fredag 23 april 2021

Världsbokdagen

Idag den 23 april är det Världsbokdagen. En dag som uppmärksammar boken och upphovsrätten. Egentligen uppmärksammar ju jag boken varje dag men jag ser alltid fram emot Världsbokdagen då man kan få uppmärksamma boken och det skrivna ordet lite extra. Läsningen är en viktig del av mitt liv. Jag har haft en bok på gång sedan jag var åtta år och läsningen har lärt mig mycket och gett mig nya vänner, både pappersvänner och riktiga av kött och blod. Till böckerna kan jag alltid komma och genom dem lever jag tusentals liv. 

2019 under april månad slog jag på stort och hade varje dag fram till Världsbokdagen någon som boktipsade. Det var alla möjliga fina personer som olika bokbloggare, författare, kulturministern Amanda Lind och min svensklärare som boktipsade. Här kan ni hitta alla inlägg därifrån.

I år uppmärksammar vi Världsbokdagen på Unga läsares instagramkonto där det under dagen kommer att läggas ut massor av boktips och bokkärlek från våra medlemmar och följare. Kolla in det! Vi heter @ungalasare. 

För att uppmärksamma Världsbokdagen här på bloggen tänkte jag idag tipsa om en trilogi böcker som verkligen förmedlar kärleken till läsning och det skrivna ordet. Böckerna jag tänkte tipsa om är Pages & Co eller Den magiska bokhandeln som de heter på svenska av Anna James. Än så länge finns bara den första boken, Den magiska bokhandeln - Tilly och bokvandrarna på svenska. Del två kommer i sommar. Jag har läst den första på svenska och de två andra på engelska och tycker att de är fantastiska! Serien riktar sig till mellanåldern men kan med fördel även läsas av äldre. 

Den magiska bokhandeln - Tilly och bokvandrarna handlar om Tilly som bor tillsammans med sina morföräldrar som driver en bokhandel där Tilly spenderar mycket tid. På lovet har hon tråkigt och sitter och läser i sin favoritsoffa i bokhandeln och där träffar hon också Alice och Anne. Det är något bekant över dem och det visar sig vara Alice från Alice i underlandet och Anne från Anne på Grönkulla. Hur kan Tillys favoritkaraktärer finnas på riktigt? Lovet blir ett äventyr i böckernas värld. Tilly upptäcker nämligen att hon är en bokvandrare som kan ta sig in i böcker. I den två Pages & Co - Tilly and the lost fairytales fortsätter äventyret då Tilly och hennes kompis Oskar åker till Paris och försöker ta reda på vad det är som händer med sagorna. I Pages & Co - Tilly and the map of stories åker de till USA.

Böckerna om Tilly är både spännande och mysiga. Det är så häftigt att Tilly kan ta sig in i böckerna hon läser och bokvandra. Samtidigt förmedlar de kärleken till böcker på ett så fint sätt. Det är mysiga berättelser som nog alla bokälskare kan känna igen sig i. Men jag tror även att de som inte är så mycket för att läsa skulle tycka att böckerna är spännande. Jag gillar verkligen att det finns så många litterära referenser som gör en nyfiken på vidare läsning. Jag gillade den första boken bäst. I de två andra kommer äventyret mer igång och jag gillade mer att läsa om när Tilly upptäcker att hon är en bokvandrare. Men del två och tre är också de bra böcker. Har du inte läst böckerna om Tilly tycker jag verkligen att du ska göra det!

Hoppas ni har en fin Världsbokdag! Lämna gärna en kommentar med ditt bästa boktips på världsbokdagen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar