söndag 6 augusti 2017

Två författares sommarprat


Ann-Helén Laestadius är en av mina favoritförfattare. Hon har skrivit en serie på fyra böcker om Agnes som är Same och bor i Solna samt Tio över ett som vann 2016-års Augustpris i barn- och ungdomskategorin. Den sistnämnda boken handlar om Maja som bor i Kiruna, staden som ska flyttas eller till viss del rivas på grund av gruvan som ligger under staden. Maja vaknar tio över ett varje natt för att vara redo om något skulle hända när de spränger i gruvan. Jag tycker mycket om böckerna om Agnes och Maja, de är mysiga att läsa och lätta att känna igen sig i.

Ann-Helén Laestadius böcker handlar mycket om identitet och hur stor betydelse platser har. Det är även ett återkommande ämne i hennes sommarprat som sändes 30 juni. Likväl som jag rekommenderar hennes böcker vill jag verkligen tipsa om hennes sommarprat. Hon pratade mycket om Kiruna-flytten och hur mycket det har påverkar henne, men också om sin barndom och hur det är att vara same. Ett personligt och rörande sommarprat som du inte får missa! Här kan du lyssna på det!

En bild på mig och Ann-Helén Laestadius från Augustgalan!

30 juli sändes Fredrik Backmans sommarprat. Även han är en etablerad författare vars böcker har sålt till flera länder. Hans mest uppmärksammande bok är En man som heter Ove. Björnstad är den senaste boken han gett ut. Jag har inte läst någon av Fredrik Backmans böcker men eftersom att min pappa tipsade om hans sommarprat lyssnade jag det och det är jag glad för! I sitt program pratar han en del om sin karriär som författare och varför han skrivit dem böcker han har gjort. Dessutom gav han många konkreta tips till den som vill bli författare. Fredrik Backman sa i sitt sommarprat att om det möjligen var någon tonåring som vill bli författare lyssnade på hans sommarprat skulle han försöka ge så bra tips som möjligt. Jag tyckte att det kändes som han pratade rakt till mig och jag blev också väldigt inspirerad till att skriva av att lyssna på hans sommarprat. Jag tror faktiskt att jag försöka lyssna på Fredrik Backmans sommarprat igen och sedan sätta mig ner och skriva. Ord som peppade mig extra var: "Jag hoppas att du sätter dig ner och skriver. Jag hoppas att du bryr dig. Jag hoppas du är rädd, men gör det ändå." Fredrik Backmans sommarprat är alltså ett måste för sig som älskar att skriva!

Foto: Henric Lindsten
Sommar i P1 sänds varje dag under sommaren och varje dag är det olika kända personer som är värdar. Mina favoritprogram det här året var Ann-Helén Laestadius och Fredrik Backmans förståtts, men jag gillade också Linnéa Claessons och Negra Efendics sommarprat.

2 kommentarer:

 1. Jag lyssnade också på Fredrik Backmans sommarprat och tyckte att det var helt fantastiskt. Det ska dock sägas att han är en av mina favoritförfattare, så det var väl inte särskilt märkligt egentligen... Jag kan verkligen rekommendera hans böcker, min absoluta favorit är "Björnstad".

  Tack för tipset om Ann-Helén Laestadius sommarprat. Jag har inte lyssnat på det, men efter att ha läst vad du skrev blev man ju lite nyfiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kanske jag ska läsa något av Fredrik Backman då! :)

   Ja! Lyssna på Ann-Helén Laestadius sommarprat! Och läs hennes böcker också, så himla bra!

   Radera