tisdag 3 november 2020

Slottsruinens förbannelse

Efter debuten Prästgårdens hemlighet och uppföljaren Ljusklotets mysterium är Tobias Söderlund äntligen tillbaka med den sista fristående delen i serien om Vanessa och spökkameran som heter Slottsruinens förbannelse. Även det en riktigt läskig bok för mellanåldern som också tar upp verklighetstrogna tankar och problem. 

I Slottsruinens förbannelse har Vanessa blivit nominerad till Youtubegalan och åker med sin kompis Tanja till Stockholm för att gå på galan. Hon har med sig sin spökkamera även fast det alltid hänt läskiga grejer när hon filmat med den. I Stockholm dras Vanessa och Tanja in i ett riktigt otäckt äventyr. Vanessa blir kontaktad av en kille vars lillasyster verkar ha blivit besatt av en ond ande. Nu vill han att Vanessa ska hjälpa till att få bort spöket. Samtidigt har Vanessa fått veta att hennes pojkvän Abbe och hans pappa ska bli utvisade och det måste hon förhindra.

Likt de två tidigare böckerna är Slottsruinens förbannelse en riktigt läskig bok. Tobias Söderlund väjer inte från att skriva kusliga scener trots att hans böcker riktar sig till barn. Trots att jag är lättskrämd dras jag in i den spännande handlingen och gillar när det är läskigt. Jag tror också att många barn gillar att läsa skrämmande böcker. Tobias Söderlunds trilogi utspelar sig på riktiga platser i Sverige som sägs vara hemsökta. I den första boken, Prästgårdens hemlighet, befann sig Vanessa vid Borgvattnets prästgård som sägs vara en av världens mest hemsökta platser. Ljusklotets mysterium som är den andra boken handlar om fenomenet Marteboljuset som människor har sett på Gotland. Den avslutande delen i trilogin, Slottsruinens förbannelse utspelar sig vid Mörby slottsruin som ligger i Uppland och sägs vara hemsökt. Att veta att de här platserna och fenomenen finns på riktigt gör att läsupplevelserna blir ännu mer spännande och kusliga. Det skulle vara roligt att besöka de här platserna! 

Men förutom spöken och läskigheter handlar böckerna också om Vanessas vardag. De tidigare böckerna har handlar mycket om vänskap, kärlek och relationer. I Slottsruinens förbannelse ska Abbe som är Vanessas pojkvän utvisas och Vanessa känner sig väldigt ledsen över det. Jag tycker att det socialrealistiska spåret blandas väl med det spännande mysteriet och gör att man lär känna Vanessa ännu mer. Det gör också att det övernaturliga känns mer naturligt och trovärdigt. En perfekt blandning av spänning och vardag är det!

Böckerna om Vanessa och hennes spökkamera är perfekt läsning för barn 9-12 år. De har en perfekt blandning av spänning, läskigheter och vardagsskildringar. Om du vill veta mer om Tobias Söderlund och hans böcker tycker jag att du ska hålla utkik efter mitt nästa blogginlägg som kommer att vara en intervju med honom!

Författare: Tobias Söderlund
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersgrupp: 9-12 år 
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar