tisdag 7 juli 2020

Drömmarnas skepp

Jag har läst Drömmarnas skepp av Johanna Wilson som är en historisk ungdomsroman utgiven av Rabén & Sjögren. Boken var inte alls vad jag hade väntat mig men det blev ändå en bra läsupplevelse. 

Drömmarnas skepp handlar om Jossan i nutid som har fått sitt namn efter Josefina som levde på 1600-talet när Vasaskeppet byggdes. Man har hittat hennes ring på Vasaskeppet och Josefinas berättelse har Jossans pappa alltid varit intresserad av. Pappan har nyligen dött och när Jossan hittar hans nästan färdiga manus i brevlådan börjar hon läsa. Berättelsen hennes pappa skrivit ner handlar om dåtidens Josefina vars pappa dör och Jossan känner igen sig mycket i den. Det handlar om klass, förbjuden kärlek och att bli bortgift mot sin vilja.

Innan jag slog upp den här boken hade jag förväntat mig en bok skriven ur två olika perspektiv, ett i nutid och ett i dåtid. Jag hade tänkt mig att de här olika perspektiven skulle få ungefär lika mycket plats. Kanske vartannat kapitel. Men det visade sig vara en berättelse som till största del utspelar sig på 1600-talet. Visserligen knyter den ihop nutid och dåtid, men nutidsperspektivet är endast några få korta segment. Det börjar med lite bakgrund om Jossan i nutid, sedan hittar hon sin pappas manus och börjar läsa. Det är pappans manus vi som läsare också tar del av. I slutet kommer några små delar i nutid men den största delen av boken utgörs av pappans manus. Det är ett intressant sätt att skriva en bok på och jag uppskattade den historiska delen, men jag hade önskat att få läsa mer om Jossan i nutid. Det hade varit intressant om de två personernas berättelser bundits samman ännu mer. Eftersom nutidsdelen är en så pass liten del av boken känns det som att det endast lagts till i slutprocessen med den här boken för att tilltala ungdomar att läsa boken. Berättelsen om Josefina i dåtid hade kunnat utgöra en helt egen bok men kanske valde författaren att lägga till lite i nutid för att anpassa berättelsen för ungdomar. 

Det fins inte så många historiska romaner för unga och jag är verkligen glad att Drömmarnas skepp nu finns för de som vill läsa en skönlitterär bok om historia skriven ur en ung persons perpekttiv. Det var intressant att läsa om en ung tjejs liv på 1600-talet och lära sig mer om hur det var att leva på den tiden som tjej och om Vasaskeppet. Det är en fiktiv berättelse men den handlar om en verklig händelse vilket jag tycker är spännande. Att Vasaskeppet sjönk är kunskap som man har sedan tidigare och i boken har Josefinas pappa varit med och byggt båten. Han vet att den är felbyggt och förmodligen kommer att sjunka och på sin dödssätt ber han Josefina att se till att de kontrollerar skeppet innan det körs iväg. I och med att man vet att skeppet kommer att sjunka blir det en spänning som byggs upp genom boken. 

Den som vill läsa en historisk roman ska definitivt läsa Drömmarnas skepp. Boken var inte alls vad jag förväntade mig men jag gillade den ändå!

Titel: Drömmarnas skepp
Författare: Johanna Wilson
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersgrupp: från ca 12 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar