fredag 20 november 2020

Fail

Fail av Mitch Fredriksson är en ungdomsbok som fångade mitt intresse när jag fick reda på att den handlar om vad som händer efter en misslyckad Idol-audition. Men tyvärr var boken inte alls vad jag hade väntat mig.

Boken handlar om Kattis som älskar att sjunga och har sökt till programmet Idol med förhoppningen att vinna hela tävlingen. Hon är en av de mest populära i sin skola och har sagt till alla andra att hennes audition gick bra men att hon inte gick vidare. Men när hennes audition visas på tv rasar hela hennes värld. Från att ha varit den som styr över alla andra i skolan blir hon någon som ingen vill prata med längre. Hennes pappa är arg för att hon gjorde auditionen, hennes pojkvän vill inte prata med henne och alla i skolan skrattar åt henne. 

Jag gillar programmet Idol och idén till den här boken är intressant och nytänkande. Hur förändras rollerna och hierarkierna i en skola när den populäraste tjejen gjort en urusel Idol-audition? Huvudkaraktären Kattis gör att berättelsen inte blir det jag väntat mig. Jag känner inga som helst sympatier för henne och allt som händer känns orealistiskt. Hennes audition har fullkomligt vänt upp och ner på hennes liv. Ingen vill prata med henne och hon ligger bara i sin säng och tycker synd om sig själv. Jag har svårt att tro att en sådan grej som en audition skulle påverka ens liv så mycket som det faktiskt gör i den här boken. Alla hennes relationer måste vara väldigt ytliga och ingen av hennes vänner verkar vara riktiga vänner. Kattis pappa verkar perfekt utifrån med ett bra jobb och sina nyttiga ritualer men man märker att han inte är en bra person. Han tycker inte att Kattis duger som hon är och har lätt för att bli riktigt arg.

Första delen av boken är väldigt långsam då Kattis under hela början av boken knappt lämnar sitt rum. Det är dock skrivet på ett rappt sätt som gör att boken går snabbt att läsa. Om den inte hade varit bra skriven hade jag nog inte fortsatt läsa boken. Längre in i boken börjar det visserligen hända mer men det är fortfarande väldigt ytligt och jag kommer inte riktigt överens med Kattis. Mot slutet av boken tar handlingen en väldigt oväntad vändning som förstärker Kattis osympatiska karaktärsdrag. Det blir till och med riktigt läskigt och obehagligt att läsa om det hon gör. 

På ett sätt gillar jag att Fail är otroligt annorlunda mot andra ungdomsböcker. Den är nytänkande och nyskapande. Men för att jag ska kunna tycka om en bok måste jag i alla fall till viss del förstå huvudpersonens tankar och val. Nu gör jag inte alls det. Ska man läsa boken? Nja, det finns många andra böcker jag hellre skulle rekommendera. Kanske att den skulle passa bättre för någon som är mer lik Kattis än vad jag är. Någon annan skulle möjligtvis känna igen sig mer i henne än vad jag gör. Det är en välskriven bok som känns modern men tyvärr var handlingen för skruvad för mig.

Titel: Fail
Författare: Mitch Fredriksson
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersgrupp: från ca 14 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar