torsdag 23 april 2020

Världsbokdagen - Res genom böcker

Glad världsbokdag allesammans! Världsbokdagen infaller den 23 april varje år och är en dag Unesco instiftat för att främja böcker, författare och upphovsrätten. Förra året bjöd jag in olika personer till att boktipsa under april månad inför Världsbokdagen. Det var bland andra kulturministern Amanda Lind, den dåvarande läsambassadören Johan Anderblad, författaren och journalisten Patrik Lundberg och författaren Ingela Korsell. Vill du läsa deras och andra författare, bookfluencers och bokälskares tips kan du klicka här. Även i år vill jag såklart uppmärksamma Världsbokdagen. Det tänkte jag göra genom att tipsa om tre böcker som utspelar sig på olika platser runt om i världen. I dessa tider kan det vara svårt att resa till andra länder och då passar det utmärkt att resa genom böckerna. Jag har valt ut tre fantastiska böcker som utspelar sig i olika delar av världen som jag tänkte tipsa om. Vill du lyssna när jag berättar om böckerna kan du klicka här och höra när jag boktipsar på radio hos P4 Sörmland.


Foto: Jonas Carnesten
Den första boken jag vill tipsa om heter Månbåten och är skriven av Ingrid Jönsson. Det är en ungdomsbok som utspelar sig i Mocambique. Där får vi möta den fattiga flickan Anabela och Isabella som flyttat dit från Sverige. Det är en spännande bladvändare som handlar om vänskap, att växa upp, sorg, utsatthet och drömmar. Jag kunde inte släppa boken då den var otroligt spännande. Det var också intressant att läsa om hur det kan vara att leva i Mocambique och få upptäcka landet genom en bok. 

Jag vill också tipsa om Flätan av Laetita Colombani. Den är skriven ur tre olika perspektiv. Det handlar om den kastlösa kvinnan Smita i Indien, Giulia i Italien som när hennes pappa dör måste beskydda familjeföretaget och advokaten Sarah i Kanada som får veta att hon är svårt sjuk. Dessa tre livsöden flätas sedan ihop. En intressant, berörande och viktig berättelse. 

En av mina absoluta favoritböcker är En bön för de stulna av Jennifer Clement som utspelar sig på Mexicos landsbygd. Den handlar om att vara fattig flicka, drogkarteller och ett spårlöst försvinnande. Även det en viktig berättelse som alla borde läsa. Dessutom är den fantastiskt vackert skriven, en njutning att läsa! 

Vilket är ditt bästa boktips inför Världsbokdagen? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar