tisdag 17 november 2020

5 lästips för mellanåldern

I den berömda mellanåldern, barn 9-12 år, kan det både finnas riktiga bokslukare och barn som har svårt att hitta till läsningen. Jag har läst fem nya böcker för den här målgruppen som jag tänkte tipsa om idag. Det är olika typer av böcker och jag hoppas att alla kan hitta något som passar! 

Det svarta regnet av Stina Nilsson är boken som vann Bonnier Carlsens stora manustävling. Den handlar om 12-åriga Liv som bor i en stuga med sin familj. Innan hon föddes förstördes världen av onda trollkarlar. En demon har tagit över hennes pappas kropp och gjort honom galen. Nu måste Liv hjälpa sin mamma att jaga för att de ska få mat. Men Liv drömmer om att ta sig därifrån och komma till något bättre. Det är en dystopisk berättelse som får en att verkligen bli rädd för vad som kan hända till följd av klimatförändringarna. Det är en hemsk berättelse där det händer många otäcka saker. Samtidigt är det en riktigt spännande och välskriven bok som jag skulle rekommendera till den som vill läsa en dystopisk berättelse. 

Framtid är en novellsamling för mellanåldern som handlar om framtiden. Boken innehåller 11 berättelser som på olika sätt behandlar ämnet framtiden. De författare som deltar i antologin är Karin Aspenström, Oskar Kroon, Ida Kjellin, Oskar Källner, Kerstin Lundberg Hahn, Anna-Clara Söderlund, Gustav Tegby, Alma Thörn, Maria Tutschaninoff, Jack Werner och Ida Ömalm Ronvall. Den här uppställningen av författare gjorde mig verkligen nyfiken på boken då de är omtyckta författare allihop. Dock var det en del noveller som inte alls föll mig i smaken då de utspelade sig i andra världar och var lite för mycket fantasy och dystopi för min smak. Men det som är bra med novellsamlingar är att alla kan hitta något de tycker om. Min favorit av novellerna var Ida Ömalm Ronvalls novell som var mer verklighetstrogen och handlar om att ha en mystiskt brevvän. Jag tror också att den som gillar fantasy, scifi och dystopier skulle gilla fler noveller än vad jag gjorde.

Ihop i smyg av Emma Askling är till skillnad från de två tidigare böckerna en mer verklighetstrogen bok för 9-12 åringar. Boken handlar om Klara som går i femman och känner sig ensam i sin klass. Hennes tidigare bästa kompis Sia har börjat hänga med den Oliva, den populära tjejen i klassen, och nu vill ingen vara med Klara. En dag frågar Albin som Klara länge varit kär i chans på henne. Men Klara vet att hon inte kan säga ja fast hon vill det för hon har hört Oliva och Sia prata om att Sia borde bli ihop med Albin. Kanske kan hon säga till Albin att de kan var ihop i smyg? Det märks verkligen att Emma Askling har koll på sin målgrupp. Hon har skrivit flera böcker för mellanåldern tidigare och alla är bra anpassade för barn i den åldern. Ihop i smyg beskriver träffsäkert hur det är att gå i femman. Jag kände verkligen igen mig från min egen mellanstadietid och att läsa boken var som att kastas tillbaka till den tiden i mitt liv. Boken tar upp viktiga ämnen som kompisar, status och ensamhet och berättelsen känns som om den är direkt hämtad ur verkligheten. 

Nåt trassligt inuti av Cina Friedner är den här författarens andra bok. Den handlar om Isa vars pappa ligger inlagd på sjukhus. Han har så länge Isa kan minnas mått dåligt psykiskt och åkt in och ut från sjukhuset. På ett sätt är det skönt att slippa vara orolig men samtidigt känns det konstigt att hennes pappa är inlåst och inte får ha skosnören. Samtidigt ska Isas klass börja öva inför deras luciatåg och Isa blir vald till lucia fast det egentligen borde det vara Aisha som är den populäraste tjejen som blir lucia. Men kommer Isas pappa att kunna vara med på luciatåget? Nåt trassligt inuti är en gripande historia om en vardag som faktiskt är verklighet för många barn. Det är en fin berättelse som jag hoppas kan vara till tröst för barn som likt Isa har föräldrar som mår psykiskt dåligt. För den som inte har liknande erfarenheter är det lärorikt att läsa boken. Det finns mycket att relatera till oavsett om man har upplevt det Isa har gjort eller inte. Kompisar, hemligheter och att gå i mellanstadiet är ämnen som skildras på ett bra sätt i boken. 

Vera Svansons dagbok för tacoälskare och halloweenfantaster av Moa de Bruin är en bok du som vill skratta ska läsa. I boken får vi möta Vera och läsa om hennes liv i dagboksform. Veras familj är knasig på många sätt. Hennes pappa är obotlig tacosälskare, brorsan Svante försöker bli känd på youtube och hennes mamma har bestämt sig för att de inte ska fira halloween men så flyttar hennes gamla klasskompis in i huset bredvid och då måste hon slå hennes halloweendekorationer. På Veras skola ska de sätta upp pjäsen "Det lilla monsterbarnet" och hon drömmer om att få spela en av huvudrollerna. En dag träffar Vera en kille, Hugo med de guldbruna ögonen, som precis börjat på hennes skola och han verkar faktiskt gilla Vera. Men så berättar hennes bästa kompis Lise att hon är kär Hugo. Dessutom får de höra att det lilla monsterbarnet är försvunnet! En otroligt rolig och underhållande berättelse med underbara karaktärer!

Har du läst någon av de här böckerna? Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tyckte!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar