torsdag 7 juni 2018

Moxie

Moxie är en ungdomsbok skriven av Jennifer Mathieu och utgiven på svenska av Gilla böcker. Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus.
Vivian är trött på att killarna i skolan gång på gång trakasserar tjejerna. Killarna får gör vad de vill och blir aldrig tillsagda och på skolan finns en sexistisk rektor som har klädregler för tjejerna. Därför startar hon Moxie, ett fanzine som uppmanar tjejerna till att gå ihop för att få en förändring. De ska rita hjärtan och stjärnor på sina händer för att visa att det är trötta på killarna beteende och det visar sig att det är fler än Vivian som har fått nog. 

Wow, vilken härlig och inspirerande bok! Jag känner mig så feministisk och inspirerad när jag läser den och boken får mig att vilja göra en liknande aktion som Vivian. Kanske är det just för att jag känner igen mig mycket till att killar är dominerande i skolan som gör att jag inspireras av den här boken, och det är ju egentligen inte så bra. Men jag tycker verkligen att det är ett bra sätt att ta upp ämnet på. Mina egna upplevelser är inte alls lika allvarliga som sakerna som händer i den här boken, men jag kan relatera till att killar tar mer plats och säger dumma saker utan att det blir någon förändring. I den här boken är det otroligt mycket girl power och jag gillar att tjejerna i den här boken verkligen tar tag i saken och försöker göra något åt det!

Ingen av de som går på skolan vet att det är Vivian som startat Moxie men genom de feministiska aktionerna lär hon känna Lucy. Förutom systerskapet och kampen för jämställdhet är det här också en härlig ungdomsbok fylld med vänskap och kärlek. Vivian måste försöka dela tiden jämt mellan hennes bästis Claudia och Lucy. Dessutom får Vivian uppleva den första stora kärleken. Seth är en ny kille på skolan som också verkar vara trött på hur killar beter sig. Men ibland tycker Vivian att det är svårt att förklara för honom hur hon känner, han är ju trots allt en kille. Vivian har också en väldigt fin relation med sin mamma och det är hennes upptåg som tonåring som inspirerar till Moxie. 

Moxie är en bok fylld av systerskap, feminism, vänskap och kärlek som jag verkligen tycker att alla ska läsa. Jag blev otroligt inspirerad samtidigt som det var en mysig bok att läsa. Det är så bra att det skrivs böcker om killar som dominerar i skolan, för så tror jag verkligen att det är på många platser. Alla Moxie-tjejer och alla andra där ute, läs den här boken och börja förändringen! Vi alla måste hjälpas åt för att komma framåt i utvecklingen! Jag ger Moxie av Jennifer Matieu 5 av 5 ugglor!

1 kommentar:

  1. Den här boken verkar riktigt bra! Det behövs mer girl power, kul om denna bok kan inspirera fler att våga göra mer för ett jämställt samhälle!

    SvaraRadera