söndag 8 september 2019

Prästgårdens hemlighet

Letar du efter en läskig bok att läsa i höst är Tobias Söderlunds debutbok Prästgårdens hemlighet den rätta boken! Det är första delen i serien Spökkameran som riktar sig till mellanåldern och är riktigt skrämmande och spännande samtidigt som den handlar om vardagliga känslor och problem. 


Prästgårdens hemlighet handlar om Vanessa, Abbe och Martin som åker till den gamla prästgården i Borgvattnet för att spela in en video till Vanessas youtubekanal. Prästgården sägs vara hemsökt och Vanessa vill att videon ska bli riktigt läskig. Väl på prästgården händer det märkliga saker. Bland annat görs ett avtryck i en säng som om någon suttit där fastän ingen av dem gjort det. Vanessa, Abbe och Martin kör anden i glaset och får svar på sina frågor från spökena. Allt kusligt gör de så rädda att de flyr därifrån och när de kommit hem upptäcker Vanessa att hon fått ett spöke på film. Det verkar vara något konstigt med hennes kamera och allt fler kusliga och oförklarliga saker händer. Har ett spöke följt efter henne hem och vad ska hon göra för att bli av med det?

Många övernaturliga böcker för mellanåldern liknar varandra och är lite lagom rysliga. Men Prästgårdens hemlighet är unik och skrämmande på riktigt! Den är skriven på ett sätt som gör att det känns som att man verkligen är i boken och upplever de läskiga händelserna själv. Dessutom utspelar sig boken på en hemsökt plats som finns i verkligheten. Det gör att allt känns ännu mer verkligt!

Boken är spännande, mystisk och har en medryckande handling. Nästan varje kapitel avslutas med en cliffhanger och det gör att den är omöjlig att lägga ifrån sig. Jag sträckläste boken och ville hela tiden fortsätta läsa för att se hur det skulle gå för Vanessa, Martin och Abbe. Prästgårdens hemlighet blev aldrig tråkig att läsa och det är något som jag tror är viktigt när man skriver för mellanåldern. Tobias Söderlund känner sin målgrupp och boken är perfekt anpassad för barn 9-12 år. Handlingen och sättet den är skriven på passar målgruppen och jag gillar att den innehåller referenser som barn i den åldern känner igen. 

Samtidigt som boken är spännande och övernaturlig handlar den också om vardagliga känslor och problem. Det handlar om situationen hemma och problem med kompisar vilket är saker som jag tror att de flesta kan känna igen sig i. Den här delen av boken ger den en balans som jag tror är viktig för att det inte ska kännas för overkligt och innehålla för mycket av det övernaturliga. Det ger också karaktärerna ett djup och gör att man känner mer för dem. 

Jag tyckte mycket om Prästgårdens hemlighet! Det är en välskriven och genomtänkt bok som jag tror att många 9-12 åringar skulle gilla. En stålande debut! Jag ser verkligen fram emot att läsa mer av Tobias Söderlund i framtiden.

Titel: Prästgårdens hemlighet
Författare: Tobias Söderlund
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersgrupp: 9-12 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar