tisdag 3 september 2019

Planeten Frank

David Yoon romandebuterar med Planeten Frank, en välskriven och underhållande ungdomsbok som också tar upp viktiga ämnen.

Planeten Frank handlar om Frank som går sista året på high school. Han träffar Brit som han blir kär i. Hon är perfekt för honom på många sätt men problemet är att hans föräldrar som kommer från Korea vill att han bara ska dejta koreaner. Tillsammans med sin koreanska kompis Joy kommer Frank på en plan. De ska låtsats dejta för att kunna träffa sina respektive partners som inte är koreaner. Men den här planen går inte riktigt som de tänkt sig. 

Det här är en bok som man inte kan sluta läsa när man väl har börjat. Den är underhållande, välskriven och har en intressant handling som gör att man vill veta hur det ska gå. Det är en vanlig ungdomsbok om kärlek och vänskap men boken är unik i sitt sätt att ta upp ämnen som rasism, fördomar och identitet. Frank känner sig varken hemma i sin identitet som korean eller amerikan och funderar mycket på hur hans föräldrar kan vara så emot andra folkgrupper än koreaner. Det perspektivet gör Planeten Frank intressant och till en bok som sticker ut från mängden. 

En sak jag gillar med boken är karaktärerna. De känns väldigt verkliga och är lätta att känna igen sig i. Att läsa Planeten Frank var som att stifta en bekantskap med nya vänner och när jag läste ut boken saknade jag Frank, Q, Joy och flera av de andra karaktärerna. Slutet av boken var också väldigt känslosamt och jag tycker verkligen att berättelsen knyts ihop på ett fint slut på slutet. 

Om jag ska säga något negativt om Planeten Frank är det att den kunde vara något förutsägbar. Men i det stora hela var det en fin läsupplevelse och jag vill rekommendera alla – både ungdomar och vuxna att läsa den!

Titel: Planeten Frank
Författare: David Yoon
Förlag: Bonnier Carlsen
Åldersgrupp: från ca 15 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar