formuleringar var så fina och samtidigt är det en viktig berättelse om en samisk familj. 

Jag har älskat alla böcker om Athena av Elin Ek och i april läste jag den tredje boken, Athena: Hur svårt kan det vara?. I den boken ska Athena och Rädda Jorden Klubben rädda lindarna på skolgården som hotas att sågas ner. Så rolig och underhållande bok om man kan inget annat än att älska Athena! Jag hoppas verkligen på fler böcker om Athena!


Anna Ahlund är en av mina absoluta favoritförfattare och i våras kom hon ut med sin tredje ungdomsroman Ganska nära sanningen. Den handlar om Nico som ska börja om på nytt i Uppsala där hen ska bo hos sin faster Valekna och gå estet på Sibylla allmänestetiska läroverk. Jag älskar att läsa om den mysiga miljön på Byllis, de fina karaktären och den mysiga handlingen. 

En ny ungdomsbok av Jaqueline Woodson som heter Närmar du dig mjukt kom ut under året. Det är en berättelse om en vit tjej och en svart kille som blir förälskade men andra ser inte på deras kärlek som dem. En väldigt berörande bok!

Ett författarskap jag verkligen upptäckte under året är Johanna Scheriber som skrivit ungdomsböcker och feelgood. Jag lyssnade på hennes ny bok Tolv veckor med dig som handlar om Linnéa och Jacob som träffas på ett bröllop. Ett tag senare upptäcker Linnéa att hon är gravid. De bestämmer sig för att flytta ihop under en tid för att ta reda på om de vill bli föräldrar tillsammans. En mysig feelgoodroman med en intressant handling!

I somras läste jag Spökdiktare och slottspoeter av Tove Berggren som är en bok för mellanåldern som handlar om ett gäng barn som är på ett skrivarläger. Boken tog mig tillbaka till ett skrivarläger jag var på för några somrar sedan vilket gjorde den väldigt mysig att läsa. 

Jag gillade Lisbet och Sambakungen av Emma Karinsdotter mycket, faktiskt så mycket att jag skrev mitt gymnasiearbete om den boken. I augusti kom uppföljaren, Livets hårda skola, ut. Även det var en otroligt rolig och fantasifull berättelse som var så underhållande att läsa!

Fula tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson hade jag sett fram emot länge eftersom den är skriven av tre av Sveriges främsta ungdomsboksförfattare. Den gjorde mig inte besviken även om den var mycket mer av en spänningsbok än vad jag väntat mig. Jag hade svårt att lägga ifrån mig boken som handlar om en högstadieskola i Gnesta där någon startat ett instamgramkonto med bilder på fula tjejer på skolan. Mycket girl power, spänning och lätt att känna igen sig i!

En bok som verkligen livade upp bussresorna till och från högskolan i Västerås var Den magiska bokhandeln - Tilly och bokvandrarna av Anna James. Den handlar om Tilly som bor med sina morföräldrar i en bokhandel. Hon upptäcker att hon är en bokvandrare som kan ta sig in i böckerna hon läser. Det är en väldigt mysig bok som jag tycker att alla bokälskare ska läsa!

En av mina favoritillustratörer är den norska illustratören Lisa Aisato. Jag läste hennes bok Livet - illustrert trots att den är skriven på norska för att jag gillar hennes illustrationer så mycket. Boken är en samling med nya och gamla illustrationer som tillsammans berättar livets historia - från barndom till ålderdom. En vacker berättelse med fantastiska illustrationer som jag njöt av att läsa!

Det var mina bästa läsupplevelser från 2020! Vilka var de bästa böckerna du läste under året?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar