torsdag 2 juli 2020

Läst i juni

Den första sommarmånaden är slut och jag ska i det här inlägget summera månadens läsning. I början av månaden låg allt mitt fokus på förberedelser inför studenten. Jag var klar med allt i skolan och hade egentligen inte så mycket jag behövde göra. Men det var olika aktiviteter med klassen och jag hade liksom inte ro att sätta mig ner och läsa. Så i början av månaden blev det inte så mycket läst. Nu efter studenten har jag läst mer. Jag har sträckläst flera bra böcker och kommit in i ett bra läsflow som jag hoppas håller i sig resten av sommaren. 

Bergtagen av Camilla Sten var den första boken jag läste i juni. Det är första delen i en trilogi för ungdomar som utspelar sig i den fiktiva staden Järvhöga. En tonårskille försvinner spårlöst och huvudpersonerna i boken försöker att ta reda på vad som har hänt. En skickligt skriven roman som är spännande hela boken igenom. 

Discokungen av Sara H. Olsson är den andra delen i feelgoodserien om några kvinnor i Tradviken. Jag gillade verkligen Sjöbodsblues som är den första delen i serien och såg fram emot att läsa del två. Jag läste den samtidigt som Bergtagen då jag ville väga upp det kusliga i den boken med lite feelgood. Men tyvärr engagerades jag inte riktigt av berättelsen. Det var roligt att återse karaktärerna men jag kände att jag aldrig kom in i berättelsen. 

Imperiets arvingar - Bortförda av Oskar Källner och Karl Johnsson är första delen i en scifi-serie för barn 9-12 år. Jag har hört att den ska vara inspirerad av PAX-serien som är min absoluta favoritbokserie någonsin. Därför ville jag såklart läsa första delen i Imperiets arvingar. Jag gillade att boken likt PAX blandar vardagliga problem med action men tyvärr blev det lite för mycket av rymden och scifi för min smak. Mer om vad jag tyckte om boken kommer i en recension. 

Paola Persson Peroni - Allas vän av Emi Gunér och Maja Säfström har jag sett florerat i mitt instagraflöde. Jag blev sugen på att läsa den och hittade den som ljudbok. Det var en sådan bok som jag hela tiden ville fortsätta lyssna på då det var en medryckande berättelse med fina karaktärer. Jag gillar att det handlar om ett lite annorlunda barn som gillar ord, böcker och att dagdrömma. 

Drömmarnas skepp av Johanna Wilson är en historisk ungdomsbok som inte alls var vad jag väntade mig. Jag hade förväntat mig en bok med två olika perspektiv, ett i nutid och ett i dåtid. Det jag istället fick var en bok som nästan helt utspelade sig på 1600-talet. Boken handlar om Jossan vars pappa har dött. Hon hittar ett manus han skrivit och börjar läsa det. Det handlar om Josefina som levde på 1600-talet när Vasa-skeppet byggdes. En intressant berättelse trots att jag hade förväntat mig att få läsa mer om nutiden.

Spökdiktare och slottspoeter av Tove Berggren och Hanna Granlund är en bok för 9-12 åringar som handlar om sju barn som är på ett skrivarläger på ett slott. Där stöter de på några spöken som ger dem roliga skrivarövningar. Det var väldigt mysigt att läsa om ett skrivarläger och dessutom finns de skrivarövningar som barnen gör i boken längst bak så att man kan göra dem själv. Bästa sommarboken!

Perfekt väder för lidande av Åsa Asptjärn läste jag ut på bara någon dag för att den var så härlig, spännande och underhållande. Boken handlar om Bim som alltid gillat artisten David Dovrâk men det blir problematiskt när det visar sig att hennes mamma är ihop med David. En bok med mycket humor!

Juni var inte min bästa läsmånad sett till hur många böcker jag läste, men sju böcker är inte fy skam och det var för det mesta riktigt bra läsupplevelser. I juli ska jag fortsätta beta av min TBR-hög och jag hoppas på mycket läslust! Vilken var den bästa boken du läste i juni?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar