torsdag 28 juni 2018

Bröderna Lejonhjärta - nyutgåvan

Bröderna Lejonhjärta är skriven av Astrid Lindgren och nyutgåvan som Rabén & Sjögren gett ut har illustrationer av Jesper Waldersten. Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus. Skorpan är sjuk och kanske dör han snart. Han vill inte dö, han vill vara tillsammans med sin bror Jonatan. När Skorpan ligger hemma och hostar och är ledsen berättar Jonatan om Nangiala, det är dit man kommer när man är död. I Nangiala är det fortfarande sagornas och lägereldarnas tid. En dag börjar det brinna i huset där Skorpan och Jonatan bor och för att rädda sin lillebror tar Jonatan Skorpan på ryggen och hoppar ut genom fönstret. Då dör Jonatan och Skorpan blir ensam kvar på jorden. Men snart är de tillsammans i Nangiala och får vara med om ett hemskt äventyr. I Törnrosdalen måste de få slut på den hemska härskaren Tengil.
”Men då sa Jonatan att det finns saker man måste göra, även om det var farligt. ”Varför då”, undrade jag. ”Annars är man ingen människa utan bara en liten lort”, sa Jonatan.” När jag var yngre läste min mamma Bröderna Lejonhjärta för mig. Nu har den kommit ut som nyutgåva med illustrationer av Jesper Waldersten och jag kände att det var dags att läsa den själv en gång. Nyutgåvan har ett rött omslag med svarta detaljer och alla illustrationer är helt annorlunda originalet av Ilon Wikland. Jag tycker boken har ett coolt utseende och känns lyxig med sina tjocka sidor. Illustrationerna känner jag mig dock lite kluven åt. Vissa av bilderna är coola och det är en helt ny tolkning av berättelsen. Jag föredrar Ilon Wiklands bilder eftersom att jag tycker de är finare och har mer Astrid Lindgren-känsla. Men jag tycker att det är roligt att Bröderna Lejonhjärta kommer ut i en ny utgåva med ett annat utseende som kan locka en annan målgrupp. Illustrationerna känns konstnärliga och ger mycket utrymme till läsarens egna fantasi.

Vad det gäller berättelsen och språket är boken verkligen underbar. Jag njöt av att läsa om Skorpan och Jonatan! Även fast jag vet vad som händer i berättelsen hade jag stor behållning av att läsa den. Det finns så många fina citat ur boken som jag älskar och som jag log åt att läsa igen. Jag beundrar Astrid Lindgrens sätt att skriva. Hennes språk är vackert och berörande samtidigt som hon fångar känslor som spänning, sorg och glädje på ett fantastiskt sätt. Bröderna Lejonhjärta är en sorglig berättelse som jag verkligen berörs av varje gång jag läser den. Det är en fin historia om döden, kampen mellan gott och ont och syskonrelationer. Samtidigt skulle man kunna klassa boken som fantasy eftersom att den utspelar sig i en annan värld och är fylld av äventyr. Kanske är det därför man valt att göra de nya illustrationerna i svart och lite häftigare. Jag är så glad att jag läste om Bröderna Lejonhjärta för det fick mig än en gång att inse att Astrid Lindgren är en av mina absoluta favoritförfattare. Jag blev otroligt sugen på att läsa mer av Astrid Lindgren och tror att jag ska ta mig an Mio min Mio och biografin om henne Denna dagen ett liv. Bröderna Lejonhjärta får 5 av 5 ugglor av mig.

4 kommentarer:

 1. Åh kan du inte visa lite mer bilder på hur boken ser ut inuti? Med illustrationerna? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det kan jag! Lägger in lite bilder i inlägget ikväll!

   Radera
 2. Åh, vilken nostalgi! Vill också gärna se bilder från boken :D

  SvaraRadera
 3. Nu har jag uppdaterat inlägget med två bilder med illustrationer ur boken!

  SvaraRadera