tisdag 20 april 2021

Min storslagna död

Att Jenny Jägerfeld är en mästare på att skriva roligt om svåra ämnen visste vi redan sedan tidigare. Med böcker som Comedy Queen och Brorsan är kung! har hon tagit upp viktiga ämnen på barnens nivå och kryddat det tunga med humor. Nu är Jägerfeld tillbaka med nästa bok om Sigge. Uppföljaren till Mitt storslagna liv heter Min storslagna död och här får vi fortsätta läsa om Sigges liv i Skärblacka. I de här böckerna är det vardagen och humorn som står i fokus men i bakgrunden finns det även mörker.

I den första boken om Sigge hade han och hans familj precis flyttat in hos mormor Charlotte på The Royal Grand Golden Hotel Skärblacka och nu har han hittat sin plats i den nya staden. Sigge är kompis med Juni och alla i skolan är snälla mot honom. Men Sigge blir ändå lite misstänksam när de coola tvillingarna Sixten och Karl-Johan i hans klass frågar om han vill vara med i deras hiphop-crew 6 10 Mushroom. Tvillingarna vill att de ska uppträda på skolans julshow och Sigge blir mer och mer nervös för varje dag som går. För Sixten och Karl-Johan verkar det viktigaste vara att göra saker som hiphopare gör. Åka skateboard, lära sig rita så att de kan måla graffitti och ta pressbilder. De har inte ens några låtar att uppträda med. Det är så mycket att göra inför julshowen att Sigge inte hinner vara lika mycket med Juni. Hur ska han göra för att ha tid till alla kompisar?

Böckerna om Sigge är perfekt läsning för mellanåldern! Det är vardagsnära böcker som många nog kan känna igen sig i samtidigt som de får en att både att skratta och att bli fundersam. Det handlar mycket om identitet och att hitta sig själv. Sigge har länge varit osäker på den han är och är rädd för att bli mobbad även i den nya skolan. Men i Skärblacka kan han äntligen vara sig själv och han har hittat kompisar som vill vara med honom. Men vänskap är inte alltid så lätt. I Min storslagna död vet han inte hur han ska få tid till att både vara med tvillingarna och med Juni. 

Om de viktiga ämnena varit i fokus i Comedy Queen som tar upp självmord och Brorsan är kung! som handlar om att vara trans ligger det tunga budskapet i bakgrunden i böckerna om Sigge. Man märker genom boken att Sixten och Karl-Johans mamma inte mår så bra. Hon ligger bara i sin säng och gör nästan aldrig något med familjen. Det här med att Sigge tidigare blivit mobbad är också något som ligger i bakgrunden. Böckerna innehåller mycket humor och skratt och det är det glada som lyfts fram. Men det mörka och tunga behövs för det gör att det blir äkta. 

Det bästa med böckerna om Sigge är de fantastiska karaktärerna som Jenny Jägerfeld skapat. Sigge är en så fin kille som vill allas bästa men ibland blir det lite fel. På The Royal Grand Golden Hotel Skärblacka bor han med sin mamma som måste jobba mycket för att tjäna pengar så att de en dag ska kunna flytta till en egen lägenhet. Där finns också systrarna Majken och Bobo. Majken (eller MAJKEN kanske jag ska skriva) skriker när hon pratar och alla hennes repliker står i versaler i boken. Bobo däremot säger nästan ingenting. Vi får också möta mormor Charlotte som inte vill bli kallad för mormor utanför sitt riktiga namn och Charlotte uttalas på engelskt vis. På hotellet bor även Krille Maräng som älskar att göra filmer och drömmer om att bli skådespelare. Det är karaktärerna som gör att böckerna blir så roliga. Speciellt gillar jag Majken som alltid tar plats och pratar högt. Hon ska spela Jesus i julshowen på skolan vilket hon övertalat musikläraren om att få göra. Men hon är inte bara pratsam och tar plats, hon ser också sina medmänniskor. Det finns en scen där hon verkligen står upp för sin lillasyster Bobo som jag tycker är väldigt fin.

Jag skrattade flera gånger när jag läste boken. Den innehåller en stor dos av humor! Allt är uttänkt och hänger ihop på ett bra sätt. Det finns många små detaljer som att 6 10 Mushroom står för Sixten och Karl-Johans namn och raptexterna som Sigge skriver är riktigt roliga att läsa. I Min storslagna död sås också ett frö till nästa bok, Min storslagna kärlek som jag ser fram emot att läsa. För är det något Jenny Jägerfeld kan är det att på ett bra sätt beskriva tankar om livet, döden och kärleken för mellanåldern. Sätt böckerna om Sigge i händerna på alla 9-12 åringar du vet! Det är fantastiska böcker som stannar kvar hos en länge.

Författare: Jenny Jägerfeld
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersgrupp: 9-12 år men funkar även upp i åldrarna 
Köp: hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar